"Вночі "відловили" 40 хлопців": на Тролейбусній батьки з адвокатами штурмують військкомат (оновлено)

"Вночі "відловили" 40 хлопців": на Тролейбусній батьки з адвокатами штурмують військкомат (оновлено)
  • "Військкомат вночі відловив 40 молодиків. Зараз вони на Тролейбусній. Там є батьки і рідні, рвуться в середину" - таке повідомлення редакція отримала вранці 14 жовтня. 
  • Як кажуть рідні, хлопців затримували невідомі, які заламували їм руки, прикладали силу та насильно везли до військкомату. При цьому, як кажуть батьки, ніхто не представлявся, а повістки хлопці не отримували.
  • Працівники воєнкомату та представники поліції сказали батькам, що хлопців не затримали, а "запросили" до військкомату. 

Як розповідають батьки, одному із хлопців вчора, 13 жовтня, виповнилось 20 років. Йому біля "Цибульки" близько 3-4 ранку, 14 жовтня, троє невідомих у цивільному одязі заламали руки, порвали куртку і забрали у військкомат. Трапилось це близько 3-4 ранку. За такою ж схемою "виловили" близько 40 хлопців не лише у Тернополі, а й у районах та привезли у міський військкомат на Тролейбусній. 

- Степан з двома товаришами святкував свій День народження і близько 3 – 4 ранку вони пішли до «Цибульки», де я на них чекала, щоб відвезти додому, – розповідає подруга одного з хлопців Юлія. – Біля закладу було троє чоловіків, які попросили показати документи. Ми не зрозуміли хто це були. Одягнуті вони були в цивільний одяг. Після цього один молодик пішов у заклад за нами. Він стукав у двері вбиральні, куди зайшов Степан і вимагав вийти. Коли ми з товаришами вже виходили з закладу, Степану почали заламувати руки та тягнути в машину. Він намагався вириватися та тікати. Він порвав одяг, але йому врешті заломили руки та заволокли у машину.

Як каже Юлія, ніхто з молодиків не представився їм і тому всі налякалися, коли Степана почали ловити та тягнути до машини. Після цього Юлія та товариші Степана телефонували хлопцю, але на він не відповідав. Згодом з’ясували, що хлопець у Тернопільському міському військовому комісаріаті, що на Тролейбусній, 5. Зранку туди приїхали батьки хлопця. До слова, хлопець приїхав до Тернополя з району, і не приписаний до Тернопільського військкомату.

Відео дня

Окрім мами та подруги Степана, біля військкомату зібрались близько тридцяти людей. Це батьки таких самих юнаків, на яких працівники військкомату чатували біля громадських місць. Батьки розповіли журналісту «20 хвилин», що обурені цією ситуацією. Нікому з хлопців не надходила повістка. Дехто взагалі житель району, де і стоїть на обліку у військкоматі, а в Тернополі не проживає.

Як кажуть батьки, поспілкуватися з дітьми вони не можуть. Когось забрали ще раніше і в казармі вони вже кілька днів.

- Мого сина забрали в п’ятницю, коли він вийшов в магазин, – каже батько одного з хлопців Петро Березюк. – Живемо в Козовій, сину вже 26 років і він не ховався від служби в армії. Селище у нас невелике, всі один одного знають. Тарас не ухилявся і не переховувався. Могли б просто прийти і вручити повістку по-людськи. Поговорити з сином нормально я не можу. Мені довелося чекати кілька годин, щоб під конвоєм його вивели до мене на кілька хвилин. Він увесь брудний, як свиня. Я хотів дати йому одяг чистий, але син сказав, що немає сенсу, бо всі хлопці там зараз такі. Там, де вони зараз, брудно. Привіз йому їжі, печива, щоб передати, а мене допитують, чи не передаю нічого забороненого – наркотиків чи спиртного. У людей є совість? Вони глузують з нас. Ніякого нормального відношення. Про яку службу можна говорити, коли діти озлобились на нашу армію через таке ставлення?

Батьки викликали поліцію, щоб припинити незаконне утримання хлопців. Правоохоронці перевірили, в яких умовах тримають юнаків. Як сказав батькам начальник сектору Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області Андрій Кульчицький, хлопців не затримали, а запросили. Вони відпочивають, а дехто навіть грає в теніс. Ніхто їх не б’є і вони перебувають в хороших умовах. Такі слова обурили натовп. 

Правоохоронці, які прибули на виклик, пройшли всередину військкомату, і сказали, що не можуть вивести хлопців, оскільки це є компетенція військового комісаріату. Юнаків змусили примусово проходити медичний огляд. Як сказали батьки, лікарів зібрали поспіхом. Батьки Степана Ситника, якого забрали уночі, звернулися до адвоката.

- Адвокатам спершу не надавали можливості поспілкуватися з хлопцем, щоб надати правову допомогу. – розповів адвокат Віталій Вітів. – Відповідно до Закону України, адміністративне затримання не може тривати більше трьох годин, а з моменту затримання вже минуло більше шести, це  незаконне затримання. Відповідно до статті 206 КПК, Степана Ситника мав би відпустити слідчий суддя, але він, у зв’язку з вихідним, сьогодні не працює. Розгляд справи слідчим суддею забере як мінімум кілька днів в той самий час як їх можуть відправити в місце служби протягом годин

Батьки обурювались і тому, що їм не показали жодних документів та не пояснюють, чому їх дітей насильно утримують. Дехто з працівників військкомату між собою говорив, що батьки «влаштували майдан».

- Відносно мого підзахисного, Тараса Березюка без будь-яких пояснень затримали на автостанції в СМТ Козова. – розповідає адвокат Володимир Крамар. – Його силою заштовхнули в автомобіль та нанесли тілесні ушкодження. Зараз його незаконно утримують в приміщенні військкомату з п’ятниці. Мені не давали можливості з ним побачитись, порушуючи Закон України про адвокатську діяльність. Правоохоронні органи не реагують на дані правопорушення.

Рідні хлопців надали правоохоронцям пояснення, що повістки їх дітям не надходили, хоча сумніваються, що це на щось вплине. Врешті до батьків вийшов заступник військового комісара, начальник відділу комплектування та призову Тернопільського обласного військового комісаріату Петро Сирко, щоб роз’яснити ситуацію.

- Згідно з указом президента, призову до військової служби підлягають придатні за станом здоров’я громадяни України віком від 20 до 27 років, – розповідає Петро Сирко. – Призовників оповіщають повістками через селищні ради, працівниками військового комісаріату та через житлово-експлуатаційні організації. Згідно закону, якщо повістка за якихось обставин не надійшла, громадяни України призовного віку мають самі з’явитися у військкомат у десятиденний термін з моменту указу президента про оголошення призову.

Як розповів журналісту Петро Сирко, у військкоматі знаходяться близько 30 чоловік, які очікують проходження медичної комісії.

- Ми не можемо насильно змушувати проходити призовників медичний огляд, але в Законі України вказано, що призовник зобов’язаний пройти медичний огляд перед відправкою до військової частини, – пояснює Петро Сирко. – Працівники військкомату можуть вручити повістку в будь-якому місці та будь-який час, в тому числі і на вулиці. Стосовно працівників військового комісаріату, я не думаю, що вони не представлялися. Вони можуть бути одягнені у цивільний одяг, головне – мають представитися.

Мама Степана Ситника разом з адвокатом все ж змогли домогтися того, щоб хлопця відпустили, однак він письмово зобов’язався з’явитися у районному військкоматі 15 жовтня о 10:00, де він пройде медогляд.

Хлопця випустили близько 13:00. Але виявилось, що його закордонний паспорт кудись зник. Працівники військкомату запевнили, що паспорт у хлопця не вилучали та перевірили автомобіль, чи не випав він там. Подруга хлопця припускає, що паспорт міг випасти тоді, коли хлопця затримували. Сам юнак відмовився говорити з журналістом, коментувати умови утримання та подробиці затримання, оскільки він був виснажений і не мав бажання пригадувати ці події.

Все ж, Степан розповів, що хлопців, які лишились всередині, «люб'язно запрошували» у трьох місцях – біля «Цибульки», «Алюру» та автовокзалу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (107)
  • Справедливость

    По ебалу лавочкой этим мудакам, задолбало самоуправство
  • Петро Білецький

    Ну невже ніхто при собі не має ствола коли це відбувається ?
  • Галочка

    Нормальна людина завжди вибере хоч як, але жити, а не вмирати у війнах... Нехай лічно порошенко, зеленський, ляшко, фаріон, тягнибок, надал, гройсман та інші йдуть і воюють. А люди мають курам дати, свиням зварити - нема коли!

    михаил reply Галочка

    Галочка ну ты и дурочка, прийдет кацапщина и сепарня и будешь ты давать и сепарам и кацапам и кавказцам и далеко не пожрать ,а потом натрахаются вдоволь и завалят ,даже не похоронят. таких как ты галочка -дурочка после освобождения Славянска в канавах сотнями находили.

    лишь бы как reply Галочка

    думаешь что если бы в 1941 Германия нас завоевала тогда бы ты каталась на БМВ и пила бы баварское пиво?
  • Пістон

    Нехай підуть послужать, а не бухають в цибульках і картопельках. Правильно зробили, що відловили цих спиногризів. На передову їх, патрони подавати. І батьків туди ж. Треба було людей виховувати, а не пропалювачів життя.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up