Партнер рубрики Події

Як естонські фахівці навчали тернополян реагувати на надзвичайні ситуації у час війни? (РЕПОРТАЖ)

Як естонські фахівці навчали тернополян реагувати на надзвичайні ситуації у час війни? (РЕПОРТАЖ)
  • 28-29 листопада у Тернополі пройшли міжсекторальні симуляційні кризові тренування.
  • До них залучили медійників, представників обласної військової адміністрації, мерії, поліції, тероборони, рятувальників тощо. Тренінги провели експерти з Естонії та інших країн Балтії.
  • Що цікавого розповідали? Чому подібне навчання для фахівців різних секторів важливе у час війни? Чи сподобався естонцям Тернопіль – читайте в нашому репортажі.

Кризові тренування для фахівців із різних секторів та відомств нашого міста провели в рамках програми «Стійка Україна», яка реалізується Міжнародним центром оборони та безпеки. Саме цей центр започаткував проєкт «Посилення стійкості України шляхом розвитку регіонального досвіду з питань безпеки». Мета проєкту: ознайомити експертів з Естонії й інших країн Балтії з українським досвідом реагування та комунікації у кризових ситуаціях, отриманим на тлі російської агресії періоду 2014 – 2022 років й повномасштабного вторгнення ворога цьогоріч.

Міжсекторальні кризові тренування відбулись у Тернополі 28-29 листопада. Вони включали в себе дводенну симуляцію комплексної кризової ситуації на основі сценарію, який підготував колектив програми «Стійка Україна». Теми, які учасники обговорювали під час тренінгів, всебічні – техногенні надзвичайні ситуації, комплекс викликів, пов’язаних із переселенцями, гуманітарні питання, інформаційні впливи та елементи дезінформації, внутрішня безпеки міста тощо.

Відео дня

– За цих два дні тренувань ми провели навчання для 26 учасників з різних секторів Тернополя. Це були представники Тернопільської ОВА, міської ради, Головного управління ДСНС України, Головного управління Національної поліції та Управління патрульної поліції в Тернопільській області, тероборони. Також до тренінгів доєднались медійники і представники громадського сектору. Наші учасники представляли аспекти діяльності міста: освіту, безпеку, міжкультурне та міжнародне співробітництво, соцполітику тощо, – розповідає Іван Вартовник, проектний координатор програми «Стійка Україна».

Тренування, які провели естонці, покликані зміцнити горизонтальні зв’язки та довіру між представниками різних секторів міста, у рамках симуляції кризової ситуації краще зрозуміти функціонал одне одного, дійти до «спільної мови» і спільного прийняття рішень. Також, як зазначає Іван Вартовник, такі навчання – це хороша можливість бути краще підготовленим до реальних кризових подій (які можливі в умовах війни), відточивши свої навички, у тому числі й командні.

Серед експертів програми «Стійка Україна», які ділились з тернополянами корисною інформацією, були: Дмитро Теперік, експерт з безпекових питань, виконавчий директор Міжнародного центру оборони та безпеки, директор програми; Кайса Юйпрус-Талі, експертка з питань соціального забезпечення, очільниця Департаменту соціального забезпечення та охорони здоров’я міста Таллінн, задіяна у вирішення питань щодо розміщення українських біженців в Естонії; Видим Іванов, очільник Департаменту вирішення криз у рамках Департаменту соціального забезпечення Естонії; інші фахівці програми, які займаються комунікаціями та протидією дезінформації.

– Від міста до міста, де ми проводимо тренування, склад учасників відрізняється. Але наш підхід полягає в тому, що ми намагаємось залучити до тренінгів весь спектр суспільства. Однією з ключових ідей тренувань є те, що жодну кризову ситуацію неможливо вирішити в рамках одного сектору, структури чи відомства. Потрібна кооперація, співпраця між ними, щоб ефективно впоратись з проблемою, – каже Дмитро Теперік, директор програми «Стійка Україна».

Ще до повномасштабного вторгнення росії, у січні 2022 року, експерти проєкту провели аналогічні тренування в Сумах та Дніпрі. Пізніше програма призупинилась. Але у вересні роботу відновилась і навчання провели у західних містах України: в Чернівцях, Івано-Франківську, Львові, Ужгороді. Тепер тренінги відбулися й у Тернополі. Це перший візит Файного міста естонцем.

– Мені сподобалось у Тернополі. На днях мав можливість трохи тут погуляти. Хоча, зима – не найкращий період для оглядин міста. Учасники тренінгів були відкриті, охочі отримувати нові знання. Вони задали темп тренувань, ставили більше викликів перед нами, ніж ми перед ними, – зауважує Дмитро Теперік.

Довідка. Проєкт «Посилення стійкості України шляхом розвитку регіонального досвіду з питань безпеки» реалізується за фінансової підтримки Естонської агенції з питань міжнародного розвитку та Офісу Координатора з питань допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках восьмого раунду програми «Development Cooperation Partnership Program». Даний проєкт здійснюється в межах програми «Стійка Україна».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up