Партнер рубрики Події

«Вперше за довгий час відчув життя». Як у Тернополі працює безплатне таксі для військових

«Вперше за довгий час відчув життя». Як у Тернополі працює безплатне таксі для військових

Бійці ЗСУ, які отримали поранення і пересуваються на інвалідних візках, у Тернополі можуть скористатися послугою «Ветеран таксі». Волонтери перевозять військових безоплатно у потрібне їм місце. 

Автомобіль для перевезення маломобільних ветеранів почав працювати у січні. Волонтери громадської організації «Молодь з місією» розповідають, після початку повномасштабного вторгнення у Тернополі є багато ветеранів російсько-української війни, які вимушені пересуватися на інвалідних візках. Дехто проходить лікування, а є і ті, хто втратив кінцівки. Тож вирішили започаткували проєкт «Ветеран таксі». 

– Наша громадська організація від початку повномасштабного вторгнення займається волонтерством, ми допомагаємо пораненим бійцям. Часто відвідуємо військових у лікарнях. Ми побачили, що у них є потреба у спеціальному транспорті, щоб поїхати до іншої лікарні, вирішити свої справи чи навіть просто поїхати у місто. Так виникла ідея цього проєкту, – розповідає волонтерка проєкту Юлія Турій.

Відео дня

Для цього за кордоном волонтери придбали спеціально обладнаний автомобіль Renault Trafic. 

Як працює таксі

Журналісти «20 хвилин» побачили, як працюють волонтери. Скористатися таксі можуть маломобільні ветерани, які пересуваються на візках. Для цього можна зателефонувати за номером: 096 911 33 55.

– Ця послуга повністю безкоштовна, – каже Юлія. – Гроші на пальне ми виділяємо з фонду нашої громадської організації. Це кошти меценатів та спонсорів. Також ми шукаємо благодійників, які допоможуть нам з пальним для «Ветеран таксі». Будемо вдячні усім небайдужим за підтримку. Водії працюють на благодійних засадах, вони не отримують за це гроші. Загалом є шість кермувальників. Залежно від ситуації, хто вільний та може перевезти військового, той сідає за кермо. 

За півтора місяця роботи волонтери зробили приблизно 15 поїздок. Більшість – у межах міста, але військового можуть довести в будь яке місто чи село області чи навіть за межі Тернопільщини.  

Автомобіль обладнаний для маломобільних груп населення, які пересуваються на візках. Є спеціальний підйомник, а також ремені безпеки, щоб надійно зафіксувати крісло. Сам процес займає кілька хвилин. 

Не лише транспорт, а і підтримка

Волонтери розповідають, що військові потребують підтримки. У Тернополі лікуються захисники з різних регіонів. Тож в новому місті їм бракує спілкування, особливо якщо поруч немає близьких. 

Водій Раффі Фаргадян, з яким познайомилися журналісти,  – родом з Вірменії. В Україні проживає з 2014 року. Він – учасник громадської організації та проєкту «Ветеран таксі». Раффі розповідає – потоваришував з ветеранами, яких перевозив.  

– Ми перевозимо військових у будь-який час, коли це потрібно, – каже волонтер. – Крім мене, є ще п’ять волонтерів-водіїв, тож ми можемо один одного підмінити, щоб якщо є потреба – хтось зміг допомогти військовому, який до нас звертається. Частіше за все військовослужбовці, які пересуваються на візках, просять поїхати до лікарні, на реабілітацію, вирішити свої справи у різних установах тощо. Нещодавно возив одного з лікарні на полігон і назад. Для нього це був відпочинок та спосіб емоційної розрядки. Ми спілкуємося з ними, підтримуємо. Адже це не менш важливо, ніж просто довезти людину у потрібне місце. 

Разом з волонтерами «Ветеран таксі» журналісти «20 хвилин» відвідали військового Геннадія Мельника. Він проходить лікування у одному з місцевих закладів. Геннадій родом з Донецька. Коли почалась російсько-українська війна – йому довелося покинути рідне місто, а після повномасштабного вторгнення пішов добровольцем захищати Україну від ворога. 

– Коли розпочалось повномасштабне вторгнення – пішов воювати добровольцем, – розповідає Геннадій. – На фронті був 18 місяців. Воював біля Бахмута, Лимана, Куп’янська. Ногу пошкодив, коли витягував пораненого побратима. Порвав сухожилля. Мав контузію та обмороження кінцівки. Спершу лікувався в Куп’янську, потім доправили до Харкова, а звідти – у Тернопіль. Тут мені зробили операцію, наклали гіпс. Зараз пересуваюсь на візку. Лікарі кажуть, що відновлюватися буду ще пів року. 

Як розповідає військовий, про таксі для ветеранів дізнався у лікарні. Він потоваришував з волонтерами та вдячний за допомогу. 

– Мені потрібно було поїхати в банк, – каже Геннадій. – Дізнався про «Ветеран таксі» та вирішив зателефонувати, запитати. Волонтери одразу погодилися допомогти мені, відвезли до відділення. Потім запропонували подивитися місто. Вперше за 18 місяців зміг відволіктися, відпочити, адже увесь цей час був на фронті та в лікарняних стінах. Побачив набережну Тернопільського ставу, побував у музеї, подивився на місто. Дуже вдячний за це волонтерам, бо така підтримка і турбота справді потрібні. Можна побачити життя, побувати серед людей. Це дуже круто, що є такі небайдужі.    

Геннадій додає, як тільки одужає – знову піде на фронт.

– Як тільки стану на ноги – хочу повернутися на фронт до своїх побратимів, захищати свою Батьківщину, щоб скоріше ми здобули перемогу і настав мир. Дуже сподіваюся, що колись зможу побувати в українському Донецьку, побачити свій рідний дім, якщо він ще залишився, – каже співрозмовник.

Волонтери наголошують, усім нам потрібно дбати про наших захисників та створювати для них комфортні умови, щоб люди, які отримали важкі поранення, могли жити повноцінно, а не бути замкнутими у чотирьох стінах.

ДОВІДКА: 

Якщо ви бажаєте підтримати проєкт та допомогти з забезпеченням палива, або ж самі хочете стати волонтером – можна звернутися за телефоном 096 911 33 55. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Оксана

    Молодці,хай Господь їм віддячить,побільше б таких волонтерів❤️
  • ckp

    КУПУЮ ДОРОГО: МОНЕТИ, МЕДАЛІ, СТАТУЕТКИ, ГОДИННИКИ, САМОВАРИ, ПОСУД, МОДЕЛЬКИ МАШИН, ТА БАГАТО ІНШОГО, ПРИСИЛАЙТЕ ФОТОГРАФІЇ ВСЕ ОЦІНИМО ТА ДОМОВЛЯЄМОСЯ 🤝

    Читач18 reply ckp

    Фотоапарат зеніт  , фед 2
  • Читач66

    Чому так мало виїздів

    Моя колега по роботі обсоуговує  до 10 пацієнтів за день

    Це закупка, прогулка ,прибирання,і зустрічі з врачами,доставки регулярні до фізіотерапевтів
  • Liuba Ternopil

    Щиро дякую кожному волонтеру, кожному меценату за підтримку наших захисників. Дуже крута і така необхідна ініціатива. Це найменше, що ми можемо зробити для наших хлопців і дівчат які боронять Україну. Якби ще наші бізнесмени долучилися для допомоги.

keyboard_arrow_up