Партнер рубрики Події

Як діяти, якщо замовили закордонний паспорт на Тернопільщині і переїхали до іншого регіону чи за кордон

Як діяти, якщо замовили закордонний паспорт на Тернопільщині і переїхали до іншого регіону чи за кордон

Скільки часу зберігаються у підрозділах міграційної служби вже готові закордонні паспорти, як отримати їх в іншому регіоні і як самостійно відстежити стан готовності документу, читайте

Як отримати закордонний паспорт вчорашнім переселенцям, якщо вони замовили його виготовлення на Тернопільщині, документ ще не готовий, а люди повернулись додому — на територію, де ще донедавна тривали бойові дії? І що робити, якщо паспорт замовили на Тернопільщині, і, маючи документ для виїзду за кордон., в якого вже закінчується термін, переїхали за кордон. З такими питаннями на гарячу лінію «20 хвилин» звернулись наші читачки.

— Ми перебували майже два місяця на Тернопільщині, були зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, — написала киянка Олена Цвях (ім’я читачок у публікації змінене на їхнє прохання. Справжні дані є в редакції – прим. авт.). — Доки перебували у Тернополі і не знали, як розгортатимуться події далі, я для себе і двох дітей замовила виготовлення закордонних паспортів.

На початку травня, коли вдома стало більш-менш спокійно, жінка, порадившись із чоловіком, який цей весь час залишався на Київщині, повернулась додому разом із дітьми.

Відео дня

— Чи можу я забрати паспорти, коли вони будуть готові, у себе вдома? Чи для цього маю умисне приїхати в Тернопіль? — цікавиться пані Олена. — Підкажіть можливі варіанти, будь ласка.

Інша жінка теж певний період проживала в одному з селищ неподалік Тернополя. І замовила закордонний паспорт саме в нашій області. Але напередодні Великодніх свят виїхала за кордон із документом, термін дії якого закінчується через кілька місяців.

Готовий паспорт зберігатимуть до трьох років

— Найближчим часом повертатись в Україну ми не плануємо, будинку, де ми проживали, немає, і нам повертатись просто нікуди, — розповіла листом читачка. — Яким чином я можу отримати вже готовий документ? Скільки часу він може зберігатись у підрозділі, де я його замовляла?  

«20 хвилин» переадресували запитання читачок до Ярослава Давибіди, начальника управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області.

— Жінці, яка переїхала до іншого регіону України, потрібно звернутись до найближчого підрозділу міграційної служби саме в тій області, де вона зараз перебуває, і написати заяву щодо отримання паспортного документа, — пояснив Ярослав Давибіда. — Заяву писати на ім’я начальника управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області.

У заяві потрібно вказати, де заявниця перебуває зараз. І що просить переслати вже готовий документ в зручний для неї за місцем розташування підрозділ. Потрібно надати копію паспорта громадянина України, аби працівники могли зайти в систему і пересвідчитись, чи паспорт закордонний прибув в підрозділ, в який вона зверталась щодо його оформлення.

Щодо зберігання готового паспортного документу – зараз це термін до трьох років. Для жінки, яка виїхала за кордон, достатньо того, аби протягом трьох років вона прийшла у підрозділ, де замовляла паспортний документ, і забрала його. Для впевненості, що з документом все буде гаразд, можна написати офіційного листа щодо зберігання свого паспортного документу в підрозділі, і цей лист надіслати на офіційну електронну пошту управління міграційної служби в області. Там вказати, хто ви саме, в якій країні перебуваєте і що зараз не маєте можливості забрати готовий документ. Та попросити зберігати його до вашого прибуття в максимальні законні терміни. Лист надіслати на електронну адресу: [email protected].

Пильнуйте самостійно стан готовності паспорта

Нагадаємо, підрозділи державної міграційної служби в області відновили свою роботу від 15 березня —  з прийому та надання адмінпослуг. Зокрема, щодо оформлення ID-картки, паспортів для виїзду за кордон та посвідок на постійне і тимчасове проживання.

У всіх  підрозділах, окрім замовлення виготовлення закордонного паспорту, можна продовжити дію протермінованого, а також внести інформацію та вклеїти фото дітей у закордонний паспорт батьків чи законних представників.

Щодо виготовлення оформленого паспортного документу, на якій він стадії та чи прибув у підрозділ готовий документ – це стосується як ID-картки, так і закордонного паспорту, цей процес можна відстежити самостійно, пояснив Ярослав Давибіда.

— Для цього потрібно зайти на головну сторінку ДМС України, звідти перейти у розділ «Перевірка стану оформлення документів», — пояснив Ярослав Давибіда. — Вибираємо тип документу — ID-картка чи паспорт для виїзду за кордон, вводимо паспорті дані особи, яка замовляла документ — і ви побачите, на якому етапі оформлення новий документ.

Результат пошуку буде виведено на сторінці після введення серії та номера документа, підтвердження капчі та натискання кнопки «Пошук» (сторінка при цьому перезавантажиться).

Зверніть увагу, серія паспорта у формі книжечки вводиться великими українськими літерами, свідоцтва про народження — як зазначено у самому документі. Якщо серія свідоцтва про народження починається з 1 або І, у базі може бути один з трьох варіантів написання: цифра 1, українська літера І, латинська літера I, в залежності від того, як серію було введено оператором під час оформлення документа.

Серія та номер документа, на підставі якого здійснюється оформлення документа для іноземця або особи без громадянства вводиться без проставлення розділових знаків (крапка, кома, крапка з комою, двокрапка, тире, три крапки, знак оклику, знак питання, лапки, дужки, скісна риска, абзац, проміжок).

Вартість закордонного паспорта та ID-картки

ID-картка, видається вперше у 14 років – безкоштовно.

Наступна ID-картка:

372 грн до 20 роб. днів

498 грн до 10 роб. днів

Закордонний паспорт:

1085 грн за 7 роб. днів

733 грн за 20 роб. днів

Довідка

Перевірити стан виготовлення нового документа можна за посиланням

https://dmsu.gov.ua/services/docstate.html?fbclid=IwAR15OFUXBuir0wWhbFLFer4kg4meD0RbkY1F42iHDIezPoaE-xrG3tCukE8

Графік роботи підрозділів ДМС

Управління ДМС в Тернопільській області: пн-пт, від 8.00 до 18.00.

Територіальні підрозділи: вт-пт, від 9.00 до 18.00, сб від 8.00 до 15.45.

У вихідні працюють чергові. Телефон для довідок та інформації: (0352) 27-13-89.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up