Як насправді працюють інспектори з паркування: перевірила на собі журналістка "20 хвилин"

Як насправді працюють інспектори з паркування: перевірила на собі журналістка "20 хвилин"
  • Віднедавна інспектори з паркування працюють на вулицях міста, а десятки тернополян вже змушені оплатити штраф за те, що залишають авто у недозволених місцях. 
  • Розвідати «кухню» відправилася журналістка «RIA плюс».

Знайомство із працівниками сектору контролю за паркуваннями транспортних засобів. Офіс розташований на бульварі Шевченка, 1. Працівників – аж троє. І ще є директор – Ігор Максимів, а також юристи.

Нагадаємо, що у вересні 2018 року в Україні набули чинності нові правила паркування транспортних засобів на вулицях і дорогах населених пунктів, для контролю дотримання яких у Тернополі на базі управління муніципальної інспекції створено новий підрозділ «Сектор контролю за паркуванням транспортних засобів».

Інспектори мають право виносити постанов про накладення адміністративного стягнення за порушення правил зупинки, стоянки чи паркування транспортних засобів.

Відео дня

«Відпрацьовували» центр міста

Керівник нової структури теоретично знайомить з роботою. Зауважує, що нині актуальна вакансія – інспектор. Вимоги: вища освіта, досвід роботи в органах місцевого самоврядування, бажано водійський досвід. Однак це не принципово!

- У Тернополі інспектори з паркування першочергово здійснюють патрулювання  на тих вулицях, де спостерігається суттєве ускладнення руху громадського транспорту та пішоходів через паркування автомобілів на смузі руху маршрутних транспортних засобів та в заборонених ПДР місцях для стоянки. За два тижні роботи відпрацьовували центральну частину міста, - каже пан Ігор.

Після винесення постанови про притягнення водія-порушника до адміністративної відповідальності,  інформацію розміщують в електронній базі постанов про правопорушення, ознайомитися з якою можна на сайті http://inspector.rada.te.ua/, ввівши номер постанови та номер транспортного засобу.

Без контакту із власником авто

Важливий нюанс – інспектори  з паркування працюють без контакту з водієм.

- Порушником, згідно із законом, є власник транспортного засобу. Якщо машина зареєстрована за юридичною особою, то відповідальним є керівник фірми. Якщо власник вніс дані про належного користувача авто у відповідну базу МВС, то він відповідає за скоєне правопорушення. Якщо авто «на бляхах», то постанову адресуємо особі, яка ввезла транспортний засіб на територію України, - розповідає Ігор Максимів.

Прямої взаємодії між водієм та інспектором немає. У останніх є відповідні технічні засоби, які дозволяють зафіксувати порушення: боді-камери записують процес винесення постанов, час, дату, геолокацію, джпс-координати. Працівники сектору мають фотоапарат, завдяки якому фіксують порушення мінімум у двох ракурсах до нерухомого об’єкту. Також інспектори мають сертифіковані рулетки, які дозволяють максимально точно визначити відстань до об’єкту. Найближчим часом матимуть власну уніформу. Отже, суть така – усі засоби є, іди та працюй. Що ми і робимо.

Паркують на перехресті та під знаками

У супроводі трьох інспекторів вирушаю у «розвідку». Не відходячи від «каси», поблизу міської прокуратури на бульварі Шевченка – перші порушники. Три машини – під знаком «Зупинку заборонено». Інспектори фіксують порушення на камеру та оформлюють повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності.

Проходимо кілька  метрів – на перехресті бульв. Шевченка та вул. Йосипа Сліпого – два автомобілі. П. 15-9 ПДР: «Зупинка і стоянка заборонена на перехрестях та ближче 10 м від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на них пішохідного переходу». Поки фіксуємо порушення, фотографуємо та знімаємо відео, підходить охоронець із сусідньої будівлі. Виправдовується, що якась жіночка лишила авто на 5 хвилин. Ми були на місці хвилин 10 – нікого. Тож повідомлення про винесення порушникам постанови залишаємо на лобовому склі. Колеги дають таке право і мені. Відчуття двояке: ніби і порушення виявили, але той «лист щастя» - гроші з чиєї кишені. Штраф – 255 грн. Якщо сплатити протягом 10 днів, то можна отримати ще 50%-ву знижку, кажуть інспектори.

Паркування має бути на лівому боці

Минаємо центр міста. Права частина дороги біля першої міської поліклініки, що на вулиці Острозького, - ще одне «рибне місце» інспекторів з паркування. Скільки вони не попереджають, а щодня тернополяни лишають тут свої автомобілі. Хоча є чіткий знак, який забороняє тут стоянку та зупинку, крім людей з обмеженими можливостями.

До речі, п. 15.3 ПДР: 5.3: «У населених пунктах зупинка і стоянка транспортних засобів дозволяються на лівому боці дороги, що має по одній смузі для руху в кожному напрямку (без трамвайних колій посередині) і не розділена розміткою 1.1 а також на лівому боці дороги з одностороннім рухом».

Важливо – чітко зафіксувати час правопорушення, сфотографувати усе з різних ракурсів та зняти відео, наголошують наставники.

Поки ми це робимо, підходять чоловік із жінкою. Кажуть, що зупинилися ненадовго, знак не помітили, а вдома самі маленькі діти. Але інспекторів то не розчулює. Порушення є порушення.

- Якби я поставив машину зліва, то через тих, що справа, уже не змогли б проїхати інші транспортні засоби, а це – перешкоджання руху, - виправдовується чоловік.

Але постанову все одно отримує.

Поки інспектори оформляли документи, біля іншого авто уже з’явився власник. Зав’язався словесний конфлікт. Чоловіки довго сперечалися з інспекторами, зауважили і про відсутність спецодягу, і про відсутність місць для паркування автомобілів. Зрештою, один із працівників сектору зачитав постанову. Тернополяни наголосили, що, ймовірно, оскаржуватимуть її.

Прямо на пішохідному переході

- Ще й не таке бувало, - розповідає дорогою пан Володи мир. – І папку з рук виривали, і за руки хапали. Але скільки можна попереджати – ніде у світі такого хаосу немає. Порушив – відповідай!

На перехресті Руської та Острозького – знову заборонене паркування. І такі порушення – на кожному кроці. Відсутність стоянок чи зухвалість водіїв? Певно, обидва фактори, кажуть інспектори.

Біля лікарні швидкої допомоги зупинка теж заборонена, адже водії перешкоджають підїзду спеціального транспорту. Але тернополян це не стримує. Лишають машини прямо на пішохідному переході. Складене інспекторами повідомлення про притягнення до адмінвідповідальності залишаю на лобовому склі одного із авто.

На цьому наш майже чотиригодинний рейд закінчується. Питання до влади: чому в місті не створять нормальні умови для того, аби тернополянам було де припаркувати авто? Щодо водіїв: судячи з побаченого, відхилення від правил дорожнього руху аж надто зашкалює.

До слова, гроші, які стягують з правопорушників, підуть до міського бюджету. Про те, як їх збираються використовувати і  чи не перетвориться робота інспекторів у «погоню» за штрафами – у наступних випусках газети.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Василь Нечепура

    На останньому фото інспектори штрафують водіїв за межами дії знаку "зупинку заборонено". Зона дії цього знаку біля міської прокуратури визначається жовтою розміткою строго навпроти фасаду прокуратури, приблизно 20 метрів.
    Таким "інспекторам" не завадило б вивчити ПДР перш ніж когось штрафувати.
  • Ігор Комендат

    Інспектори хватить піаритися - пора і до реальної роботи. Тернопіль це не тільки центральний район міста. Особисто я в себе по вулиці Білогірській на Оболоні не те що проїхати своїм автомобілем не можу, а пройти важко. І жодного інспектора з паркування чи поліцейського!!!

    ytpnj reply Ігор Комендат

    Дані інспектори із 6-ти одночасно припаркованих машин виписують постанови тільки на дві, які менше круті, а іншим під знаком можна стояти. Вийшли, написали пару постанов на тих, з ким не буде проблем і робота зроблена. А завідувач сектору при телефонній розмові не тільки не представляється, як це повинна зробити посадова особа, а ще й позволяє собі не цензурні вислови та обзивати співрозмовника "пяним"
  • Кобра

    нехай в дворах пройдуться, місця повно а машини на тротуарах паркують дитячих майданчиках ....
  • Ігор Васильович

    перехрестя вулиці Оболоня та вулиці Тихої, коло магазину Vero. Хай приходять в будь-який день крім понеділка … Десятки порушень і так  кожен день. Найбільше не подобається, що самі парковщики заставляють порушувати ПДР, а саме, щоб паркувати машини паралельно до узбіччя, паркують під кутом, "ялинкою", так більше влазить, проте припарковані машини виступають за синю лінію і тим самим ускладнюють рух. Інші порушення це паркування на трутуарі, та на відстані менше 10-ти метрів від перехрестя. І так кожен день, крім понеділка, коли немає базару ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up