Як у Тернополі оплачують лікарняні хворим на COVID і тим, хто перебував на самоізоляції, як контактний

Як у Тернополі оплачують лікарняні хворим на COVID  і тим, хто перебував на самоізоляції, як контактний
  • Чомусь чоловікові, а він працює в приватника, не заплатили за час, коли був на ізоляції, бо я хворіла на коронавірус, поскаржилась читачка.  
  • Усі застраховані особи мають право на компенсацію від Фонду соціального страхування України втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19. Детальніше – у матеріалі.

 

  • Чоловік сидів вдома, бо я хворіла на COVID, а заплатили йому лише за пів місяця, які він був на роботі, — в повідомленні журналістові написала тернополянка Оксана Руда. – Виходить, «контактним» лікарняний не оплачують як слід?

Оксана хворіла на коронавірус ще в листопаді. ПЛР-тест здавала на направленням сімейного лікаря. Чоловік повідомив про хворобу дружини на роботі, йому сказали здати ПЛР за власний рахунок та пообіцяли компенсувати кошти.

«Виходить, контактним не оплачують?»

  • У чоловіка результати тесту були негативними, а в мене ПЛР підтвердив COVID, - поділилась жінка. – Він повідомив про це на роботу – там сказали йти на самоізоляцію. Сімейна лікарка відкрила лікарняні нам обом. На два тижні. Мені за той місяць оплатили все. Він приніс фактично пів зарплати. То що, виходить, тим, хто на ізоляції через контакт з хворим, — не оплачують?

Пані Оксана запевнила, що офіційно оформлені на роботі і вона, і чоловік. Обоє – в приватників. Тому і здивувалась, що чоловікові не компенсували кошти за вимушені прогули.

Відео дня

За роз’ясненнями ми звернулись до Фонду соціального страхування в області.

  • Допомога з тимчасової втрати працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби, надається Фондом соціального страхування на підставі виданого у встановленому порядку листка непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19 – 11», — наголосила Ольга Семенюк, головний спеціаліст відділу страхових виплат та матеріального забезпечення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області.

Аби відкрили листок непрацездатності, застрахована особа, яка має покази до самоізоляції, має звернутись до свого сімейного лікаря у телефонному режимі. Сьогодні врегульована можливість відкриття листків непрацездатності дистанційно, тож працівник не має потреби йти до лікарні, зазначили у фонді соціального страхування. Також за допомогою засобів електронного зв’язку або безконтактно роботодавець може подати заяву-розрахунок, за якою Фонд здійснює фінансування.

То ж скільки заплатять за лікарняним і кому?

  • Усі застраховані особи мають право на компенсацію від Фонду соціального страхування України втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19, — каже Ольга Семенюк. — Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби, становить 50% середнього доходу працівника незалежно від тривалості страхового стажу. Водночас для медичних працівників ФССУ компенсує втрачений за час ізоляції від COVID-19 заробіток у розмірі 100% середнього доходу.

Фонд соціального страхування України компенсує застрахованим особам втрачений заробіток за весь час лікування або ізоляції від коронавірусної хвороби, починаючи з шостого дня непрацездатності. Перші п’ять днів фінансує роботодавець.

У разі підтвердженого діагнозу COVID-19 або потреби в оплачуваній за кошти Фонду соціального страхування України самоізоляції під медичним наглядом, відповідні листки непрацездатності не потребують погодження із заввідділення або ЛКК для їх продовження на термін понад 10 днів.

  • Такі зміни внесено наказом МОЗ України від 11.11.2020 № 2593 «Про затвердження Змін до Порядку надання первинної медичної допомоги та Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», — пояснила Ольга Семенюк. — Документ набув чинності 22 грудня 2020 р.

Лікуйтесь стільки часу, скільки потрібно

Відповідно до оновлених положень, починаючи від 22 грудня та на період дії карантину, лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто на строк, необхідний для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою або завершення їх самоізоляції у відповідності до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

  • Раніше продовження лікарняного листка на строк понад 10 днів проводилось лікуючим лікарем спільно із завідувачем відділення і до 30 днів – з ЛКК, — пояснила пані Ольга.

Зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, було погоджено виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування України з метою спрощення процедури видачі і пришвидшення виплат допомог по тимчасовій втраті працездатності. Нововведення має на меті зменшити кількість контактів хворих із медичними працівниками при продовженні листків непрацездатності.

Діти довідку до школи не несуть

Щодо дітей, які перебували на самоізоляції, їм немає потреби приносити про це довідку до школи.

Нагадаємо, у МОН наголосили, що після самоізоляції через контакт з хворим на COVIL, учні не зобов’язані проходити тест і подавати до школи документи про стан здоров’я.

Учні, їхні батьки та інші законні представники не зобов’язані подавати до закладу загальної середньої освіти документальні підтвердження щодо стану здоров’я учнів для продовження навчання після самоізоляції. Про це йдеться у роз’ясненні МОН.

Після спливу строку самоізоляції для зазначеної категорії учнів не передбачено обов’язкового проведення лабораторних тестувань, зокрема методом полімеразної ланцюгової реакції та імуноферментного аналізу. 

Відповідно, законодавство України не визначає обов’язок учнів, їхніх батьків та інших законних представників подавати до закладу загальної середньої освіти будь-які документальні підтвердження (довідки, висновки тощо) щодо стану здоров’я учнів для продовження ними навчання після завершення самоізоляції.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Svitlana Kushnir

    У лікарняному ковід-загальне звхворювання💔
  • Pavel Orestovich

    Вам що зп не платять?)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up