"Щоб не лише критикували": у Тернополі тепер будуть відкриті бюджетні слухання

"Щоб не лише критикували": у Тернополі тепер будуть відкриті бюджетні слухання
  • Бюджетні слухання дають змогу громадянам більше дізнатися про проект бюджету, висловити свою оцінку стосовно цього документу, ставити запитання, а також ініціювати внесення змін до проекту бюджету.
  • Положення про бюджетні слухання щодо обговорення проекту міського бюджету Тернополя затвердили на виконкомі міської ради  21 листопада. 

Про необхідність бюджетних слухань неодноразово говорили активісти. Зокрема, представники експертно-аналітичної групи "Акцент". 

- Обсяг бюджету міста Тернополя у 2018 році перевищує 2,5 мільярди гривень, що в розрахунку на одного мешканця більше, ніж 10 000 гривень на рік, - зазначає голова групи Богдан Малиняк . - Ці кошти належать громаді, а від її імені ними розпоряджаються депутати.  Попри важливість бюджетних слухань, як інструменту для гармонійного розвитку міста вони практично не проводились.

Щоб бюджетні слухання проводились постійно, у міську раду подали проект "Положення про бюджетні слухання щодо проекту міського бюджету Тернополя".

Відео дня

Влада чекає пропозицій

Цей проект рішення на виконкомі представляла начальник фінансового управління Надія Кучер. 

- Метою Бюджетних слухань є інформування громади міста про  проект міського бюджету й одержання зауважень і пропозицій від членів територіальної громади, - зазначила пані Кучер. - Тому ми розробили положення про такі слухання, в якому описаний механізм їх проведення. 

Як додала заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Вікторія Остапчук, до міської ради надходило чимало звернень від представників громадськості. 

- Бюджетні слухання були передбаченні статутом громадою Тернополя, - каже Вікторія Остапчук. - Крім того були численні звернення представників громадськості, а самого положення про порядок їх проведення - не було. Хоча щороку їх проводили.  

Як зазначив міський голова, влада чекає пропозицій від громадськості, а не лише критики.

Порядок проведення

У самому положенні йдеться про те, що бюджетні слухання проводяться протягом 10 днів, після оприлюднення проекту міського бюджету разом з пояснювальною запискою та проекту програми соціально-економічного розвитку. 

Інформацію про початок бюджетних слухань розміщають на офіційному сайті міської ради. У ній зазначається час і місце проведення, посилання на розміщений проект міського бюджету з усіма додатками та пояснювальну записку, а також проект програми соціально - економічного розвитку. Електронна та поштова адреси, на яку міська рада одержує пропозиції щодо внесення змін до проекту міського бюджету.

Бюджетні слухання відбуваються відкрито. Головує на них профільний заступник міського голови або уповноважена особа. Фінансове управління Тернопільської міської ради веде протокол. 
Порядок денний передбачає: доповідь з презентацією проекту міського бюджету, запитання учасників  та відповіді доповідачів, обговорення проекту міського бюджету, голосування за пропозиції учасників, заключне слово профільного заступника міського голови або уповноваженої особи. Тривалість презентації проекту міського бюджету не перевищує 15 хвилин.

Для представлення пропозицій змін до проекту бюджету запрошуються учасники, які надіслали на вказані в повідомленні електронну або поштові адреси оцінки проекту бюджету не пізніше, ніж за один робочий день до проведення слухань. Тривалість виступу не може перевищувати 5 хв. В обговоренні першочергово приймають участь учасники слухань, які надіслали свої пропозиції не пізніше, ніж за один робочий день до проведення слухань. 

Пропозиції, які ставляться на голосування мають бути збалансованими. Пропозиції, які передбачають збільшення видатків за окремим напрямом мають передбачати зменшення видатків за іншим напрямом та/ або збільшення доходів міського бюджету.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    да кого ваші бюджетні слухання тепер цікавлять.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up