Партнер рубрики Події

Чи видають у Тернополі нові закордонні паспорти і що робити з протермінованими — ми дізналися

Чи видають у Тернополі нові закордонні паспорти і що робити з протермінованими — ми дізналися
  • Електронні черги поки не працюють. Натомість є жива. Вклеять фото дітей чи продовжать термін дії паспорту одразу на місці.
  • Які документи потрібні, аби внесли дані дитини до закордонного паспорту батьків або опікуна та фото скількох дітей можуть вклеїти в один «дорослий» документ?

Продовжити термін дії закордонного паспорта чи вклеїти фото дитини – ці послуги безкоштовні. Це все зроблять одразу, у день звернення до підрозділів Міграційної служби в області, які працюють щодня, без вихідних, з 8 ранку до 20.00. Про це повідомив начальник управління Державної міграційної служби в області Ярослав Давибіда.

Документи на нові паспорти поки не приймають

Після анонсу про відновлення роботи підрозділів міграційної служби і що відтепер можна замовити виготовлення закордонного паспорту, тернополяни зіткнулись з проблемою: документи на виготовлення нового закордонного паспорту у Тернополі не приймають.

— Вже зранку хотіла виготовити закордонний паспорт дитині, звернулась у відділення на «Дружбі», то мені сказали, що документи на виготовлення не приймають, — до редакції зателефонувала тернополянка Мар’яна. — Врешті принесла свій закордонний паспорт, написала заяву, до нього вклеїли фото дитини. Все досить швидко.

Відео дня

На місці жінка написала заяву, до неї долучила свідоцтво про народження сина і його два фото розміром 3,5х4,5 см.

— Моя сестра має звичайний закордонний паспорт, хотіла виготовити біометричний, у неї зранку 15 березня документи не прийняли, кажуть, паспорти не виготовляють. Але ж повідомили, що вже можна замовити! — зателефонувала до редакції Ольга Куц.

Попри всі анонси, документи на виготовлення закордонних паспортів поки не приймають, зазначив Ярослав Давибіда. Все через систему Єдиного державного демографічного реєстру, яка не працювала деякий час, а зараз запускають її роботу і тестують. Скільки триватимуть технічні роботи, точно сказати не можна. У міграційній службі сподіваються, через кілька днів все запрацює. От тоді документи прийматимуть. Це стосується як «дорослих» документів, так і «дитячих» паспортів.

— Підрозділи ДМС в області працюють щоденно, без вихідних, з 8.00 до 20 00, — зазначив Ярослав Давибіда. — Наразі видаємо готові біометричні документи без верифікації. Простими словами, без відбитка пальця. Коли система запрацює, самі працівники ДМС вноситимуть всі дані. Поки що це вся інформація з даного питання.

Має бути штамп

Якщо у вас закінчився термін дії закордонного паспорта, його продовжать на 5 років, про що внесуть відомості у базу даних та у сам паспорт.

— Умовно візьмемо людину, у якої закінчився термін дії паспорту, — пояснив Ярослав Давибіда. — Вона приходить до нас, ми продовжуємо термін дії документу, поставивши відмітку на 2-5 сторінці паспорта, належно, чи це документ дитини, чи дорослого. На штампі є мала гербова печатка, завірена підписом керівника, заступника чи уповноваженої особи підрозділу ДМС.

Обмежень щодо кількості дітей, інформацію про яких хочуть внести батьки чи опікуни до свого закордонного паспорту, немає. Скажімо, днями в паспорт мами вклеїли одночасно фото її шести неповнолітніх дітей.

— Аби вклеїти фото дитини у паспорт одного з батьків чи законного опікуна, потрібні власне паспорт дорослого, свідоцтво про народження дитини, 2 фото розміром 3,5 х 4,5 см на кожну дитину. Якщо термін дії паспорта дорослого закінчився, його спочатку продовжать, а потім вклеять фото дітей, — пояснив Ярослав Давибіда. 

Все це зроблять в день звернення. Тобто, ви прийшли в підрозділ ДМС, підійшла ваша черга, написали заяву, надали документи, все оформили, ви підписали їх і забрали готовий паспорт. Ці всі послуги безкоштовні.  

Електронної черги зараз немає. 

 

Довідка

Тел. гарячої лінії управління ДМС в Тернопільській області: (0352) 27-13-89.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ksenia Miller

    Як змінити фамілію в закордоному?Якщо по укр одна фамілія .А закордонний дівоча?Можна міняти?Чи пустять на кордоні чи не буде проблем?
  • Наталья Гвязда

    А змінити прізвище в закордонному можна зараз???з старого на нове???
  • Галина Стрияк

    Чи готові паспорти які були подані 22 лютого,і чи може забрати чоловік,так як я закордоном ?
  • Diana Teteryn

    ID картку зараз можна обміняти?

keyboard_arrow_up