Ятки з домашніми м`ясними виробами, молочною продукцією, овочами, фруктами та крупами розгорнулися по всьому Тернополю у суботу, 21 жовтня. Сільськогосподарські товаровиробники і підприємства переробної та харчової промисловості з`їхалися з усієї області.
Ярмарок встановили на п`яти локаціях міста.
- масиві «Дружба» (територія на перехресті вул. Миру – Дружби);
- масиві «Східний» (проспект Степана Бандери, 15 – площадка перед центральним стадіоном, вул. Протасевича – площадка перед рестораном «Галич»);
- масиві «Сонячний» (вул. Леся Курбаса – площадка ринку «Галицький», проспект Злуки, 45 – площадка біля кінотеатру ім. Довженка).
Тернополяни з надією на великий асортимент і низькі ціни відправилися на ярмарковий шопінг. Але не всі отримали те, на що сподівалися. 71-річний пан Володимир приїхав на ярмарок разом з дружиною.
- Що на центральному ринку капуста 2,50 коштує, що тут ціна та сама, - нарікає чоловік. - М`ясо також дороге. На ринку дешевше. Сало так само. Я розраховував на те, що я тут придбаю продукти дешевше, а не так сталося, як гадалося. Хіба що грудку курячу тут дешевше купив. На базарі вона 95 коштує, а я взяв за 85 гривень.
А ось Ганна Різник задоволена ярмарковим шопінгом. Жінка придбала усе, що планувала. Поволі викреслювала куплені продукти зі свого списку покупок.
- Купила свинячу тушонку за 35 гривень, - розповідає пані Ганна. - Скуштувала, ніби смачна. Купила ще рибу - 45 гривень. Стою он у черзі за рисом і гречкою. Якщо порівняти з магазинними і ринковими цінами, то трошки дешевше.
Але жінка засмучена, що подібний "джекпот" трапляється рідко. Хотілося би, щоб подібні ярмарки влаштовували частіше.
Володимир Бойко з Монастириська привіз на ярмарок не тільки свою продукцію, а і всю свою сім`ю.
- Сьогодні домашня свинина дуже шанується, - каже чоловік. - Фермерське м`ясо, як бачимо, на ринку переважає. Але виріб з домашнього м`яса завжди відрізнявся від фермерського. Бо домашнє більш соковите і набагато смачніше.
Чоловік нарікає на те, що "влада досі не узаконила мале підприємство, бо саме мале підприємство в нашій державі мало розвивається. Адже людина, яка годує 10-20 телят і 10-20 свиней, може так само переробити продукт у товар, який буде якісним і доступним для покупців, бо це буде товар від виробника".
Чоловік переконаний, що домашнього м`яса на прилавках ринку стало набагато менше через нерентабельність.
Шинкована ковбаса коштує 160 гривень, бо кілограм м`яса 100 гривень у середньому, - пояснює чоловік. - А з мелених виробів ціни нижчі - 100-110 гривень. Дуже проблемно, що ціна сала починає досягати ціни м`яса - 80-90 гривень. Бо щоб мати гарне сало, потрібно добре годувати худобу.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 7 від 12 лютого 2025
Читати номер
Vitalik Maksimch
Капуста 2,5, картопля 4, морква 4..куда вже дешевше? І так дурні селяни не цінять свою працю (щоб не ображалися, я і сам "дурний" маю купу полів....але дорожче реалізувати не виходить, бо купа городників занижують ціни, а так, лижби віддати продукцію)
Діонісій reply Vitalik Maksimch
Анонім reply Діонісій
Vitalik Maksimch reply Діонісій
і знову ж таки, оптовики у мене ябка брали по 10грн..ціна на ринку- самі знаєте..а більшість тих, хто сам вирощує - просто не мають ні часу ні змоги стояти на ринку і продавати, от і здають за пів ціни...а потім перекупи вже накрутку відповідну роблять
Anonymous
Слово «тва́рог» («творіг», «тварі́г», «твару́г») засвідчене лише в небагатьох словниках[7], навіть у словнику Грінченка і «СУМ-11» воно відсутнє. Хоча воно існує в багатьох слов'янських мовах (біл. тварог, рос. творог, пол. twaróg, чеськ. і словац. tvaroh < прасл. *tvarogъ — очевидно, від *tvoriti[8][ком. 1]), у сучасній українській мові його вживання вважається невідповідним літературній нормі. «Сир» як назва домашнього сиру є в назвах продуктів на його основі (вареники з сиром, сирники тощо).
Anonymous
Anonymous reply Anonymous
Сергій Кулина