Партнер рубрики Події

Затримують видачу закордонних паспортів на Тернопільщині. У чому проблема?

Затримують видачу закордонних паспортів на Тернопільщині. У чому проблема?
  • Дія 4 699 паспортних документів продовжена, вклеєні фото дітей у 4 908 закордонних паспортів дорослих. Чи випустять із країни, куди плануєте виїжджати, із «продовженим» документом?
  • Як відстежити самостійно стан готовності паспорту – читайте.

15 тисяч 228 паспортів для виїзду за кордон оформили органи міграційної служби Тернопільщини від 15 березня 2022 року. ID карток — ще 3 761.

Дію майже 5 тисяч документів продовжили та у 4 908 закордонних паспортів батьків чи опікунів вклеїли фото дітей. Ці послуги надають безкоштовно, повідомив Ярослав Давибіда, начальник управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області. Він запевнив, що всі підрозділи ДМС в області працюють в штатному режимі.

Чому затримують видачу

Проте читачі «20 хвилин» скаржаться на гарячу лінію, що видачу готових документів затримують.

Відео дня

— Видача документів може розтягнутись в часі через проблеми із логістикою, доставкою вже готових паспортів на місця, а також з потужністю поліграфкомбінату, який не може вчасно опрацювати величезну кількість звернень, — пояснив Ярослав Давибіда. — Врахуйте ще ситуацію в державі. Державна міграційна служба робить все для того, щоб якнайшвидше доправити і видати замовлені документи.

Якщо у вас закінчився термін дії закордонного паспорта, її продовжать на 5 років, про що внесуть відомості у базу даних та у сам паспорт. Продовжити термін дії закордонного паспорта чи вклеїти фото дитини – ці послуги безкоштовні. Це все зроблять одразу, в день звернення до підрозділів Міграційної служби в області.

На гарячу лінію «20 хвилин» звернулась читачка Олена, мама 6-річної Катрусі. Жінка каже, що термін дії закордонного паспорту дитини закінчується через місяць. Родина планує виїжджати за кордон. Але від співвітчизників, які зараз перебувають поза межами України, жінка почула, що назад з «продовженим» паспортом не впустять.

З продовженим паспортом не впускають в Україну

— Умовно візьмемо людину, в якої закінчився термін дії паспорту, — пояснив Ярослав Давибіда. — Вона приходить до нас, ми продовжуємо термін дії документу, поставивши відмітку на 2-5 сторінці паспорта, належно, чи це документ дитини, чи дорослого. На штампі є мала гербова печатка, завірена підписом керівника, заступника чи уповноваженої особи підрозділу ДМС.

Чи це «дитячий», чи «дорослий» паспорт - немає різниці. І ці «продовжені» документи мають юридичну силу таку ж, як і діючі паспорти. І це регламентується постановою Кабміну № 170.

— Ми продовжуємо термін дії паспортного документа як дорослого, так і дитини, відповідно до постанови Кабміну №170, — каже Ярослав Давибіда. — Як окремі країни на це реагують, я не можу сказати. Проте «продовжений» документ має юридичну силу. Якщо внутрішньо законодавство якоїсь країни по іншому трактує, потрібно звертатись у консульства тієї країни, куди плануєте виїжджати. Якщо ви поки перебуваєте в Україні, подбайте про це заздалегідь, чи не буде розбіжностей.

Обмежень щодо кількості дітей, інформацію про яких хочуть внести батьки чи опікуни до свого закордонного паспорту, немає. Скажімо, міграційники області в паспорт мами вклеїли одночасно фото її шести неповнолітніх дітей.

Аби вклеїти фото дитини у паспорт одного з батьків чи законного опікуна, потрібні власне паспорт дорослого, свідоцтво про народження дитини, 2 фото розміром 3,5 х 4, 5 см на кожну дитину. Якщо термін дії паспорта дорослого закінчився, його спочатку продовжать, а потім вклеять фото дітей.

- Все це зроблять в день звернення. Тобто, ви прийшли в підрозділ ДМС, підійшла ваша черга, написали заяву, надали документи, все оформили, ви підписали їх і забрали готовий паспорт. Ці всі послуги безкоштовні. 

Пильнуйте самостійно стан готовності паспорта

Нагадаємо, підрозділи державної міграційної служби в області відновили свою роботу від 15 березня —  з прийому та надання адмінпослуг. Зокрема, щодо оформлення ID-картки, паспортів для виїзду за кордон та посвідок на постійне і тимчасове проживання.

У всіх  підрозділах, окрім замовлення виготовлення закордонного паспорту, можна продовжити дію протермінованого, а також внести інформацію та вклеїти фото дітей у закордонний паспорт батьків чи законних представників.

Щодо виготовлення оформленого паспортного документу, на якій він стадії та чи прибув у підрозділ готовий документ – це стосується як ID-картки, так і закордонного паспорту, цей процес можна відстежити самостійно, пояснив Ярослав Давибіда.

— Для цього потрібно зайти на головну сторінку ДМС України, звідти перейти у розділ «Перевірка стану оформлення документів», — пояснив Ярослав Давибіда. — Вибираємо тип документу — ID-картка чи паспорт для виїзду за кордон, вводимо паспорті дані особи, яка замовляла документ — і ви побачите, на якому етапі оформлення новий документ.

Результат пошуку буде виведено на сторінці після введення серії та номера документа, підтвердження капчі та натискання кнопки «Пошук» (сторінка при цьому перезавантажиться).

Зверніть увагу, серія паспорта у формі книжечки вводиться великими українськими літерами, свідоцтва про народження — як зазначено у самому документі. Якщо серія свідоцтва про народження починається з 1 або І, у базі може бути один з трьох варіантів написання: цифра 1, українська літера І, латинська літера I, в залежності від того, як серію було введено оператором під час оформлення документа.

Серія та номер документа, на підставі якого здійснюється оформлення документа для іноземця або особи без громадянства вводиться без проставлення розділових знаків (крапка, кома, крапка з комою, двокрапка, тире, три крапки, знак оклику, знак питання, лапки, дужки, скісна риска, абзац, проміжок).

Вартість закордонного паспорта та ID-картки

ID-картка, видається вперше у 14 років – безкоштовно.

Наступна ID-картка:

372 грн до 20 роб. днів

498 грн до 10 роб. днів

Закордонний паспорт:

1085 грн за 7 роб. днів

733 грн за 20 роб. днів

Довідка

Перевірити стан виготовлення нового документа можна за посиланням

https://dmsu.gov.ua/services/docstate.html?fbclid=IwAR15OFUXBuir0wWhbFLFer4kg4meD0RbkY1F42iHDIezPoaE-xrG3tCukE8

Графік роботи підрозділів ДМС

Управління ДМС в Тернопільській області: пн-пт, від 8.00 до 18.00.

Територіальні підрозділи: вт-пт, від 9.00 до 18.00, сб від 8.00 до 15.45.

У вихідні працюють чергові. Телефон для довідок та інформації: (0352) 27-13-89.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up