Партнер рубрики Події

Вже вакциновані? Можна безкоштовно отримати міжнародний COVID-сертифікат. Ми перевірили, як це зробити

Вже вакциновані? Можна безкоштовно отримати міжнародний COVID-сертифікат. Ми перевірили, як це зробити
  • Міжнародний ковідний сертифікат можна отримати кількома способами. Раніше це було можливо тільки через додаток «Дія» після підтвердження особистості через «Дія.Підпис». Однак ті, хто не мали ID-паспорта або закордонного паспорта – не могли його отримати.
  • Тепер сертифікат можна отримати іншим способом. Теж онлайн але вже без Дія.Підпис. Ми перевірили, чи запрацювала система. Як це зробити – дивіться у матеріалі.

Станом на 25 вересня, в Україні дві дози вакцини отримали вже 5,4 млн осіб. Це 13,16% від загальної кількості населення. В Тернопільській області імунізацію пройшли 119103 осіб. Це 11,6% від населення Тернопільщини.

Всі, хто це зробив, тепер можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію або електронний сертифікат.

Навіщо треба сертифікат

Міжнародний електронний сертифікат дає чимало переваг для українських громадян, які вже вакцинувалися. Він має спеціальний QR-код для зручності користування і його визнали країни ЄС. Тому наявність цього документу спрощує перетин кордону та надає певні переваги. Все залежить від законодавства та правил в’їзду в конкретну країну.

Відео дня

До прикладу, вам не потрібно буде здавати ПЛР–тест перед приїздом чи проходити самоізоляцію. В деяких країнах наявність вакцинації дозволяє вільно відвідувати громадські місця та масові заходи. Тому якщо ви зібрались за кордон на відпочинок чи роботу – сертифікат вам знадобиться.

Як отримати?

Раніше для того, щоб згенерувати сертифікат, треба було мати Дія.Підпис. Це процедура в додатку «Дія».

– Це необхідний пункт, адже COVID-сертифікат — це перший медичний документ. Щоб отримати медичні дані, потрібен підпис і згода людини. Замість того, щоб затверджувати папірці в кабінетах, це можна зробити за допомогою Дія.Підпису. Це унікальна у світі технологія електронного підпису за PhotoID, яку ми використовуємо першими. Також Україна стала однією з перших країн поза ЄС із цифровим сертифікатом COVID-19, який повністю визнаний Європейським Союзом, — зазначав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Однак якщо ви маєте лише паспорт–книжечку, а ID чи закордонного паспорту ви не маєте – вам не вдасться підписатися, оскільки система звіряє ваше обличчя з фотографією з одного з цих документів. Фото зі звичайного паспорту додаток не має, відповідно і підтвердити особистість ви не зможете.

Тепер процедуру спростили і замовити сертифікат можна на порталі «Дія».

Журналіст «20 хвилин» вже отримав дві дози щеплення та має міжнародний сертифікат, який отримав у сімейного лікаря. Тож перевіримо, чи все так просто з електронним документом, як обіцяють. Адже коли впроваджували сертифікат – запевняли, що його зможуть отримати всі за кілька кліків. Якщо ви не користувались послугами «Дія» – може вининути чимало питань та труднощів. 

Тож спершу переходимо на портал Дія за посиланням. Це можна зробити як з комп'ютера, так і зі смартфона.

Необхідно увійти до свого кабінету. Якщо ви робите це вперше – доведеться витратити кілька хвилин на заповнення всіх даних. Тиснемо «Увійти до кабінету».

Далі авторизуємося через ваш банк, послугами якого ви користуєтеся. Треба підтвердити вхід та передачу даних. Перевірте дані та натисніть «Продовжити».

Далі необхідно заповнити інформацію про себе. Вводимо електронну пошту та підтверджуємо її. Вам надійде лист. Далі вводимо номер телефону та підтверджуємо його за допомогою коду з смс. Вказуємо дату народження. Необхідно ввести дані вашого паспорту. Після цього – місце реєстрації та поштовий індекс. Виконавши всі ці процедури, ви зможете увійти до системи. Однак на цьому етапі у нас з'явилося повідомлення про помилку. Після оновлення сторінки проблема зникла.

Тепер, щоб отримати сертифікат, переходимо в розділ «Послуги» та шукаємо пункт «COVID-сертифікат». Тиснемо на нього.

Підтверджуємо дані про заявника.

Даємо згоду на передачу даних. Після цього використовуємо електронний підпис для отримання сертифіату.

Якщо ви все зробили правильно – на вашу електронну пошту спершу прийде повідомлення, що ви залишили заявку на отримання документу. Вже через 10 хвилин нам надійшло посилання на сертифікат. Його можна завантажити або роздрукувати.

А ви вже маєте сертифікат про вакцинацію? Пишіть в коментарях, чи були у вас проблеми з його отриманням!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up