Як магазини Тернополя продають мʼясо, молочку та заморожені продукти, коли немає світла
![Як магазини Тернополя продають мʼясо, молочку та заморожені продукти, коли немає світла](https://te.20minut.ua/img/cache/news_main/news/0035/10/3409707-yak-magazini-ternopolya-prodayut-myaso-molochku-ta-zamorozheni-produkti-koli-nemae-svitla.jpeg?hash=2024-06-06-16-32-38)
- Через погодинні відключення електроенергії у Тернополі страждають не лише побутові споживачі, а й підприємці. Чи реально зберегти м’ясо, молочну продукцію свіжими, якщо світла немає по п’ять-вісім годин на добу?
- Журналісти «20 хвилин» обійшли кілька магазинів та дізналися про ситуації від продавців.
Для матеріалу журналісти нашого медіа обрали шість магазинів різних торгових мереж, зокрема: «Наша Ряба», «Ваш Лаваш», «Мʼясна лінія», «Молочні продукти», «Чайка» та «Юник». Про кожен з них розповідаємо окремо.
«Наша ряба» на вул.Миру, 3Б
Магазин, що спеціалізується на продажі свіжого та замороженого курячого мʼяса, постійно залежить від електроенергії. Ми запитали у продавців, чи комфортно працювати їм під час планового вимкнення світла.
— Працювати важко. Коли світло зникає, то всі холодильники не працюють, а генератора у нас немає. Аби реалізувати більше продукції, то доводиться знижувати ціну. Переважно робимо це наприкінці робочої зміни, — каже продавчиня.
Під час нашого перебування, у магазині світла не було, тому холодильники не працювали.
«Юник» на вул. Миру, 3
У цьому магазині покупцям пропонують різний асортимент товару, серед якого є і мʼясо, сири, ковбаси. Реалізація продукції потребує певних умов зберігання, наявність холодильних вітрин.
— Навіть, якщо вимикають світло, то ми працюємо, продаємо товари. Все свіже, температурний режим дотримуємося, бо є генератор. Його потужностей вистачає, аби повністю забезпечити електроенергією наявні холодильники, — розповідає одна з продавчинь.
На момент нашого перебування світла не було, але холодильні камери працювали за допомогою генератора.
«Ваш Лаваш» на вул. Шептицького, 26Б
Магазин, що спеціалізується на виготовленні та продажі випічки, також потрапив у незручну ситуацію із вимкненням електроенергії.
— Думаю, що всім магазинам працювати без світла незручно, некомфортно. Бо є продукція, яка швидко псується, потребує дотримання температурних режимів. Але ми вже якось пристосувались до цих умов, — говорить продавчиня.
На момент нашого візиту світла у крамниці не було, тому холодильники та морозильні камери не працювали. За таких умов розрахуватися у крамниці можна виключно готівкою.
«Чайка» на вул. Миру, 4Б
Тут є широкий асортимент мʼяса, тому холодильники повинні працювати постійно, чи дійсно це так? Ми запитали у продавчинь магазину.
— У нас нові, сучасні холодильники, що добре тримають холод. Коли вимикають світло, то ми не відчуваємо значних проблем. Днями ще й очікуємо генератор. Думаю, проблем взагалі не буде, працюватимемо у звичайному режимі, — каже одна із продавчинь.
«Молочні продукти» на вул. Шептицького
Не менш важливі холодильні камери і в роботі магазинів «Молочні продукти». Адже там реалізують сири, сметану, масло, молоко, що потребують відповідної температури зберігання.
— Нам некомфортно працювати без генератора, але у магазині малий прибуток і альтернативні засоби живлення не можемо собі дозволити. Маємо нормальні холодильники. Вони певний час зберігають необхідну для продукції температуру, — говорить продавчиня.
Під час нашого перебування у магазині світла не було. Холодильники не працювали, а розрахуватися можна виключно готівкою.
«Мʼясна Лінія» на вул. Торговиця, 32
У цьому магазині покупці можуть придбати свіже м’ясо та ковбасні вироби. Та чи працює без електроенергії?
— У нас є генератор, якого вистачає для роботи всіх холодильників та морозильних камер. Також працює термінал, тож споживачі можуть розрахуватися як карткою, так і готівкою, — говорить продавчиня.
Як правильно зберігати продукти?
У Держпродспоживслужбі закликають підприємців уважніше ставитися до продукції, дотримуватися температурних режимів. Адже порушення температурних режимів у подальшому впливає на тривалість зберігання та безпечність продуктів.
– При відключені електроенергії в закритому холодильнику продукти залишаються безпечними до чотирьох годин, у повній морозильній камері – 48 годин, у напівпорожній – 24 години. Оптимальна температура у холодильнику плюс чотири градуса, морозильній камері мінус вісімнадцять градусів. Продукти не повинні торкатися задньої стінки холодильника (можуть примерзнути), а також бути розташованими близько один до одного – погіршується циркуляція холодного повітря. М’ясо та риба при кімнатній температурі зберігають не більше двох годин, молочні продукти без холодильника через аналогічний термін починають скисати та псуватися, – розповідають фахівці Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.
Також радять завчасно заморозити контейнери з водою. При відключенні електроенергії на понад чотири години, помістіть даний лід поруч з продуктами харчування та контролюйте їх температуру. Після розморожування продукти необхідно обробити упродовж 24 години, повторне заморожування не допускається.
– Слід уникати перепадів заданої температури заморожування та запобігати дії тривалого часу тепла при перевезенні в машині. Якщо продукти почали достигати або псуватися – ці процеси незворотні (навіть двогодинне припинення процесу охолодження може стати причиною псування, – кажуть фахівці.
Крім того, молочні продукти, риба, овочі та фрукти, готові страви – зберігаються окремо. Сирі продукти не поєднуються з готовими стравами. Продукти, що споживаються без попередньої теплової обробки не повинні бути поруч з сирим м’ясом, рибою, овочами, фруктами, яйцями. Різні овочі та фрукти необхідно зберігати в окремих тарах, оскільки вони прискорюють гниття одне одного. Оскільки молочна продукція має здатність швидко вбирати сторонні запахи – її слід зберігати в упаковці.
Автор: Володимир Романишин
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Віктор Додюк
Поліна Дайнега reply Віктор Додюк
Стефа Заверуха
Наталя
Читач13