Партнер рубрики Події

Чи відрахують з університету та що загрожує студентам, які встановили камеру у жіночій душовій

Чи відрахують з університету та що загрожує студентам, які встановили камеру у жіночій душовій
  • Неприємний інцидент днями трапився у одному з гуртожитків Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя. Там у жіночій душовій невідомий чи невідомі встановили камеру. Її одразу виявили та викликали поліцію.
  • Що загрожує тому, хто це зробив, з’ясовував журналіст «20 хвилин».

Гуртожиток №1 ТНТУ, де стався інцидент, розташований на вулиці Шептицького. Там проживають як хлопці, так і дівчата, які навчаються в університеті. Також частина гуртожитку - для проживання іноземних студентів. Камеру виявили в душовій на третьому поверсі на блоці дівчат у вівторок, 10 березня. Студентки, як її знайшли, одразу викликали охоронців та поліцію.  

Справою займається поліція

Знімали на телефон. Його прикріпили до стелі скотчем. Він і вів запис. Поліція вилучила його. Зараз ним займаються працівники кіберполіції. Його спершу потрібно розблокувати, адже він був заблокований.

- Справу зафіксували та внесли до ЄРДР за статтею 182 ККУ, - пояснює начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. - Справою займаються.

Відео дня

Відповідно до статті 182 ККУ «Порушення недоторканності приватного життя», за незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, передбачений штраф - від 8500 до 17 000 грн, або виправні роботи на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Наразі правоохоронці встановлюють всі обставини справи.

Чи відрахують студентів

В університеті пояснюють, що цією справою зараз має займатися поліція. Однак про покарання для того, хто це зробив, наразі мова не йде, оскільки ще нічого не відомо. Самого «жартівника» ще не знайшли.

- Поліція все зафіксувала, зараз проводять розслідування, - каже проректор з науково-педагогічної роботи Степан Дячук. – Університет, звичайно, буде вживати заходи стосовно тих, хто це зробив, але потрібно спершу їх знайти. Дівчата виявили телефон, наробили крику, викликали спершу внутрішню охорону, охорона викликала поліцію. Телефон вилучили, свідків опитали. Ми чекаємо результатів.  

Як каже проректор з адміністративно-господарської роботи та будівництва Василь Клепчик, про відрахування чи виселення з гуртожитку тих, хто прикріпив камеру у душовій наразі мова не йде.

- Університет - не каральна організація, покарання мають визначати правоохоронці, - пояснює пан Василь. – У поліції все зафіксовано, все має бути відповідно до чинного законодавства.

Опитування

Як вважаєте, чи повинні понести покарання ті, хто встановив камеру?

Що кажуть студенти в гуртожитку

Студенти, які проживають в гуртожитку, такою ситуацією шоковані.  

- Дізнався про цю ситуацію випадково, коли почалась метушня в гуртожитку, - каже студент ТНТУ, який проживає в гуртожитку. – У нас блоковий гуртожиток. На одному боці живуть або дівчата, або хлопці. Я думаю, що це зробили хлопці, причому не хтось один, а група. Тут зробити щось самому просто нереально. Я не розумію, що в голові у них було. Те, що це зробили дівчата, теж не виключаємо. Зараз серед студентів це головна тема для обговорення.

Також студенти, які проживають в гуртожитку розповідають, що цілком можливо, що студенти, які це зробили, могли вже поїхати додому, оскільки через оголошення карантину навчання припинили і запустили дистанційну форму навчання до квітня.

- Я не думаю, що студентам загрожує кримінал, але вони своє отримають сповна, - каже один з студентів. – Я уявляю, наскільки той, хто це зробив, зараз наляканий. Хотів зняти відео, поставив телефон з камерою, а тут приїхала поліція, охорона гуртожитку, з університету, люди. Телефон хоч заблокований, але реально розблокувати його можна за кілька хвилин, для кіберполіції це взагалі не проблема. А там на телефоні можуть бути номери телефону, соціальні мережі власника, фото – все що завгодно. Я йому точно не заздрю.

Студентки негативно ставляться до цієї ситуації та хочуть, аби "жартівник" поніс покарання. 

- Тепер будемо пильні, хто його знає, що в кого в голові, - каже одна зі студенток. - Якщо того, хто таке зробив, знайдуть, то його мають виселити. Іншим буде наука. Треба думати перед тим, як щось робиш. 

«Справу можуть закрити»

Ми запитали у юриста Ростислава Небельського, що може загрожувати особі чи групі осіб, які встановили камеру у жіночому душі. Однак хоча, здавалось би, є очевидне порушення прав та таємна зйомка, не все так просто.

- Важливим моментом є те, за допомогою чого здійснювався запис відео, - пояснює юрист Ростислав Небельський. – Відповідальність, яка передбачена кримінальним кодексом, стосується лише тих засобів зняття інформації, які за своєю природою потрібні для негласного зняття інформації. Телефон – не є спеціальним засобом. Однак він був пристосований для цього.

Юрист пояснює, що наше законодавство недосконале і потрібні зміни, щоб можна було класифікувати пристрої, які не є засобами для таємного зняття інформації, такими, якщо вони були для цього пристосовані і використовувалися для цих цілей.   

- У цьому є проблема, адже телефон був призначений для таємного зняття інформації, однак це не змінює суті, що телефон не є таким засобом, - пояснює пан Ростислав. - У цій справі мають провести розслідування, у ході якого виявлять людину, яка це зробила, та класифікують пристрій. Скоріше за все, справу закриють за відсутністю складу злочину, однак керівництво уніврситету зможе застосувати дисциплінарні заходи щодо порушників.

Однак на все впливає цілий ряд факторів – як знімали, хто знімав та для чого.

- Якщо там використали б камеру, яку класифікують як засіб для таємного зняття інформації, то вже є склад злочину, - каже Ростислав Небельський. – Відповідальність залежатиме від ряду обставин. Якщо це зробив хтось один – то це може бути штраф від 3400 до 17 000 гривень, або обмеження волі до чотирьох років, або позбавлення волі до чотирьох років. Якщо ж це зробила не одна особа, а група осіб, то починає дієти інша частина статті, де відповідальність – позбавлення волі чотирьох до семи років. Якщо зняте відео заподіяло істотну шкоду, а вона була б тоді, якби ці записи транслювали або виклали у публічний доступ, то там передбачена відповідальність у вигляді від семи до десяти років.

Тому юрист пояснює, що відповідальність буде залежати від багатьох чинників. Відповідальні можуть залишитись без покарання, вони повинні будуть сплатити штраф. В найгіршому випадку їм загрожує позбавлення волі.

Що думаєте про цю ситуацію? Як вважаєте, це студентський жарт чи посягання на особисте життя? Діліться у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Анонім

    Тут є декілька версій
    1. Дівчата самі встановили даний телефон ,щоб привернути увагу на стан душової кімнати .
    2. Дівчата встановили телофон щою помститися хлопцям за якусь витівку, яку хлопці вчинили над дівчатами.
    3.Могли бути хтось з тех . персоналу
    4. Могли бути дівчата ,які не живуть у гуртожитку ,але прийшли до подружок ,а потім встановили телефон .
    Ну будемо думати логічно ну як можна залізти в жіночий блок та ще при такій кількості студенток де завжди хтось є в душовій . Це ж треба було або вночі ,або коли всі на парах . На мою думку це малоймовірно .
    Якщо телефон перебував у режимі  запис то його потім мали забрати ну це ж тупо зроблено .Хто буде повторно лізти і забирати цей телефон .Дураку понятно ,що хтось цей телефон  знайде . Якщо б хотіли підглядати то поставили ,щось мініатюрніше і з передачею по радіоканалу з заживленням від лампи освітлення ,а так це або хтось хотів привернути увагу ,або дійсно люди не думають , що вони затівають і зміст тої затії .
  • Ненза

    Стан душових говорить про рівень політеху: як був бляхарнею під мостом, так нею і залишився

    Анонім reply Ненза

    Повністю підтримую .
  • Max

    Взагалі хороша тема для редакції 20хв. Пройтись гуртожитками і показати в яких умовах живуть студенти.
    І паралельно можна виставити фото маєтків ректорів проректорів і тп. Кращої реклами для наших вузів годі придумати.
  • Max

    Стан душової прямо показовий. Таке бабло гребуть з тих студентів, а раз в рік оновити санвузли грошей нема. Стидоба.

    щодо інциденту з телефоном - тут або вичислять за два дні або він обережний і тоді пиши пропало.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up