Партнер рубрики Події

Як магазини Тернополя продають мʼясо, молочку та заморожені продукти, коли немає світла

Як магазини Тернополя продають мʼясо, молочку та заморожені продукти, коли немає світла
  • Через погодинні відключення електроенергії у Тернополі страждають не лише побутові споживачі, а й підприємці. Чи реально зберегти м’ясо, молочну продукцію свіжими, якщо світла немає по п’ять-вісім годин на добу?
  • Журналісти «20 хвилин» обійшли кілька магазинів та дізналися про ситуації від продавців. 

Для матеріалу журналісти нашого медіа обрали шість магазинів різних торгових мереж, зокрема: «Наша Ряба», «Ваш Лаваш», «Мʼясна лінія», «Молочні продукти», «Чайка» та «Юник». Про кожен з них розповідаємо окремо. 

«Наша ряба» на вул.Миру, 3Б

Магазин, що спеціалізується на продажі свіжого та замороженого курячого мʼяса, постійно залежить від електроенергії. Ми запитали у продавців, чи комфортно працювати їм під час планового вимкнення світла.

Відео дня

— Працювати важко. Коли світло зникає, то всі холодильники не працюють, а генератора у нас немає. Аби реалізувати більше продукції, то доводиться знижувати ціну. Переважно робимо це наприкінці робочої зміни, — каже продавчиня. 

Під час нашого перебування, у магазині світла не було, тому холодильники не працювали. 

«Юник» на вул. Миру, 3

У цьому магазині покупцям пропонують різний асортимент товару, серед якого є і мʼясо, сири, ковбаси. Реалізація продукції потребує певних умов зберігання, наявність холодильних вітрин. 

— Навіть, якщо вимикають світло, то ми працюємо, продаємо товари. Все свіже, температурний режим дотримуємося, бо є генератор. Його потужностей вистачає, аби повністю забезпечити електроенергією наявні холодильники, — розповідає одна з продавчинь.

На момент нашого перебування світла не було, але холодильні камери працювали за допомогою генератора.

«Ваш Лаваш» на вул. Шептицького, 26Б

Магазин, що спеціалізується на виготовленні та продажі випічки, також потрапив у незручну ситуацію із вимкненням електроенергії.

— Думаю, що всім магазинам працювати без світла незручно, некомфортно. Бо є продукція, яка швидко псується, потребує дотримання температурних режимів. Але ми вже якось пристосувались до цих умов, — говорить продавчиня.

На момент нашого візиту світла у крамниці не було, тому холодильники та морозильні камери не працювали. За таких умов розрахуватися у крамниці можна виключно готівкою. 

«Чайка» на вул. Миру, 4Б

Тут є широкий асортимент мʼяса, тому холодильники повинні працювати постійно, чи дійсно це так? Ми запитали у продавчинь магазину.

— У нас нові, сучасні холодильники, що добре тримають холод. Коли вимикають світло, то ми не відчуваємо значних проблем. Днями ще й очікуємо генератор. Думаю, проблем взагалі не буде, працюватимемо у звичайному режимі, — каже одна із продавчинь.

«Молочні продукти» на вул. Шептицького 

Не менш важливі холодильні камери і в роботі магазинів «Молочні продукти». Адже там реалізують сири, сметану, масло, молоко, що потребують відповідної температури зберігання.

— Нам некомфортно працювати без генератора, але у магазині малий прибуток і альтернативні засоби живлення не можемо собі дозволити. Маємо нормальні холодильники. Вони певний час зберігають необхідну для продукції температуру, — говорить продавчиня. 

Під час нашого перебування у магазині світла не було. Холодильники не працювали, а розрахуватися можна виключно готівкою. 

«Мʼясна Лінія» на вул. Торговиця, 32

У цьому магазині покупці можуть придбати свіже м’ясо та ковбасні вироби. Та чи працює без електроенергії? 

— У нас є генератор, якого вистачає для роботи всіх холодильників та морозильних камер. Також працює термінал, тож споживачі можуть розрахуватися як карткою, так і готівкою, — говорить продавчиня.

Як правильно зберігати продукти?

У Держпродспоживслужбі закликають підприємців уважніше ставитися до продукції, дотримуватися температурних режимів. Адже порушення температурних режимів у подальшому впливає на тривалість зберігання та безпечність продуктів.

– При відключені електроенергії в закритому холодильнику продукти залишаються безпечними до чотирьох годин, у повній морозильній камері – 48 годин, у напівпорожній – 24 години. Оптимальна температура у холодильнику плюс чотири градуса, морозильній камері мінус вісімнадцять градусів. Продукти не повинні торкатися задньої стінки холодильника (можуть примерзнути), а також бути розташованими близько один до одного – погіршується циркуляція холодного повітря. М’ясо та риба при кімнатній температурі зберігають не більше двох годин, молочні продукти без холодильника через аналогічний термін починають скисати та псуватися, – розповідають фахівці Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. 

Також радять завчасно заморозити контейнери з водою. При відключенні електроенергії на понад чотири години, помістіть даний лід поруч з продуктами харчування та контролюйте їх температуру. Після розморожування продукти необхідно обробити упродовж 24 години, повторне заморожування не допускається.

– Слід уникати перепадів заданої температури заморожування та запобігати дії тривалого часу тепла при перевезенні в машині. Якщо продукти почали достигати або псуватися – ці процеси незворотні (навіть двогодинне припинення процесу охолодження може стати причиною псування, – кажуть фахівці.

Крім того, молочні продукти, риба, овочі та фрукти, готові страви – зберігаються окремо. Сирі продукти не поєднуються з готовими стравами. Продукти, що споживаються без попередньої теплової обробки не повинні бути поруч з сирим м’ясом, рибою, овочами, фруктами, яйцями. Різні овочі та фрукти необхідно зберігати в окремих тарах, оскільки вони прискорюють гниття одне одного. Оскільки молочна продукція має здатність швидко вбирати сторонні запахи – її слід зберігати в упаковці.

Автор: Володимир Романишин

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Віктор Додюк

    Скинуть ціну і розберуть і спорчене!!!Ще і черга буде!!!

    Поліна Дайнега reply Віктор Додюк

    Віктор Додюк та ви що….можна таке отруєння отримати 🙀😿
  • Стефа Заверуха

    За підприємців переживають, а люди в селі також мають м'ясо в камері і молочку в холодильнику, то що нам робити?
  • Наталя

    Генератор на холодильник не працює, лише на зал і касу....і так по усіх магазинах.....добре думайте, що купуєте, бо за 6 годин усі продукти порчені
  • Читач13

    Треба бути максимально обережним при виборі магазину і продукції,дуже багато зіпсованої,можна і траванутись

keyboard_arrow_up