Війна за землю на “Алясці”: дачники кажуть, просто так не відступлять

Війна за землю на “Алясці”: дачники кажуть, просто так не відступлять

Власникам дач на вул. Тарнавського-Київській, де планують зробити парк та побудувати будинки й інші приміщення, землю виділили в межах села Малашівці Зборівського району. Усе для того, аби уникнути конфлікту. Проте дачники проти переїжджати, як кажуть вони самі, у смітник. І збираються боротися за землю, на якій понад 50 років стоять їхні дачі. 

Як ми писали раніше петицію про облаштування нової паркової зони в районі вул. Київська - Тарнавського Максим Дігай зареєстрував ще 17 квітня 2018-ого. Петицію підтримали і тернополяни, і депутати, і виконком міської ради.  На сесії міської ради 8 жовтня 2018-ого вирішили сформувати рекреаційну зону (парк) на земельній ділянці загальною площею до 10,5 га. Згодом, виникли питання куди поділося ще 7 га, адже загальна площа ділянки 17 га. Як роз'яснили журналістці "RIA плюс" у міській раді у відповіді на наш інформаційний запит - для парку виділили 10,5 га, а не 17,5, тому що 7 га цієї земельної ділянки передбачено для забудови. Згодом уточнили, земля визначена для формування рекреаційної зони (парку), розташування багатоквартирних житлових будинків, супутніх об’єктів повсякденного обслуговування населення, комунальних об’єктів, окремих об’єктів загальноміського значення, орієнтовною площею до 16,5 га. 

Коли почали говорити про парк, власники дач, які понад 50 років пробули на цій землі, почали скаржитися і запевняти, що земля їхня, тому хочуть її приватизувати. У міській раді ж кажуть, земля у комунальній власності міста.

Як раніше представники садівничого  товариства робітників і службовців Тернопільського відділення Львівської залізниці «Ювілейне» розповідали “RIA плюс”, у 67-му році була постанова райвиконкому про виділення землі для садового товариства. В ній сказано, що землю людям виділили на не визначений термін, тобто це не оренда. Також, в них є рішення суду, яке підтверджує, що вони законні землекористувачі. Проте виконавча служба до уваги це не бере. Згадували дачники і про ділянку землі через дорогу, на якій зараз збудовано кілька багатоповерхівок та торговий центр. Кажуть, власникам дач на тій землі дали компенсацію - землю, люди на це були згідні. 

Відео дня

Раніше у міській раді говорили, що компенсації власникам дач, які поки розташовані на місці майбутнього парку, не передбачено, адже та земельна ділянка - у комунальній власності міста. А у власників дач лише було право постійного користування.

До слова, на одній з сесій міської ради, коли вперше піднімалось питання парку на Тарнавського, від міського голови та депутатів прозвучала інформація про те, що представники дачного кооперативу вели перемовини з забудівниками щодо зведення житлового кварталу на всій території по Тарнавського.

Виділили землю

Проте згодом влада своє рішення змінила. І на сесії міської ради 24 липня тридцять вісім депутатів проголосували «за» надання садівничому  товариству ділянки до 20-ти га в межах села Малашівці Зборівського району замість земельних ділянок на “Алясці”.  

Після сесії, ще одне рішення, яке стосується землі, на якому має бути парк та будинки, прийняли на виконкомі міської ради 30 липня. У проекті рішення йдеться про те, що 

враховуючи ухвали сесії міської ради народних депутатів від 20.05.1991 року, від 02.07.1996 року, рішення 5 сесії міської ради від 25.09.1998 року, рішення міської ради від 24.11.2006 року №5/4/70, від 19.12.2018 року №7/31/49 та від 24.07.2019 року №7/36/133, Генеральний план м. Тернополя, План зонування території м. Тернополя виконком вирішив зобов’язати садівниче товариство робітників і службовців Тернопільського відділення Львівської залізниці «Ювілейне» самостійно демонтувати тимчасові споруди та елементи огорожі території за адресою вул. Київська – Тарнавського в 30-ти денний термін з дня прийняття рішення. 

Якщо ж власники дач самі цього не зроблять за відведений час, тоді ще протягом 30 днів їхні дачі та елементи огорожі демонтує постійна діюча робоча група. 

Тернопільський міський РЕМ має забезпечити від’єднання тимчасових споруд від електропостачання. А контроль за виконанням рішення поклали на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Владислава Стемковського та управління муніципальної поліції.

“Нас - на смітник”

Власники дач про рішення депутатів про виділення земельних ділянок в Малашівцях знають. 

- Люди налаштовані войовничо, - каже представник товариства Зеновій Гірняк. - Садоводів вирішили викинути на смітник. У Малашівцях ж смітник? За кілька метрів від того полігону колись бул горбисте пасовище. От там нам землю і хочуть дати. 

Питання землі члени товариства обговорювали на зібранні в суботу, 2 серпня. Люди сподіваються відвоювати землю, на якій пробули кілька десятків років. 

- Ми підготували ще одну позовну заяву про те, що на одній із тих перших сесій порушили регламент при прийнятті рішенні, - каже пан Зеновій. - А далі готуємось до суду, який відбудеться 15 серпня. На ньому розглядатимуть кілька питань: те, що без нашої згоди мають забрати дачі з тої земельної ділянки. Ще інші рішення про те, що шість чи сім гектарів тої землі має бути під забудову. Загалом усі питання по цій справі. 

Редакція і надалі стежитиме за ситуацію. Подробиці із судового засідання читайте на сайті “20 хвилин”. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (67)
  • Стецько Надія

    Дуже мудро))) все знаєте що кому видавали і що хто буде робити )))) .
    Спрямуйте свою енергію і гострий розум на власні проблеми. Для моєї родини
    дача завжди була другим домом, але злодіям цього не зрозуміти їм аби
    вкрасти.

    пн, 12 серп. 2019, 16:41 користувач Facebook <[email protected]>
    пише:

  • Стецько Надія

    Ніякого парку там не буде , звичайна забудова і не сумнівайтесь!!!
  • Yevhen Bodnar

    Мені цікава логіка тих людей, які кажуть, "вот немає документів - прошу звільнити". Вот вам колись за союзу надали квартири, комусь дали дачі (в іншому місці, не на тарнавського) для КОРИСТУВАННЯ, після розпаду вам їх приватизували і ви тепер пишаєтеся тим. А є люди яким совєти колись не квартири дали, а тільки кімнати в гуртожитках, вони їх теж приватизували. Ваша квартира вартує 35 - 40 тис $, а кіната в гуртожитку тільки 8 - 10 тис $. (я можу помилятися в цінах, тож прошу не критикувати). Смисл написаного, що кожному із вас дісталась НА ХАЛЯВУ певна матеріальна цінність, замідьте тільки тому, що ви цим тільки КОРИСТУВАЛИСЯ. Комусь в рази більш вартісне ніж іншим, (до речі, а чи справедлива така нерівність в розподілі соціалістічєской собствєнності?).  А якщо б вам не дали приватизувати усе це, а тепер сказали-ж вашою мовою "покористувалися і тепер звільніть будь-ласка, бо вам дали тільки в користування", то що далі? Волали-б про несправидливість, про те що виганяють, забирають майно. Думаю, що так. А тим людям надали досить давно дачі теж в користування, а вот приватизувати не хочуть, бо на цьому можна нормально заробити. Логіка як я бачу така, хочу всьо мати, але нічого не робити, чи скажімо за чужий рахунок (що в принципі одно і те саме).
    Ще одне скажу, то що хочуть зробити парк, то може і добре, але-ж 7 гектарів піде під забудову!!! Квадратний метр в парковій зоні буде значно дорожчий ніж десь скажімо на перефирії (опять заробити можна, затравка людям, що буде парк, а самі-ж в ньому будинки дорогі збудують, щось наподобі того, як надал бруківкою своєю-ж криє двори). Тут є згадування, що ходили на всякі протести проти котелень чи забудов на симоненка. А вот питання виникає, а чи ви ходили на протест проти побудови деревяної церкви що на території колишнього садіку тепер побудована (ззаду будинку київська 10 і лепкого 14). Не відкрию секрет, що в тернополі сильна нехватка місць у дитячих садках і ставати в чергу потрібно одразу-ж після народження дитини. Повернення цього приміщення у садік - дуже хороша ідея, але тепер це не можливо, на цьому садіку поставленно хрест (як в переносному так і в прямому смислі цього слова). Чому протестів не було? А може через то, що вже діти виросли з такого віку, що треба садіки, "скажемо дружно - нафіг нужно"? Висновок такий - це просто самий простий ібанальний С*АНИЙ ЕГОЇЗМ і ще трохи жадібність, не дозволити тим людям отримати нормальні гроші за ці землі.
  • Дмитро Юрчишин

    Правильно кажуть! Дачі за даром їм не прийшли! А віддавати тепер повинні просто так! Де справедливість???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up