Партнер рубрики Події

День народження Діда Мороза відзначають 18 листопада

День народження Діда Мороза відзначають 18 листопада

За характером поведінки і набору властивих йому можливостей він дуже сильно нагадує свого західного колегу - Санта-Клауса, прообразу цілком реальної особи - Миколи Мірлікійського, загальнохристиянського діяча, відомого своєю безкорисливою допомогою бідним людям, яку він здійснював у вигляді таємних подарунків. Є навіть думка, що це одна і таж особа. Не будемо цього стверджувати, хоча диму без вогню не буває.

За даними проекту DilovaMova.com, День народження Діда Мороза, це хоч і вельми умовна, але цілком конкретна дата в наших календарях. Як відомо - все має свій початок, день свого народження, справжню і реальну дату, в яку офіційно можна стверджувати, що та чи інша подія має місце бути. Добре, коли ця дата відома, а ще краще, коли вона має документальне підтвердження, складене зі слів вірних очевидців. Але що робити, коли під рукою немає паперу, або ручки? Або очевидцям, яким вдалося стати свідками тієї чи іншої події, з тих чи інших причин, так і не вдалося зафіксувати свої свідчення, а тільки передати деякі загальні моменти, пов’язані з цією подією. Можливо для фіксації цієї події просто не вистачило часу, адже достеменно відомо, що Дід Мороз народився саме з приходом зими, а раніше, в колись стародавні часи в наших широтах прихід зими означав консервацію багатьох, звичних нам видів діяльності і це була об’єктивна необхідність.

У випадку з Дідом Морозом все виявилося простіше. На територію, де донині проживають нащадки давніх слов’янських племен, зима приходить як і раніше - 18-го листопада, тому проблем з визначенням дати народження цієї чудесної і дивовижною особистості просто не виникло.

Відео дня

18 листопада сталась низка важливих історичних подій:

1626 — У Римі папа Урбан VIII освятив собор святого Петра, нині резиденцію всіх Пап.
1654 — почалася оборона козацької фортеці Буша на Поділлі від польських військ.
1838 — (за старим стилем 6 листопада) Т.Шевченко завершив перший (втрачений) варіант «Тарасової ночі», фінальної поезії «Кобзаря Т.Шевченка». Перша поезія написана до «Кобзаря» — «Катерина».
1883 — У США введено єдину систему визначення часу: доти кожне місто самé встановлювало собі час.
1918 — Перемога під Мотовилівкою дівізії Січових стрільців Євгена Коновальця над загонами, вірними гетьману П.Скоропадському.
1918 — Проголошено незалежність Латвійської Республіки; першим главою уряду обрано Карліса Улманіса.
1928 — на екрани вийшов мультфільм «Пароплавчик Віллі» виробництва компанії Волта Діснея. Цей день вважають днем народження Міккі Мауса — символу компанії.
1933 — Постанова ЦК КП(б)У про припинення політики українізації.
1935 — Розпочався Варшавський процес над групою членів ОУН. Закордонна й місцева преса подавала реферовані промови обвинувачених, які зуміли схилити на свій бік багатьох симпатиків (завершився 13 січня 1936).
1935 — У Ризі відкрито Монумент Свободи
1943 — у ході контрнаступу німецькі сили вибили радянські війська з міста Житомир.
1978 — в джунглях Гайани близько 1000 учасників секти «Храм Народів» покінчили життя самогубством
1990 — Патріарх УАПЦ Мстислав Скрипник прибув із США до Києва, де в соборі св. Софії відбулася його інтронізація
2005 — Сенат США скасував обмежувальну зовнішньоторгівельну поправку Джексона-Вейніка для України.
2007 — внаслідок вибуху метану на орендному підприємстві «Шахта ім. О. Ф. Засядька» (Донецьк) загинули 100 гірників (ще один згодом помер у лікарні)

18 листопада народились:

1744 — Амбодик-Максимович Нестор, український вчений-енциклопедист, один з основоположників наукового акушерства, фітотерапії, ботаніки.
1786 — Карл Марія фон Вебер, німецький композитор, диригент і піаніст.
1787 — Луї Дагер, французький художник і винахідник, першим розробив практично придатний спосіб виготовлення фотознімків — дагеротипію.
1847 — Володимир Навроцький, український вчений-економіст, статистик i публіцист.
1859 — Кость Левицький, український правознавець, історик, письменник, перекладач, голова Державного секретаріату ЗУНР, засновник і голова Національної Ради у Львові (1941).
1860 — Ігнацій Ян Падеревський, піаніст і композитор, державний діяч, авторитет і дипломатія якого відіграли величезну роль у здобутті незалежності Польщею.
1886 — Софія Альбіновська-Мінкевич, українська художниця, майстриня малярства та графіки.
1897 — Блекетт Патрік, англійський фізик, лауреат Нобелівської премії 1947 року
1899 — Андрій Кравченко, український військовий діяч, двічі Герой Радянського Союзу, генерал-полковник танкових військ.
1900 — Георгій Кістяківський, американський фізик і хімік українського походження.
1901 — Джордж Ґеллап, американський статистик, засновник соціологічної служби (†1984).
1913 — Георгій Майборода, український композитор, автор опер («Мілана», «Арсенал», «Ярослав Мудрий», «Тарас Шевченко»), симфоній і симфонічних поем («Лілея», «Каменярі»), пісень і романсів.
1921 — Дмитро Міщенко, український письменник, кандидат філологічних наук, лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1993).
1938 — Володимир Леві, психолог і психіатр, найвідоміший в СРСР популяризатор психології.
1939 — Аманда Лір, французька співачка, модель, актриса.
1944 — Вольфганг Йооп, відомий німецький модельєр, засновник будинку моди JOOP!
1962 — Кірк Хеммет, гітарист гурту Metallica.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up