Я хочу додому: у Тернополі можна побачити унікальну виставку робіт про Херсонщину

Я хочу додому: у Тернополі можна побачити унікальну виставку робіт про Херсонщину
  • Тернополяни мають можливість побувати на благодійній мистецькій виставці під назвою «Херсонщина — це Україна». Відчути, побачити пережите люди в окупації. 
  • Журналісти «20 хвилин» теж там побували в залі галереї Національної спілки художників України, що на вулиці Гетьмана Сагайдачного, 13. Що цікавого — розповідаємо.

Входячи в будівлю, можна було почути виконання українських пісень у супровіді скрипки та бандур. На стінах — 100 робіт українських художників. Переважно полотна датовані 2022 роком.

На картинах можна побачити пейзажі, натюрморти з кавунами, портрети на історичну та патріотичну тематики, архітектуру, абстрактні сюжети. Та об’єднує їх одна тема: «Переосмислене значення Херсонщини для України». 

Відео дня

Це спільна біда всієї України

Керівник громадської організації «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад» та співзасновник проєкту Павло Ярмій розповів, яка основна мета цього проєкту.

— Привернути увагу до Херсонщини, до людей, які під окупацією — ось наша мета. Таким людям важливо знати, що ми з ними, ми разом, і ми їх обов’язково звільнимо. Важливо також, щоб місцеве населення зрозуміло, що переселенці — це не «панаєхавші», це спільна біда всієї України, — каже він.

Відкриття виставки почалося о 14 годині. Директор арт-галереї коротко розпочав зустріч та привітав організаторів проєкту, Голову Національної спілки художників України Костянтина Чернявського та всіх присутніх. 

— У нас вже була запланована дата, коли цю виставку побачить Київ. Напевно, цю дату я запам’ятаю на все життя — це 11 листопада минулого року. О 17 годині вечора переглядав телеграм-канал і на раз побачив, що в Херсоні українські прапори. Спочатку не повірив, але це таки була правда — українські війська відбили Херсон, місто повернулося додому, — розповів він.

Ідея виникнення проєкту

Павло Ярмій, як співзасновник проєкту, розповів про умови виживання в окупації з власного досвіду та про ідею зародження благодійного аукціону.

— Після виходу з окупації ми з командою думали над тим, що можна зробити, щоб врятувати інших людей в окупації? Роздумуючи над тим, що нас мотивувало в складні часи — і це не був шматок хліба чи банка консерви, а «Ой у лузі червона калина», «Доброго вечора, ми з України». Ми вирішили створити такий благодійний проєкт. 24 серпня в Умань приїхали 20 художників зі всієї України, і ми попросили їх створити українську Херсонщину, те, що ми втратили та куди ми хочемо повернутися. Ця ідею втілили в цьому благодійному проєкті, який я особисто називаю «Я хочу додому», — розповідає Павло Ярмій.

Підтримати виставку також приїхали мер Скадовська Олександр Яковлєв та депутат Новокаховської міської ради Сергій Петрушевський.  

— Дуже подобається виставка, особливо картина на фоні кавуна «Воїн». Чесно кажучи, без сліз на це не глянеш. Не дай, Боже, більше нікому такого пережити, як пережили чи ще переживають люди в окупації, — ділиться враженнями Сергій Петрушевський.  

Через повномасштабне вторгнення та окупацію значних українських територій не всі тематичні роботи художників ми можемо бачити наяву. Художники, які знаходилися чи ще перебувають під окупацією, не мали змоги передати свою полотна, але вони надіслали їхні електронні варіанти. Волонтери з Умані допомогли організаторам проєкту зібрати всі оцифровані роботи в одне відео.

На завершення організатори мистецької виставки провели аукціон. Павло Яремій активно розповідав історії кожного полотна, а також життєві історії авторів. Проте гості не активно брали участь в аукціоні, жодну картину не продали. 

Кошти на благодійність

Крім Тернополя, благодійна виставка також поїде в Хмельницький. Після цього ж всі картини будуть розпродані, а кошти передадуть на підтримку 57 бригади ЗСУ, відновлення культурної спадщини в Новій Каховці. Придбати їх можна на сайті Це Крафт (http://www.itscraft.com.ua) в розділі «Картини» (https://itscraft.com.ua/kartini/) Частину коштів, за словами Павла Ярмія, потрібно передати художниками за картини. 

Співзасновниця проєкту Вікторія Кулакова каже, що з продажу картин та мерчу вже зібрали 62 тисячі гривень, а ще потрібно така ж сума, щоб придбати перший тепловізор. 

Відвідати виставку можна протягом лютого в галереї Національної спілки художників України, що на вулиці Гетьмана Сагайдачного, 13, з 10 до 16 години.

 

Автор Андрій Менько

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up