Партнер рубрики Події

Я тебе знайду, брате… Якщо ви втратили зв’язок з рідними під час війни, де і як їх шукати?

Я тебе знайду, брате… Якщо ви втратили зв’язок з рідними під час війни, де і як їх шукати?
  • Якщо взагалі не знаєте, з чого починати пошуки, варто повідомити про зниклого родича на 102. В поліції зареєструють заяву, порушать провадження і внесуть зниклу особу до Єдиної бази розшуку.
  • У матеріалі ми зібрали посилання на популярні сторінки у соцмережах та телеграм-канали  з пошуку людей.

— Я тебе знайду, брате… знайду. Ти мусиш бути живий! — тернополянка Оксана (ім’я жінки змінене. Справжні дані є в редакції – прим. авт.) розшукувала зниклого двоюрідного брата. Жінка благала всіх, кому будь-що відомо про її рідну людину-військового, повідомити родичам про це.

Жінка також зверталась до журналістів, аби за допомогою читачів спробувати розшукати родича та його побратимів, які служили у складі однієї з бригад та зникли неподалік Києва ще на початку повномасштабного вторгнення. В одного з бійців двоє малих дітей, дружина іншого от-от чекала на первістка. Третій ще не встиг створити власну сім’ю, але тут на нього чекають літні батьки і сестра.

Рідні кажуть, що в соцмережах отримали інформацію, нібито їхні родичі у полоні, і зараз перебувають на території росії. Тоді зв’язались з представником частини, де служать хлопці. Там їм підтвердили, що чоловіки – у списках зниклих безвісти.

Відео дня

Спочатку – дати раду собі і «заземлитись»

То що робити, якщо рідні, військові чи цивільні, перестали виходити на зв’язок. Де і як їх шукати і з чого починати, з’ясовували журналісти «20 хвилин».

Передусім потрібно дати раду собі — взяти себе в руки. Адже в стані тривоги, відчаю і «все пропало» ви не досягнете жодного позитивного результату, а ще й нашкодите собі та не будете в силі допомогти рідним, переконана психологиня Тетяна Білінська.

— Перше, що потрібно, — це взяти себе в руки, як кажуть, — «заземлитись», — радить Тетяна Білінська. — «Я тут», «я стою твердо на ногах» і «я чітко розумію, якими мають бути мої дії, аби зробити зараз те і те». Після цього потрібно написати план короткострокових завдань. Наприклад, що я зараз повинен робити – бути здоровим, піклуватись про дитину тощо. І ввечері кожного дня навпроти виконаного пункту ставимо чітку галочку.

«Галочка» означає, що ми це виконали, зробили. Таким чином в голові лунає сигнал, що я впорався, мені це під силу.

— Тоді людина набирається внутрішньої сили йти вперед – пропадає безпомічність, — каже Тетяна Білінська. — В іншому випадку може розвинутись комплекс навченої безпомічності – мені не дали, мені не привезли, мені не допомогли… І тоді людина перетворюється в паразита, сама в собі нищачи самооцінку і адекватність самосприйняття.

Зараз таким людям дуже потрібна підтримка один одного і суспільства загалом. Всі, хто втратили чи загубили рідних, буквально фонять емоціями. Їм передусім потрібно зібрати всю волю в кулак і чітко прописати першочергові завдання, які потрібно вирішити, радить психологиня.  

Частина, військкомат, поліція

Якщо хтось із рідних, які служать, перестали виходити на зв’язок, варто поцікавитись причиною у частині, де служить син, брат чи чоловік. Можливо, в тій місцевості просто немає зв’язку, і це тимчасово. Номери бригад є у гугл-пошуку, а більшість з них мають власні сторінки у Фейсбук. А там – найчастіше у прикріпленому зверху повідомленні – контакти офіцера, який відповідає за особовий склад чи може надати інформацію про бійця.  

Якщо ви не знаєте номеру частини, можна звернутись до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які раніше називали військкоматами.

— Якщо ваш родич – чи то військовий, чи цивільний, перестав виходити на зв’язок чи зник безвісти, варто звертатись у поліцію, на лінію 102, — пояснив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Не має значення – чи ви місцеві, чи приїхали до нас з окупованої території. Це ж стосується і людини, яку розшукуєте. Звертайтесь на лінію 102, для пошуку людей є спеціальна база, де є дані всієї України. Поліцейські порушать кримінальне провадження і внесуть дані зниклої особи до єдиної бази даних. Далі почнуть самі пошукові дії.

Якщо родич у полоні – звертайтесь в СБУ

Від початку повномасштабного вторгнення рф за допомогою СБУ проведено 9 обмінів і повернуто до України 324 наших полонених. Такі дані оприлюднили в управлінні СБУ в області в першій половині травня.
Усе це – у рамках взаємодії та системної і кропіткої роботи Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених, який функціонує під патронатом Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України – Президента Володимира Зеленського.
Ця робота потребує обробки та верифікації великих обсягів інформації, тому варто звертатись за телефонами гарячої лінії або на електронну адресу.

У Службі функціонує відповідна гаряча лінія: (067) 650-83-32, (098) 087-36-01.
А також електронна скринька: united.centre.ssu@gmail.com

— Будь ласка, повідомляйте нам, якщо у вас є інформація про факт незаконного позбавлення волі наших громадян або потрапляння їх у полон, — кажуть в управлінні СБУ. — Ми обов’язково опрацюємо ці дані, які допоможуть врятувати життя наших співвітчизників. Повернемо українців додому!

«Об’єднаний центр координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб внаслідок збройної агресії РФ» — таку назву має центр, створений на базі СБУ.

— Для того, щоб вам допомогли, потрібно надіслати офіційну заяву з усіма даними людини, яку розшукують, або хочуть повернути з полону, — відповіли в об’єднаному центрі.— Наш координаційний центр цю заявку опрацьовує і передає на штаб Ірини Верещук. А уже там складають списки на обмін полоненими.

Та, на жаль, це лотерея. Тому що обмін полоненими відбудеться лише тоді, коли інша сторона їх ухвалить. Це все не так швидко і легко відбувається. Звісно, матері, дружини хочуть якнайшвидше повернути своїх хлопців, особливо якщо ті поранені. Та це не від нас залежить, скажуть там буде обмін — він відбудеться, щось там не подобається — ні, кажуть у центрі.

Оформити заявку можна за адресою: united.center.ssu@ gmail.com Або в Viber, WhatsApp за номерами телефонів (067)650-83-32, (098)087-36-01.

Діє гаряча лінія щодо загиблих від дій рф

Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що Національна поліція України відкрила «гарячу лінію» для родичів загиблих внаслідок військових дій РФ: 0 894 201 867.

Ця лінія працює цілодобово. Оператори готові надати необхідну консультацію та роз’яснення щодо процедури поховання.

— У звільнених від російських військ населених пунктах поліцейські цілодобово працюють над пошуком та ідентифікацією загиблих мирних людей, — повідомив Ігор Клименко. — Тіла жертв військової агресії росії направляють на судово-медичну експертизу для встановлення причини смерті. Після проведення необхідних досліджень тіла загиблих передають родичам для поховання. Велике прохання до громадян використовувати анонсовану телефонну лінію за призначенням. З усіх інших питань звертайтесь за номерами поліції вашого регіону.

Перелік телефонів поліції тут https://cutt.ly/KFr3q8G.

Групи пошуку у Фейсбук

Окрім звернення до офіційних органів і структур, можна ще спробувати пошукати зниклих родичів у соцмережах. Їх дуже багато, в кожній від кількох тисяч до кількох сотень тисяч користувачів. І дуже багато баз даних. Причому як тих, кого шукають рідні, так і є інформація від волонтерів про полонених, загиблих. Журналісти «20 хвилин» зібрали перелік діючих і за допомогою яких шукали своїх рідних наші земляки.

  1. ПОШУК ЗНИКЛИХ Група «Пошук зниклих» допоможе вам знайти тих, із ким ви втратили зв'язок, або тих, кого ви загубили у зв'язку із вторгненням російських військ в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. https://www.facebook.com/groups/338042028259035/

  2. Пошук зниклих у боях Група не про політику. А для помочі людям. https://www.facebook.com/groups/3073392689576120/
  3. Пошук людей, зниклих під час війни в Україні Група створена для пошуку близьких людей, зв'язок з якими пропав під час війни в Україні. https://www.facebook.com/groups/489924899517407/
  4. Пошук людей під час війни Пошук людей, хто загубився під час війни https://www.facebook.com/groups/501372487206777/
  5. Пошук людей Україна війна 2022 Група створена для пошуку людей, з якими було втрачено контакти під час евакуації з небезпечних міст, сіл України у військовий час. Людей, які втратили свої мобільні телефони, контактні дані і не можуть знайти своїх родичів, друзів в різних куточках України і світу.  https://www.facebook.com/groups/375231601100430/
  6. ПОШУК ЛЮДЕЙ / ЗАГУБЛЕНІ НА ВІЙНІ Група, де можна розміщувати інформацію про "загублених" і в свою чергу родичі чи знайомі тут знайдуть тих, кого шукали. Прохання для тих, хто буде розміщувати пости - якнайдетальніше розповідати про тих людей, кого шукаєте. Самі розумієте, що кожна дрібничка може бути у допомозі під час розшуку. https://www.facebook.com/groups/486489289591874/
  7. Розлучені війною. Пошук рідних. Україна. Група створена для пошуку близьких та рідних людей, розлучених війною. Якщо ви шукаєте близьку вам людину, будь ласка, розмістіть свою об'яву тут. Обов'язково вказуйте хештег з назвою міста українською мовою (наприклад #Маріуполь), а також фото чи інші дані, які допоможуть впізнати людину за описом... https://www.facebook.com/groups/339015514911587/
  8. ПОШУК ЛЮДЕЙ ПІД ЧАС ВІЙНИ 2022 Це група, для пошуку рідних, близьких людей, з якими немає зв'язку в цей нелегкий час! https://www.facebook.com/groups/poshuk.ukr/permalink/1090654151480868
  9. Пошук людей в Україні Група для тим, хто шукає своїх близьких. Розміщуйте дані зниклих людей. https://www.facebook.com/groups/518952596232855/

Шукаємо у телеграм-каналах

  1. Для пошуку зниклих рідних під час війни в Україні створено чат-бот «Знайди рідних», який дозволяє знайти тих, із ким втрачений зв’язок, незважаючи на країну їхнього теперішнього перебування.

Розробники інформують, що персональні дані учасників надійно захищені, інформацію про місце знаходження чат-бот надає лише зареєстрованим у ньому громадянам після підтвердження згоди того, кого розшукують, щоби уникнути небажаних ситуацій.

Скануйте код

2. Пошук зниклих — один із найбільших ресурсів для пошуку дітей та дорослих, зниклих під час вторгнення росії. У Telegram-каналі легко орієнтуватися за допомогою хештегів із назвами міст https://t.me/poshuk_znyklyh

3. Пошук Україна 2022 — Telegram-канал для пошуку людей по всій Україні. Щоб подати заявку на пошук, треба заповнити Google-форму, яка надійде волонтерам та бійцям ТрО https://t.me/poshukukraina2022

4. Знайди рідних — бот, створений за ініціативи «Міжнародної асоціації кібербезпеки» та інших громадських організацій. https://t.me/Family_Search_bot

5. Розшук за даними Національного інформаційного бюро надає інформацію про зниклих військових і цивільних — як загиблих, так і полонених або депортованих з України  https://t.me/nib_uncp_bot

6. Українські полонені та зниклі безвісти. Разом ми сила, як відомо, один в полі не воїн. Давайте об'єднуватися для швидкого пошуку наших захисників та цивільних. https://t.me/poloneniukr

Довідка

Національне бюро з пошуку зниклих і номери гарячої телефонної лінії: 16-48, 044-287-81-65.

ГУНП у Тернопільській області: 102, (067) 673-65-69.

Гаряча лінія СБУ в області: (0352) 52-90-00, (067) 352-31-00.

Об'єднаний центр з пошуку та звільнення полонених, гаряча лінія: (067) 650-83-32, (098) 087-36-01. Електронна скринька: [email protected]
Тернопільський обласний ТЦК СП (військкомат): (0352) 25-09-83.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up