Власні поправки щодо бюджету міста може внести кожен охочий тернополянин

Власні поправки щодо бюджету міста може внести кожен охочий тернополянин

Дізнатися більше, озвучити свої зауваження чи пропозиції щодо формування бюджету можна буде висловити на бюджетних слуханнях. Це дозволяє пересічним тернополянам брати активну участь у житті міста.

Про те, як тернополяни можуть впливати на формування міського бюджету говорили 29 листопада у “Тернопільському прес-клубі”.

Нагадаємо, 21 листопада виконавчий комітет міської ради ухвалив Положення про проведення бюджетних слухань щодо обговорення проекту міського бюджету Тернополя. Затвердження такого документу ініціювали представники експертно-аналітичної групи "Акцент" у рамках втілення Дорожньої карти реформ Коаліції ГО "Тернопільський центр реформ" та розробили спільно з Тернопільською міською радою.

- Сьогоднішнє питання розглядаємо в рамках реалізації проекту “Дорожня карта реформ” від  коаліції громадських організацій “Тернопільський центр реформ”, - зазначив співголова Ради Коаліції, ГО Центр громадського моніторингу та аналітики Василь Томчишин. - Експертно-аналітична група "Акцент" займалася розробкою положення про проведення бюджетних слухань у Тернополі спільно з міськрадою.

Відео дня

Про нововведення та нові можливості для тернополян розповів кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів імені С.І. Юрія (ТНЕУ), голова громадської організації "Акцент" Богдан Малиняк.

- Своїм рішенням ініціювати процедуру бюджетних слухань має керівник фінансового управління, - зазначив експерт. - Таким чином запускається процес проведення. Далі має бути оголошення про проведення бюджетних слухань розміщується на офіційній сторінці Тернопільської міської ради з посиланнями на офіційні документи, які обговорюватимуться. Тобто проект міського бюджету разом з додатками і пояснювальною запискою та програма соціально-економічного розвитку.

За словами пана Малиняка, бюджетні слухання це один з інструментів, який дає можливість звичайній людині впливати на бюджетну політику.

- Цей інструмент у Тернополі передбачений у статуті територіальної громади, - розповів пан Малиняк. - Він дає змогу інформувати громадськість про бюджет, отримувати зауваження та пропозиції до його встановлення. Проект положення передбачає право громадян надсилати свої пропозиції, які повинні бути збалансованими. Пропозиції, які передбачають збільшення видатків за окремим напрямом мають передбачати зменшення видатків за іншим напрямом та/ або збільшення доходів міського бюджету. На бюджетних слуханнях їх будуть озвучувати.

Голова громадської організації "Акцент" відзначив, що у попередні роки були певні проблеми з проведенням бюджетних слухань. Зокрема, торік ініціативна група намагалася їх організувати, та цього не відбулося.

Як прокоментувала начальниця Відділу зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич,  раніше бюджетні слухання у місті таки відбувалися.

- Вони були прописані, можливо трішки іншим способом, - каже пані Зварич. - В бюджетному регламенті міста Тернополя є пункт про проведення бюджетних слухань. Вони анонсувалися на і на сайті міськради, і в засобах масової інформації. Рішенням виконавчого комітету прийнято проводити бюджетні слухання впродовж 10 днів. Буде створено Google-форму і всі охочі зможуть зареєструватися. Важливо те, що потрібно буде зазначати конкретну пропозицію щодо змін у бюджеті.

Коаліцієя ГО «Тернопільський центр реформ» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні запрошує усіх зацікавлених громадян відвідати тренінг «Участь громадян в управлінні місцевим бюджетом», який відбудеться у суботу, 1 грудня, з 11.00 по 16.15 в офісі Коаліції громадських організацій «Тернопільський центр реформ» (вул.Родини Барвінських, 2).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up