Партнер рубрики Події

Як отримати допомогу від ООН, щоб не стояти у черзі до банку (ІНСТРУКЦІЯ)

Як отримати допомогу від ООН, щоб не стояти у черзі до банку (ІНСТРУКЦІЯ)

Тернополяни помічають черги біля деяких банків. Все через те, що місцеві звертаються до відділень, щоб отримати фінансову допомогу від ООН. Журналісти «20 хвилин» розповідають, як подати заявку, щоб не витрачати зайвий час та нерви.

Від ранку, 29 липня, біля деяких відділень місцевих банків почали з’являтися черги з кількох десятків людей. Переважно це люди старшого віку. Біля одного з відділень «ПриватБанку» була черга.

– Онуки розповіли про виплату допомоги від ООН пенсіонерам, – каже тернополянка пані Ольга. – Я пенсіонерка, маю інвалідність, тому вирішила подати заявку. На жаль, не можу зробити це онлайн – не вмію того. Прийшла до банку, щоб мені допомогли з цим та пояснили, як це потрібно зробити.

Відео дня

Люди у черзі сперечаються – хто крайній. Дехто прийшов сюди з інших питань, але стояти доводиться у загальній черзі. У деяких відділеннях банку неподалік черг не було взагалі, тож тут – як пощастить.

У відділенні «Ощадбанку» на вулиці Торговиця (Живова) людей було менше. Не всі прийшли за допомогою. Дехто хотів відкрити рахунок, дехто – заплатити за комунальні послуги. Є і ті, хто сюди прийшли за допомогою від ООН. Черга утворилась не через великий потік охочих отримати допомогу, а через повітряну тривогу, яка нещодавно скінчилась – кажуть люди. Під час тривоги банк не працює, тож довелося чекати відновлення роботи.

Біля відділення «Ощадбанку» на вулиці Руській черг не було.  

Біля відділення «А–Банку» черги також не було. На дверях оголошення, що у банку надають консультації про реєстрацію на виплату допомоги та оформлення рахунку.

Хто може отримати допомогу

Раніше допомогу від ООН могли отримати лише переселенці. Це можна було зробити особисто, подавши заявки.

– Ми оформили допомогу на родину від ООН, коли приїхали до Тернополя з Миколаївської області, – розповідає переселенка пані Любов. – Це можна було зробити лише особисто, подавши заявку. Кілька тижнів чекали своєї черги, була онлайн-черга в телеграм-каналі. Охочих було багато. Тепер процедуру отримання спростили і все можна зробити онлайн.

Розмір допомоги складає 2220 гривень на місяць. Її виплачують протягом трьох місяців, тобто можна отримати 6660 гривень.

Список осіб, які можуть отримати допомогу, розширили. Тепер це можуть бути:

  • особи з інвалідністю;
  • пенсіонери;
  • одинокі мати або батьки;
  • багатодітні сім’ї;
  • одержувачі допомоги малозабезпеченим сім’ям;
  • внутрішньопереміщені особи.

Чи потрібно стояти у черзі

Стояти в черзі до банку не обов’язково. Подати заявку можна за кілька хвилин самостійно або попросити про допомогу у близьких, які допоможуть це зробити.  

Як розповідає фахівець з комунікацій «ПриватБанку» Докія Кузьменко, щоб отримати допомогу перш за все необхідно оформити заявку на виплату грошової допомоги від міжнародних організацій. Це можна зробити онлайн через платформу єДопомога.

У заявці, окрім особистих даних, клієнту необхідно вказати IBAN картки для виплат – його можна отримати самостійно у додатку «Приват24» у меню «реквізити» або у терміналі самообслуговування. Якщо картки немає, то її можна оформити самостійно у додатку «Приват24» або у відділенні.

У банку наголошують, що рішення щодо надання допомоги відповідній категорії населення та щодо суми виплат приймають саме міжнародні організації, а не банк. Якщо заявка схвалена, то виплата буде здійснена на картку, яку вказав клієнт.

Як розповіла Докія Кузьменко, люди, яких можна побачити у чергах, прийшли до відділень, щоб отримати допомогу банківських працівників, дізнатися номер рахунку, відкрити карту або отримати консультацію.

– Люди стоять в чергах, бо не всі розуміють, як подати заявку або не знають, як дізнатись реквізити картки, – каже Докія Кузьменко. – Співробітники відділень та оператори сервісного центру допоможуть сформувати та подати заявку на отримання допомоги пенсіонерам та тим, хто не розуміє чи не має можливості це зробити.

Також звернутися можна до відділень «Ощадбанку» та «А–Банку».

Як подати заявку онлайн

Щоб отримати допомогу, можна заповнити заявку онлайн. Спершу необхідно перейти на платформу «Дія» за посиланням.

Заповнюємо персональні дані: ПІБ, індивідуальний податковий номер, дату народження, контактний номер телефону.

Вказуємо номер тип та номер документів.

Вказуємо область, район, населений пункт, вулицю, будинок та поштовий індекс.

Обираємо, чи є на вашому утриманні діти до 18 років або недієздатні особи.

Вказуємо IBAN банківського рахунку.

Підтверджуємо та відправляємо заявку.

Тепер чекаємо обробки заявки та зарахування коштів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Юлия Суховерськая

    Як получити допомогу оон
  • Катя Лепсюк

    А гроші можна перевести на карту є Допомога , чи можна і зразу на карту Приватбанку
  • Надежда Голушко

    Чи можна вказувати карту Єпідтримка?
  • Ярослав Козубяк

    Я є інвалід , свої дані дав , приблизно місяць тому  допомоги я іще не отримав . Яка причина ?

keyboard_arrow_up