Партнер рубрики Події

Як домашній, але живе у лісі: на Тернопільщині зафіксували рідкісну тварину (ВІДЕО)

Як домашній, але живе у лісі: на Тернопільщині зафіксували рідкісну тварину (ВІДЕО)

У заповіднику на Чортківщині фотопастка зафіксувала рідкісного лісового кота. Дивіться відео

Відео з дивовижною тваринкою опублікували на сторінці Природнього заповідника «Медобори», що знаходиться у Гримайлівській громаді Чортківського району. 

За допомогою фотопастки тваринку "підловили". коли та гуляла заповідником. На вигляд дикий чотирилапий, як звичайний домашній кіт, але розмір дещо більший. 

Відео дня

Що це за тварина

Кіт лісовий (Felis sylvestris ) є єдиним видом роду в фауні України. Вид рідкісний, занесений до Червоної книги України, Червоного списку МСОП, CITES, і як вид, що підлягає особливій охороні, до Бернської конвенції.

В Україні цей вид вважається практично зниклим.

Кіт лісовий – хижий ссавець, який є пращуром сучасної домашньої кішки. Він з’явився ще 650 тисяч років тому. Лісові коти дуже обережні та лякливі: за найменшої небезпеки вони змінюють місце проживання, зазвичай ведуть усамітнений спосіб життя. Для "спілкування" з представниками свого роду використовують запахи. Кожен лісовий кіт має у своєму володінні приблизно десять квадратних кілометрів. За способом життя лісові коти переважно нічні наземні тварини, хоча у пошуках здобичі можуть спритно лазити по деревах. Удень вони відпочивають у затишному місці. На полювання виходять за дві години до заходу сонця й за дві години перед світанком.

В основу раціону входять дрібні гризуни, птахи, комахи, змії, а в прибережних мешканців ще й риба. Більш досвідчені представники свого виду можуть поласувати м’ясом дрібних куниць. Винищуючи велику кількість мишовидних гризунів — шкідників лісового і сільського господарств, лісові коти приносять значну користь.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що під час трьох нічних рейдів на території Серетського (с. Івачів Горшній, Глядки, Малашівці) та Збручанського (с. Пеньківці, Просівці Скориківської ТГ) гідрологічних заказників було виявлено чотири сітки, загальною довжиною 175 метрів. Знаряддя незаконного лову вилучили у встановленому порядку.

Читайте також: На Тернопільщині врятували собаку, який впав у щілину в Дністровському каньйоні

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Misha Osaulko

    Такого кота нещодавно збив автомобіль поблизу будинку на Житомирщині, такого ж окрасу, більший за домашнього мінімум в два рази.
  • Любомир Білинский

    Доводилось бачити таких котів в лісах на Запоріжжі. Розміром як два домашніх.
  • Валентина

    Зараз стільки бездомних тварин,які не тільки з наших областей,що жах...І окраси різні,і по лісах   виживають.Іх,бідних,є сотні і тисячи,з міст і з сіл гонять.от і адаптуються,де можуть.А  велики  фахівці в цей час могли приносити  користь в час війни в  інших місцях,а не шукати "рідкісних" тварин по  лісах.
  • Валентина

    Зараз стільки бездомних твар н

keyboard_arrow_up