Партнер рубрики Події

"Вже заплатили за ресторан, купили плаття": випускний цього року, ймовірно, відмінять через карантин

"Вже заплатили за ресторан, купили плаття": випускний цього року, ймовірно, відмінять через карантин
  • Міністерство освіти України радить школам цього начального року утриматися від проведення масових заходів, аби запобігти поширенню коронавірусу. У міському управлінні освіти кажуть, що шукатимуть альтернативні варіанти.
  • Що роблять батьки, які вже витратили гроші на випускні вбрання для дітей та замовили заклади для святкування, читайте у матеріалі. 

На сайті "20 хвилин" та у соцмережах ми провели опитування із питанням "Чи варто відмовлятись від проведення випускних та останніх дзвоників".  Сотні коментарів на цю тему - як у соцмережах, так і на сайті.

- За сукню вже заплатили, за ресторан - також. Не хотілось би, щоб тепер все пропало,  - пише тернополянка Ганна Стецько. 

Чимало тернополян кажуть, що випускні можна провести і наступного року. 

Відео дня

- Я думаю, випускний можна провести і навесні наступного року. Випускний - свято з однокласниками та вчителями. Хіба важко буде зібратися знову? Звичайно, що ефект буде не той, але все одно. Вірус дат не знає. Якщо карантин і закінчиться, то не означає, що вірус зникне. - пише Ірина Королюк. 

А хтось взагалі пропонує відмовитись від цих свят. 

- Думайте краще про здоров'я дітей і про їх майбутнє  -куди підуть вчитися,чи яку виберуть роботу...А сукенка.? їх ще буде багато. Випускний потрібен мамам, - переконує Лілія Рута. 

Випускному бути чи ні?

У листі Міносвіти щодо проведення підсумкового оцінювання і організованого завершення 2019-2020 навчального року, оприлюдненого 16 квітня, йдеться про те, що випускні вечори рекомендують не проводити. 

- З метою запобігання поширенню коронавірусу в 2019-2020 навчальному році пропонуємо не проводити масові заходи із залученням учасників освітнього процесу, у тому числі останні дзвінки і випускні вечори", - йдеться в листі міністерства.

Таку ж позицію підтримує обласне управління освіти. 

- Ми підтримуємо рекомендацію Міністерства, і, у свою чергу. рекомендуватимемо також відмінити випускні та свято Останнього дзвоника, - каже начальниця обласного управління освіти Ольга Хома. - Будь-які скупчення людей зараз можуть бути небезпечними. 

Ольга Хома каже, що, ймовірно, цього року за шкільні парти учні вже не повернуться. Тому свято Останнього дзвоника скасують. 

Може, випускний онлайн?

- Ми будемо дотримуватись рекомендацій МОН. Останнього дзвоника та випускного, як такого не буд, - продовжує начальниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. - Ми спілкувались із директорами закладів і наголошували на такі речі. Проте пропонували їм бути креативними та провести ці свята в онлайн-режимі. Так діти зможуть висловити вдячність і вчителям, і батькам, і однокласникам. 

Пані Похиляк каже, що традиційної ходи містом та зібрання випускників 26 червня не буде точно. Чи проведуть його в інший день літа, наразі залежить від дати кінця карантину. 

Декілька варіантів проведення випускного вже мають у Тернопільській ЗОШ  №6.

- Поки що є заборона, якщо ситуація зміниться - будемо думати про інші варіанти проведення випускних, - каже директор школи Олександр Остапчук.  - Зараз ми плануємо випускний в онлайн-режимі. Для дітей вже придумали сюрпризи. Готуємо їм подарунки, які пов'язанні з життям в школі. Ми розглядаємо різні варіанти. Якщо до липня нам вдасться вийти з цієї ситуації, і подарунки, і атестати тоді ми зможемо вручити урочисто, а не просто передати. 

Що робити із завдатками? 

Коментар від Держпродспоживслужби в Тернопільській області щодо повернення завдатків.

- Ситуація із карантином є форс-мажорною. Це певні обставини непереборної сили. Це обставини, які знаходяться за межами контролю суб'єктів господарювання, сторін договору. Відповідно до Цивільного Кодексу України, для особи, що порушила зобов'язання, є звільнення від відповідальності, якщо вони порушують угоду внаслідок форс-мажору. 

Цивільний кодекс передбачає, що до форс-мажорних обставин входить і карантин, що знеможливлює виконання умов договору. 

За словами юрисата, в разі, якщо вам відмовляються повернути завдаток у закладі, ви можете зібрати документи, що підтверджують введення карантину в Україні та звернутись з ними в суд. 

Чи були у вас заплановані святкові події в закладах? Пишіть в коментарях чи повернули вам завдатки. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Svetlana Angel

    Звісно шкода, що не буде випуску але ще буде випуск в вишах, в яких можна одіти вечірню сукню. А ті, що випускники в вузах, вже мали випуск в 11 класах. А от в військових вишах випускники не мали і не будуть мати вже випуску такого. Тому, що там традиції інші я мова не за ресторан, а офіційну урочисту частину.((((
  • Igor Novak

    Маю цього року випускницю. Від ресторану вдмовились. Ніхто нікого не примушує. Моя думка ,можна було би після випускного відсвяткувати на 3-4 год без ,,понтів ,, лише з класним керівником .
    ((А взагалі ,як по кишені !)
  • Анонім

    Коронавірус  переміг інший вірус під назвою випускний . Кожного року  ця "зараза" мігрує по школах з купою побічних традицій ну і як наслідок все місто обригане ,хтось зустрічає ранок під лавкою ,хтось в реанімаційному токсилогічному відділенні , когось тягне на подвиги , хтось під вікнами співає перший рядок червоної рути,  випадки різні . Вакцина від цієї "зарази" одна це валити з школи після 9 класу і імунітет від випускного з купою побічних і безглуздих традиці на все життя.
  • Анонім

    Пора з цими випускними завязувати . Якщо робити випускний то суто після вручення атестатів і суто на добровільній основі, і про жодну підготовку на протязі двох років взагалі треба забути . Ось хоч коронавірус навчить цих озабочених випускним мамаш із батьківського комітету ,що нех на перед планувати і ще й бабло платити авансом . А якщо так подивитися то тільки за ресторан заплатили і за вбрання ,а решта бабла всяким фотографам ,тамадам, діджеям за 600 у.о ,перукарям та іншим адептам не доведеться платити так хоч в інститут бабло зекономиться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up