Як королева Марисенька за Тернопіль судилася

Як королева Марисенька за Тернопіль судилася
Аж 25 років тривали суперечки за Тернопіль між різними спадкоємцями покійного власника міста Яна Замойського. Причому сварилися перші особи Речі Посполитої.

Претенденти на володіння спадком Замойського тривали від його смерті у 1665 р. до 1690 р. Аж тоді “крапку” у справі поставив Люблінський трибунал - найвищий суд країни. Правники вирішили - власницею Тернополя має бути королева Марія Собєська.
Замойський Ян — собі пан

Сандомирський воєвода Ян Замойський - один із героїв сєнкевичевого “Потопу” - став власником Тернополя у 1638 р. Він любив показати, що є незалежним, і за це отримав прізвисько Собіпан, тобто пан сам собі. Цей магнат, як виглядає з джерел, не надто дбав про місто. Часи були воєнні, у 1648 р. почалася революція і громадянська війна, а вояки різних армій були часто за сумісництвом ще й просто грабіжниками. Та й багато часу Замойського забирали, як пишуть самі ж польські історики, алкоголь та кобіти.
“Завжди любив він прекрасну стать, але здоров’я все-теки не настільки розладнав, щоб і на обличчі зникла веселість. До сих пір не був він жонатий, і хоча найзнатніші роди в Речі Посполитій раді б були з ним поріднитися, запевняв, що у жодному з них не може знайти собі наречену, щоб була достатньо гарна собою. Знайшов він красуню пізніше, молоду француженку, яка хоч і любила іншого, повелася на його багатство і без вагань віддала руку магнату, не вважаючи, що той, ким вона зневажила, покладе колись королівський вінець на свою і її голову,” писав Генрік Сєнкевич.
Власне, у “Потопі” Ян Замойський відзначився спершу не чимось іншим, як тим, що хотів обманом викрасти для себе придворну дівчину своєї сестри Гризельди, Анну Борзобагату-Красненську. І це йому не вдалося. У 1658 р. майже 31-річний Замойський одружився на Марії д’Арк'єн (d’Arquien). Красуня, яку привезли у Річ Посполиту із Франції чотирирічною і яка цілковито натуралізувалася до слов’янських звичаїв, народила чоловікові чотирьох дітей, жодна з яких не прожила більше двох років. Зрештою, у 1665 р., не доживши двох днів до свого 38-го дня народження, 7 квітня помер і Ян Замойський, підірваний спиртним і численними венеричними хворобами. Тоді й почалися суперечки за маєтки покійника, а серед них - і за Тернопіль.
Вдовою побула тільки два місяці

Уже 14 травня 1665 р. вдова взяла таємний, а 15 липня - привселюдний шлюб із Яном Собєським. Вочевидь, шляхтич не дуже образився, що панянка спершу обрала іншого. Собєський таки любив її! Другому чоловікові Марисенька, а саме так часто називали жінку, народила 13 діток, з яких до повноліття дожили тільки четверо. І родичі Яна Замойського, передусім згадана Гризельда, удова знаного Єремії Вишневецького, не були проти щастя Марії. Та тільки маєтків їй залишати не збиралися.
Гризельді Вишневецькій таки вдалося відстояти спадок свого брата. Жінка теж збирала ці добра не для себе, а для свого одинака Міхала - короля Речі Посполитої у 1669-1673 рр. Та після смерті Гризельди й Міхала власником Тернополя став син іншої сестри Яна Замойського - Станіслав Конецпольський.
“Це місто… спадкова власність пана Конецпольського, долинського старости… З трьох боків його оточує велике озеро й широкі болота,” писав мандрівник Ульріх фон Вердум у 1671 р.
І от у 1674 р. Ян Собєський став королем, а Марисенька - королевою. Станіслав Конецпольський гарантував своїй тітці половину графства Ярославського, але та не перейняла його у власність і почала претендувати на всі маєтності, писав у 1895 р. у Roczniku kolka naukowego tarnopolskiego Казимир Гожицький.
Тернопіль — у заставі за 100 тисяч
“Легко зрозуміти, що Конецпольські, непевні результату процесу з королевою, мало турбувалися про спільні добра. Тернопіль навіть перейшов у чужі руки у той спосіб, що у 1685 р. Ян Александр Конецпольський віддав добра ті “разом із містом і замком” в заставу Ігнатію Гадомському... за суму 100 тисяч польських злотих, яку ще Ян Замойський позичив у 1663 році у Петра Талента, королівського секретаря, батька Єлизавети, дружини Гадомського,” продовжив Казимир Гожицький.
Але борги Конецпольських сплатив Мартин Замойський і в 1687 р. став фактичним власником нашого міста. Та вельможа помер уже через два роки. Удова Замойського Анна передала Тернопіль своєму братові Яну Гнінському, брацлавському воєводі, а той призначив керівником на місці Станіслава Раковецького.
“Та ще перед тим, як той урядовець встиг пізнати потреби міста і маєтностей, вже у 1690 р. заскочило його визнання прав королеви,” читаємо у Roczniku.
Отож через чверть століття після смерті свого першого чоловіка Марисенька таки відстояла своє право на його спадок з Тернополем включно. Їй тоді було вже 49 років. Одначе уже в 1696 р. помер король Ян і в 1699 р. Марія емігрувала. У Речі Посполитій залишилися її діти і спадкоємці, зокрема Якуб-Людвік та Костянтин-Владислав. Коли ж і вони повмирали - Тернопіль перейшов до Потоцьких. Настали спокійніші часи. Але у плані економіки вони були кризовими. Суди ж за місто у другій половині стали своєрідним історичним анекдотом-епопеєю - польські історики любили про них писати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Цікаво. Дякую автору за чергову розвідку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up