Партнер рубрики Події

Військовий аналітик Том Купер: українська війна чи оперативна ситуація 2 лютого

Військовий аналітик Том Купер: українська війна чи оперативна ситуація 2 лютого

Наступ ВСРФ на Вугледар  був вібитий ЗСУ з великими втратами для росіян.

Редакційний переклад Сергій Чернівський

Первинне джерело https://medium.com/@x_tomcooper_x/ukraine-war-2-february-2022-vuhledar-8e34b3c3ae1

 

Відео дня

Всім привіт!

Наступна спроба проаналізувати розвиток подій у районі Вугледара. Це щось на кшталт у відповідь "на численні запити"

Аналіз далеко не завершено, але може дати корисні поради.

Вугледар - це невелике, але густонаселене місто з багатьма високими будівлями розміром близько 1000 на 1000 метрів, розташованих на рівнині, як кухонний стіл.

Це майже як один із типових (хоч і зовсім дурних) голлівудських фільмів з великою високою фортецею посеред порожньої плоскої пустелі, оточеної полями.

Поруч знаходиться "літні дачі" (на південний схід від міста) та вугільна шахта "Південний Донбас" (на північний схід від міста; завдяки цій шахті з'явився Вугедар).

Він важливий тим, що разом з цією шахтою він був перетворений на "фортецю" ЗСУ, і це лише кілька кілометрів на північ від єдиної залізничної лінії, що з'єднує Донецьк з Кримом.

Дійсно, деякі ділянки цієї залізниці на схід від міста знаходяться менше ніж за 1000 метрів від українських позицій, що, в свою чергу, означає, що вони небезпечні для росіян. Я впевнений, що навіть Путін знає про важливість відтіснити українців від цієї залізниці...

Не дивно, що з вересня 2022 року 58 -й ОА ВСРФ розтратила дві повні бригади, намагаючись вийти на Вугледар через село Павлівка, що на південний захід від нього. У той же час, Павлова була повністю знищена, і навіть українці відмовилися від спроб повністю контролювати його: завданням було запобігти використанням росіян як плацдарм для нападу на Угледар. Врешті -решт, українці покинули село, у грудні.

Протягом того ж місяця та першої половини січня 58-ма ОА була зайнята відновленням постраждалих підрозділів і отриманням підкріплення, перш ніж розпочати нову спробу. 

Для нового наступу війська зосередили 40-ту та 155-ту морські піхотні бригади (перший комплект контрактників, останньо,ї був знищений у Павлівці ще в жовтні), 136-у мотострілецьку бригаду, 123-й стрілецький полк (ДНР), «Восток» та Батальйони «Каскад» (обидва з яких були посилені до рівня полку), принаймні полк спецназу та кілька незначних підрозділів ГРУ. 

Зверніть увагу на наступне: після мобілізації наприкінці вересня ВСРФ відмовився від роботи на своїх знаменитих БТГ. Таким чином, для цього наступу 58-а ОАА справді розгорнула еквівалент приблизно чотирьох повних маневрених бригад плюс дві артилерійські бригади. Скажімо, загалом близько 20 тисяч військових, 90 ОБТ, можливо, вдвічі більше БМП, близько 100 артилерійських знарядь.

24 січня 2022 року росіяни розпочали наступ, спробувавши за допомогою РСЗВ ТОС-1 розгромити передові українські позиції, ймовірно, між Павлівкою та Микільським, а також на східному боці Вугледара. 

Хоча це виглядає як «пекло» на відео (і, звичайно, «порівнянне з пеклом» для тих, хто перебував у цільовій зоні), я не впевнений, чи це взагалі було ефективним: просто немає звітів про велику кількість жертв 72-ї української механізованої бригади, яка забезпечує ядро оборони Вугледара. 

Тепер деякі кажуть, що після ударів ТОС-1 послідували —«примусові» — масовані артилерійські обстріли Вугледара з метою пом’якшення оборони. Інші кажуть, що артилерійського обстрілу не було, бо росіяни намагалися застати українців зненацька. 

Тоді росіяни напали через Павловку та з його північних околиць безпосередньо до південного Угледара. Деякі кажуть, що вони справді намагалися обійти західну частину міста, щоб оточити його.

Можливо також, що, як я гадаю, їм не сподобалася ідея про марш у 1000 метрів по відкритому простору з повним українським гарнізом на глибокому фланзі. З іншого боку ... хоча ..., судячи з інтелектуальних якостей офіцерів ВСРФ: Ви ніколи не знаєте, що може бути там.

Безсумнівно, що одночасно з цією атакою на південному заході російська морська піхота просунулася з Микільського навколо південного боку дачі, перш ніж повернути на північ —«оскільки перші два дні цього наступу російські соціальні мережі були переповнені повідомленнями про перестрілки з «українцями в пастці за російськими лініями».

До 25 січня надходили повідомлення про активну активність ВКС у цьому районі: Су-25 і ударні вертольоти, мабуть, здійснили кілька десятків вильотів, безперервно обстрілюючи українські позиції некерованими ракетами. 

Саме під прикриттям авіаударів і вогню російської артилерії морська піхота просувалася через «дачну зону» на північ, мабуть, маючи на меті обійти Вугледар і оточити його зі сходу (з цієї причини це мало б сенс для них наступати з Павлівки на північ і таким чином намагатися оточити Вугледар із заходу; але, знову ж таки: вибачте, немає чіткого підтвердження з цього приводу).

Це була дуже погана ідея. Вони просувалися відносно вузьким маршрутом, увесь час у полі зору українських спостерігачів, розміщених на високих будинках у Вугледарі, і маючи перед собою приблизно 500-метрову порожню місцевість на східній стороні міста. 

Найгірше те що до 27 січня українці були готові, і таким чином росіяни, що наступали, потрапили під дуже точний і систематичний вогонь української артилерії, який зупинив їхню морську піхоту. 

Коли піхоту зупинили, зупинилися і супроводжуючі ОБТ Т-80 і БМП-2 — а потім вони почали масово гинути. 

Крім того, українська артилерія не лише завдала значних втрат наступаючим частинам, а й вдарила по їхніх тилах , перерізавши як шляхи їх постачання, так і можливі шляхи відходу. Нарешті, 28 січня 1-й танковий і 72-й мех контратакували на дачну ділянку з північного сходу та знищили або захопили всіх приголомшених росіян, які ще були поблизу.

Звісно, росіяни підтягнули підкріплення та перегрупували свої побиті та деморалізовані підрозділи, і 30 січня повернулися до наступу з південної частини дачного району в північному напрямку. Крім того, вони почали атакувати гарнізони 68-го егерського в селах Золота Нива та Пречистівка, що на захід від Вугледара. Однак нічого з цього не залишило «глибоких вражень» для ЗСУ. Українці заявили про збиття близько 5–6 гелікоптерів Ка-52 у цьому бою, усі між 24 та 28 січня.

31 січня росіяни знову атакували Вугледар, цього разу діючи меншими групами. Цього було мало і закінчилося втратою ще однієї групи Т-80 і БМП-2. Те, що залишилося від морської піхоти 40-ї та 155-ї бригад, повертається в район Микільського.

Загалом: цей наступ не був не «малий», не «зондувальний» і не «диверсійний», а серйозна атака майже всіх сил, які 58-ма ОА змогла вести разом. Денис Пушилін може бути досить корумпованим і некомпетентним політиком, але він чітко сказав: «звільнення цього міста вирішує багато проблем».

Схоже, росіяни розраховували розбити два батальйони 72-ї, дислоковані у Вугледарі, на початку атаки (місто та околиці занадто малі, щоб туди втиснути більше військ) а потім мали на меті просунутися далі на північ, можливо, аж до південного флангу сил ЗСУ, розгорнутих уздовж старої лінії контролю на Донбасі.

Це перетворило цю російську операцію на фіаско: за непідтвердженими даними, 155-а бригада морської піхоти втратила 200–230 людей убитими за перші три дні цієї операції. Є ще одна чутка, що циркулює у соціальних мережах, що всі задіяні російські підрозділи втратили до 20 000 осіб (убитими) за останній тиждень, що спонукало війська двох задіяних підрозділів категорично відмовитися від атаки, побачивши, що відбувається попереду них. Наскільки я знаю, нічого цього не підтверджено, але факт залишається фактом: Вугледар міцно перебуває в українських руках.

Я думаю, поки 58-а ОА не знайде спосіб взяти (сильно укріплену) шахту «Південнодонбаська», вона не зможе зробити успішним будь-який наступ у Вугледарському районі.

І звісно… британське міністерство оборони заявило, що росіяни готують ще одну «концентровану атаку» в районі Вугледару.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up