Партнер рубрики Події

Як компенсувати збитки за зламане від повені авто. Що кажуть юристи та скільки коштує страховка?

Як компенсувати збитки за зламане від повені авто. Що кажуть юристи та скільки коштує страховка?
  • Підтоплення, яке сталося 6 жовтня після аномального дощу, принесло чимало проблем багатьом водіям. Машини, які потрапляли у «моря» посеред вулиці, глохли.
  • Що робити, якщо через стихію доведеться ремонтувати машину? Хто понесе вдповідальність та що робити, якщо немає страховки?  

Під час підтоплення, рятувальникам довелося буксирувати автівки, які підтопило на дорозі. За даними управління ДСНС в області – рятувальники провели 16 буксирувань.

Окрім того, тернополяни розповідають, як бачили після зливи автівки, які забирали на евакуаторі.

- На вулиці Шашкевича біля «Орнави» бачив, як вантажили на евакуатор новеньку AUDI після дощу, - розповідає тернополянин Денис. – Машину нахилили і чекали, поки не стече вода. Водій з салону вичерпував воду. Це ж скільки доведеться «відвалити» за ремонт? Я вже не кажу про хімчистку, бо сидіння і салон треба буде почистити від води, просушити.

Відео дня

Як компенсувати збитки?

Деякі тернополяни звинувачують у підтопленнях стихію, а хтось – комунальників.

Однак як пояснює юрист Ростислав Небельський – розраховувати на компенсації від держави чи комунальників не варто. Пощастило тим, хто має страховку, в умовах яких передбачено підтоплення, як страховий випадок.

- Ті, хто мають страховки – їм буде знано простіше, адже якщо у вашому страховому договорі передбачено пошкодження або знищення майна у наслідок стихійного лиха, то ви отримаєте компенсацію від страхової компанії, - пояснює Ростислав Небельський. - А от якщо страховки ви не маєте – вже буде значно складніше. Часто дуже важко добитися компенсації від органів місцевої влади, комунальних підприємств, обслуговуючих підприємств, які не змогли зробити належну інфраструктуру і місто зазнало збитків через підтоплення, адже вони можуть посилатися на те, що сталась аномальну стихію, яка відрізнялась від попередніх, тому не вдалося впоратися. Це дуже важко доводити. Максимум, що може статися – влада прийме рішення про створення комісії, яка вивчатиме ситуацію, підрахує збитки і можливо виділять допомогу

Як пояснює Ростислав Небельський – навіть елементарні судові справи в Україні від постраждалих в наслідок недбальства комунальників чи обслуговуючих підприємств тягнуться довго. Важко не те що довести вину та добитися компенсації, а взагалі знайти винного.

- В нас деліктне право, тобто право відповідальності простіше кажучи, слабо розвинене, - продовжує юрист. – Воно слабо розвинено в плані таки позовів. Елементарна справа, коли падає дерево на машину і цим завдає збитки можуть тягнутися довго. Такі справи о кілька разів розглядає Верховний суд, бо немає єдиного розуміння, хто в цій ситуації має відповідати.   

Автоцивілка та «КАСКО» - чим відрізняються

Як пояснює юрист Віталій Вітів – автоцивілка та «КАСКО» - це дві різні речі. Автоцивілка – це обов’явкове страхування, які повинні мати всі водії. А от «КАСКО» не є обов’язковим страхуванням.

- Автоцивілка покриває збитки завдані іншим водіям під час ДТП, - пояснює юрист. – Якщо стається аварія і водій має автоцивілку – компенсацію отримає інший учасник дорожнього руху, якому нанесено шкоду. Автоцивілка не покриває збитки власника. Вона відшкодовує наслідки того, що зробив водій. А от «КАСКО» вже покриває шкоду, яка може бути завдана власному транспорту.  

Як пояснює Віталій Вітів – є свої нюанси з «КАСКО». Варто добре перечитати всі умови страхового договору – що саме вважатиметься страховим випадком, чи передбачено відшкодування у наслідок стихійного лиха, тощо.

- «КАСКО» також має свої умови форс-мажору, - продовжує юрист. – Водій зобов’язаний лишати транспортний засіб у спеціально пристосованому місці – стоянка, гараж. Тобто водій сам несе відповідальність, якщо він лишив машину у невідведеному місці і з нею в цей час щось сталося. Також не завжди в умовах договору є відшкодування за збитки  в наслідок стихійного лиха. Якщо водій їхав по дорозі, сталось підтоплення і він немає страховки – тоді добитися компенсації від когось буде нереально.  

Скільки коштуватиме страховка?

Ми вирішили підрахувати, скільки коштуватиме повна страховка «КАСКО». Вона передбачає відшкодування збитків у разі ДТП, стихійного лиха, умисного пошкодження зловмисниками, угону, тощо. Така страховка покриває збитки за ремонт машини після підтоплення, падіння предметів (дерев, криги, снігу з дахів, каміння, тощо).    

У тернополі є чимало різних страхових компаній, які пропонують страхування «КАСКО» для автомобілів. Щоб порівняти вартість страховки на рік – ми обрали машину, яку хочемо застрахувати - Volkswagen Golf 2016-го року випуску. На вартість страховки впливає багато різних факторів. В першу чергу – вартість автомобіля. Чим більше він коштує, тим більше доведеться заплатити. Впливає на кінцеву вартість також саж водія за кермом, пробіг, наявність GPS-трекера та чимало інших факторів.

За даними AutoRia, наша модель автівки в хорошому стані та з невеликим пробігом коштує близько 360 000 гривень. Саме таку ціну ми і вказали під час розрахунку. У разі повного відшкодування вартості автівки, за умовами договору, нам мали б відшкодувати максимум цю суму.

Страховка «КАСКО» на рік нам обійшлась би у 16 – 25 тис гривень на рік. Це близько 1,5 – 2 тис гривень щомісяця за безпеку автомобіля. Якщо ж говорити про автомобілі преміум-класу, то вартість буде значно більша. Через це далеко не всі автомобілісти готові страхувати свою машину і обходяться лише автоцивілкою.

Також в умовах може бути різний розмір франшизи - частина збитків, яка лягає на плеч водія. Вона зазвичай вказується у відсотках але можна встановити фіксовану суму. Чим більша франшиза - тим менше коштуватиме страховка, однак і компенсацію можна буде отримати меншу. Можна обрати і страховку з нульовою франшизою. 

- Водії без страховки – найбільш обережні водії на дорозі, - жартує тернополянин Віталій. – Я маю автоцивілку, бо того вимагає закон. Вона обходиться недорого - близько 900 гривень на рік. Якщо стану винуватцем ДТП, або не дай Бог зачеплю чийся мерседес – до кінця життя не розрахуюсь. Тому з цим не ризикую. А от від «КАСКО» я відмовився. За кермом я четвертий рік. Коли купив машину – оформив повну страховку. Але то дуже дорого. На наступний рік я вже її не оформляв, бо не бачу сенсу. Я їжджу обережно, машину ставлю в гаражі. Сподіваюсь, що нічого з нею не станеться.

Однак, як радить Віталій – «страховка», на якій краще не заощаджувати – відеореєстратор та GPS-трекер.

- От що б я порадив – це купити відеорєстратор та хороший трекер, - каже водій. – Відеорегістратор – самі розумієте, є різні водії та пішоходи на дорогах. А трекер варто купити на випадок крадіжки машини. Вони не дорогі – до 500 гривень можна купити. В нього вставляється звичайна батарейка, яку на пів року вистачить і сім-карта. Є спеціальні тарифи від мобільних операторів, близько 30 гривень на місяць. Якщо машину вкрадуть – можна буде одразу визначити її геолокацію. Але треба добре його заховати, щоб його не можна було легко знайти і викинути.

А ви маєте страховку автомобіля від стихійного лиха? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Бодя Олегович

    Запийте холодною водою.(
  • Тернополянин

    Звертався в міську раду з приводу компенсації, сказали наступне: "нажаль зараз в місцевому бюджеті немає грошей, ви ж самі розумієте вибори", але Надал дав вказівку звернутись до Києва, але кажуть то все марно, оскільки вказівку дав лише для того, аби заспокоїти людей ....

    Ярослав reply Тернополянин

    мені також компенсували по картці Тернополянина, але лише 10тис. грн.

    Тернополянин reply Тернополянин

    По картцітернополянина мені компенсували, але наразі лише 10 000 грн., пообіцяли після розгляду комісії доплатити, якщо у фонді залишаться гроші. Компенсація відбувається ЛИШЕ ПО КАРТЦІ ТЕРНОПОЛЯНИНА!!!

    ігор reply Тернополянин

    І хто в це повірив?
  • ігор

    GPS-трекер це для наркомана який вибив скло, вирвав дроти і завів авто, а для правильного викрадення використовується глишилка мобільного звязку
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up