Всесвітній день боротьби проти діабету відзначають 14 листопада

Всесвітній день боротьби проти діабету відзначають 14 листопада

Також сьогодні відзначають Міжнародний день логопеда.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2000 році на Землі проживало 150 мільйонів діабетиків. Ця дата відзначається щорічно з 1991 року в день народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, який відкрив спільно з професором Джоном Маклеодом гормон інсулін. Всесвітній день боротьби з захворюванням на цукровий діабет відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/61/225.

Друг дитинства Бантінга помер від захворювання, яке називається тепер цукровий діабет. Цей трагічний випадок послужив поштовхом для пошуку ліків від цієї хвороби.

У січні 1922 року нікому не відомий молодий канадський вчений Фредерік Бантінг вперше в історії врятував життя, зробивши ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчику, який страждав важкою ювенільною формою цукрового діабету. Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає всі права Торонтському університету. В подальшому права на виробництво інсуліну перейшли до Канадської ради з медичних досліджень, і наприкінці 1922 року новий лікарський препарат з’явився на ринку.

Відео дня

Довгі століття люди не знали засобів для боротьби з цією хворобою, і діагноз «цукровий діабет» не залишав пацієнтові ніякої надії не тільки на одужання, але й на життя: без інсуліну - гормону, що забезпечує засвоєння тканинами глюкози, хворий організм існувати не може і приречений на повільне згасання.

Відкриття Фредеріка Бантінга і Джона Маклеода врятувало життя мільйонам. І хоча цукровий діабет і до цього дня невиліковний, завдяки інсуліну люди навчилися тримати цю хворобу під контролем.

Визнанням першого великого досягнення XX століття в галузі біохімії та медицини була Нобелівська премія, присуджена Бантінгу і Маклеоду в 1923 році.

Міжнародний день логопеда

Професійне свято логопедів - «Міжнародний День логопеда» відзначається 14 листопада. Наприклад, в США Національний день логопеда - дефектолога відзначають 18 травня. В Австралії в серпні проходить Тиждень поінформованості про мовні патології. З 2004 року фахівцями в галузі логопедії було вирішено щорічно організовувати заходи з виходом на міжнародний рівень. Їх метою є підвищення обізнаності широкої громадськості про важливі, доступні і ефективні методи корекції роботи мовного апарату для всіх соціальних груп населення.

Помилково вважати, що вчитель-логопед працює над виправленням тільки неправильної вимови звуків. Корекція звуковимови - це тільки верхівка айсберга. Логопед працює з усіма порушеннями мовлення: загальним недорозвиненням мовлення; її відсутністю, порушеннями голосу, темпу і тембру мови, мовними відхиленнями внаслідок патології центральної нервової системи. На жаль, багато хто про це недостатньо обізнані і недооцінюють важливість своєчасної логопедичної допомоги. Рання діагностика мовленнєвих відхилень є запорукою успішних логопедичних занять.

За даними статистики, на жаль, число мовних розладів зростає з року в рік, у зв’язку з цим актуальність проблем корекції мовних порушень у дітей вже приймає глобальний характер.

14 листопада сталась низка важливих історичних подій:

1380 — Королем Франції став 12-річний Карл VI, пізніше прозваний Божевільним
1666 — Семюел Піпс повідомив про перше переливання крові, зроблене від одного собаки до іншого
1770 — Англійський мандрівник Джеймс Брюс відкрив витоки Нілу.
1832 — У Нью-Йорку з'явився перший у світі трамвай (на кінній тязі).
1903 — В Голландії винайшли електрокардіограф
1918 — За законом, що підписав гетьман Павло Скоропадський, створено Українську академію наук. Першим президентом обрано академіка Володимира Вернадського.
1918 — Проголошена Директорія УНР
1918 — Відкриття Тимчасових національних зборів Чехословаччини. Томаша Масарика обрано президентом Чехословаччини
1923 — В Італії ухвалений новий Закон про вибори до парламенту, згідно з яким партія, що набрала найбільшу кількість голосів, отримує дві третини місць у парламенті.
1925 — В Парижі відкрилася виставка мистецтва сюрреалістів, що включає роботи Макса Ернста, Мана Рея, Жуана Міро та Пабло Пікассо
1936 — Німеччина відмовилася виконувати статті версальського Договору про інтернаціоналізацію її територіальних вод
1939 — Верховна Рада УРСР затвердила Закон про «возз'єднання» Західної України з УРСР.
1944 — У Києві відкрився Державний музей українського мистецтва.
1960 — Створили організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК).
1990 — Західна Німеччина змінила свою конституцію для визнання кордону вздовж Одеру-Нейсе як кордону між об'єднаною Німеччиною і Польщею
1991 — Принц Сіанук повернувся до Камбоджі після 13-річного вигнання як голова тимчасового уряду країни
1994 — Відкрився рух між Парижем і Лондоном через тунель під Ла-Маншем.

2005 - корпорація Boeing оголосила про старт виробництва літака Боїнг 747-8.

14 листопада народились:

1719 — Леопольд Моцарт, австрійський композитор.
1765 — Роберт Фултон, американський інженер, винахідник пароплава.
1840 — Клод Моне, французький художник, основоположник імпресіонізму.
1877 — Дмитро Антонович, український громадський і державний діяч, історик мистецтва, ректор Українського вільного університету
1882 — Пилип Капельгородський, письменник, вчитель та громадський діяч.
1889 — Джавахарлал Неру, перший прем'єр-міністр Індії
1904 — Каленик Іванович Геренчук, український фізико-географ, геоморфолог, ландшафтознавець
1912 — Андрій Малишко, український поет, перекладач, літературний критик.
1928 — Віталій Масол, український політик
1954 — Бернар Іно, легендарний французький велоперегонник.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up