Партнер рубрики Події

Як на Водохреща тернополяни занурювались у холону воду: шукайте себе та знайомих на фото!

Як на Водохреща тернополяни занурювались у холону воду: шукайте себе та знайомих на фото!

Щороку на Водохреща у парку «Сопільче» усі охочі занурюються у холодну воду. Як усе відбувалося та які поради дають досвідчені тернопільські моржувальники новачкам? Про це у матеріалі!

Цьогоріч Водохреща відзначають за Новоюліанським стилем – 6 січня. Біля клубу любителів загартовуватися та зимового плавання «Нептун» у парку «Сопільче» щороку збираються тернополяни. Щоб зануритися у холодну воду. Дехто робить це вперше, але є і ті, хто загартовується не один десяток років.

Від ранку до клубу приходили тернополяни, щоб тричі зануритися у воду. Директор клубу «Нептун» Богдан Поломацканич каже – через війну відмовились від святкувань, які влаштовували раніше.

Відео дня

– У нашому клубі є більше ста постійних учасників, які регулярно приходять взимку, щоб загартовуватися, – каже Богдан Поломацканич. – Також на Водохреща до нас приходять багато тернополян, які також хочуть зануритися у воду. Нам пощастило з погодою – немає заморозку, а головне – немає вітру. Температура води приблизно 8 градусів.

Об 11 годині біля водойми провели службу. Священик освятив питну воду, яку можна було набрати додому, а також саму водойму.

Першими після освячення занурились постійні учасники клубу. Серед них – 84 річний Микола Табачук. Він працює вчителем фізики і вже 35 років загартовується.

– Я загартовуюсь відколи відкрився «моржатник», – розповідає віт. – Починав з холодних душів, потім почав занурюватися у холодну воду. Коли є мороз – бігаю на вулиці босоніж по снігу. Також займаюсь велоспортом. Порахував, що за своє життя я проїхав понад 56 тис. кілометрів. Завдяки тому, що загартовуюсь – дуже добре себе почуваю і не хворію. Раджу усім також піклуватися про своє здоров’я та займатися спортом.

Пан Микола також дає поради новачкам, які хочуть загартовуватися. Занурюватися раз на рік на Водохреща без підготовки не варто – каже чоловік.

– Якщо ви хочете моржувати – треба робити це правильно і починати краще з осені або літа, – радить пан Микола. – Починати треба з обливання прохолодною водою, потім переходити на холодний душ. Так треба займатися кілька місяців. Це треба робити поступово, перш ніж купатися в крижаній воді. Так організм звикає до холоду та загартовується.

Серед охочих зануритися були тернополяни різного віку. Дехто вирішив вмитися водою та не занурюватися, а досвідчені моржувальники добре себе почували у холодній воді. 

Як безпечно занурюватися

У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли поради для охочих зануритися у холодну воду на Водохреща.

  • Пірнайте лише за умови, що ви загартовувалися заздалегідь

Різке занурення у холодну воду може спричинити погіршення самопочуття: викликати запаморочення, блювання та шум у вухах, спазм коронарних артерій, аритмію, рефлекторну зупинку серця, судоми навіть у цілком здорової людини. 

  • Занурюючись в ополонку, дотримуйтеся правил

Перед заходом у воду зробіть інтенсивну розминку. Не пірнайте різко. Почніть з вмивання обличчя, обтирання грудей, живота та спини і лише після цього занурюйтеся по шию. Занурюватися з головою не варто – це може призвести до різкого охолодження організму.

Перебувати в крижаній воді можна 3-5 секунд. Проте якщо ви практикуєте загартовування роками, цей час можна збільшити максимум до 2 хвилин.

  • Відмовтеся від «зігрівання» алкогольними напоями

Алкоголь сприяє розширенню периферійних судин. Це значно збільшує тепловіддачу. Отже, ваше тіло дуже швидко втрачатиме тепло, що є небезпечним для здоров’я.

Так само варто відмовитися від куріння. Воно суттєво порушує кровообіг і прискорює охолодження. Викурювання лише однієї сигарети знижує температуру шкіри пальців ніг на 1°С.

  • Після купання одразу одягніть теплий сухий одяг

Якомога швидше зніміть мокру білизну, розітріться рушником і одягніться у теплі речі. Одяг має бути просторим, зручним, бажано з мінімальною кількістю ґудзиків та застібок.  

  • Пірнайте в ополонку лише в тому разі, якщо ви повністю здорові

Бажано – порадьтеся перед пірнанням зі своїм сімейним лікарем.

Кому не можна пірнати в ополонку?

Відмовтеся від купання на Водохреща, якщо маєте:

  • запальні процеси носоглотки та придаткових пазух носа, середнього вуха (отити), симптоми застуди;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • хвороби центральної нервової системи (епілепсія, наслідки важких травм черепа, виражений склероз судин головного мозку, енцефаліт, арахноїдит);
  • захворювання периферичної нервової системи (неврити та поліневрити);
  • захворювання ендокринної системи (цукровий діабет, тиреотоксикоз);
  • хвороби органів зору (глаукома, кон'юнктивіт);
  • хвороби органів дихання (туберкульоз легень – активний та в стадії ускладнень, запалення легень, бронхіальна астма, емфізема);
  • захворювання сечостатевої системи (нефрит, цистит, аднексит, простатит);
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит);
  • шкірно-венеричні захворювання;
  • наявність великих післяопікових рубців.

Також від занурення варто відмовитися вагітним жінкам та дітям до 6 років. Старші діти можуть купатися лише під наглядом дорослих.

Крім того, ретельно обирайте місце для занурення. Купатися можна лише в спеціально обладнаних місцях з перевіреним дном.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Yago Gallego

    Москальська традиція "акунутца в прорубь ". Наші прадіди цього не робили.
  • Галина Кохмат

    Останні роки дуже грязна вода в моржатнику.як там можна купатись?
  • Наталія Савенко

    Як прочитала назву Сопільче, так одразу й згрішила....верне від цієї назви! Поверніть Топільче!!!!

    Наталія Савенко reply Наталія Савенко

    Oksana Kalynovych навіть скажу вам хто...злодюга Надал.

    Oksana Kalynovych reply Наталія Савенко

    Наталія Савенко тільки Топільче і говорю, то якийсь ненависник Тернополя придумав оте перейменування на сопільче. Дійсно верне.
  • 1 Jurist

    Рагулі, зі святом

keyboard_arrow_up