"Він розуміє, що трапилося": як почувається Максим, якого підстрелили на гірці. Що загрожує його кривднику?

"Він розуміє, що трапилося": як почувається Максим, якого підстрелили на гірці. Що загрожує його кривднику?
  • Одинадцятирічний Максим наразі перебуває у столичній лікарні. Імовірно, у нього могли стріляти з рушниці, оскільки на тілі виявили численні поранення дробинками. Вони пошкодили деякі внутрішні органи.
  • У якому стані зараз хлопчик? Що думають батьки та чому правоохоронці відкрили за даним фактом кримінальне провадження лише за статтею – хуліганство, дізнавався журналіст «20 хвилин».

Не одразу стало відомо, що зранку 21 січня постраждав не лише Максим. Одна дробинка потрапила в обличчя і 8-річного хлопчика, який грався поруч. Це підтвердили в поліції. Хлопчику надали медичну допомогу. Наразі він вдома.

– Справді постраждали від одного вистрілу двоє дітей, – сказав начальник відділу комунікації Головного управління Національної Поліції області Сергій Крета. – Одна дробинка потрапила йому в обличчя. Одразу йому надали меддопомогу. Дробинку витягнули, і наскільки нам відомо, хлопчик вже вдома.

А в Максима справи гірші...

Відео дня

«Це був постріл, а не петарда»

Наразі він перебуває в лікарні. Йому провели дві операції. З тіла дістають дробинки. Нагадаємо, інцидент стався неподалік 27-ї школи (стадіон 27-ої межує), де діти катались на санчатах. Спершу батьки та медики припустили, що це опіки від петарди, однак згодом з’явилось припущення, що у дитину стріляли.

– Я одразу побачив, що це не може бути петарда. Там точкові поранення на спині і сідницях. Не потрібно бути вибухотехніком, щоб зрозуміти, що якби це була якась вибухівка чи петарда – поранення були б по всьому тілу. Менша сестричка Максима тоді стояла біля нього. На щастя, її не зачепило.

Тато знає, що постраждав і інший хлопчик.

– Вони разом гралися і спершу подумали на нього, що це він щось кинув, бо тоді він втік, – каже пан Ярослав. – Дитина налякалась, йому також надали допомогу. Наразі ми спілкувалися з поліцією, багатьох деталей слідства я сам не знаю. Зараз нам трохи не до того.

Попереду на дитину чекають операції та реабілітація.

– Він говорить, розуміє, що з ним сталось, – каже пан Ярослав. – Уже переніс дві операції – одну в Тернополі та одну в Києві. У тіло потрапило приблизно 40 дробинок. Витягли поки що 10. Усе решта лишається всередині. Лікарі проводять обстеження, визначають подальші дії. Наразі він почувається більш-менш добре. Що буде далі – буде видно.

Тато хлопчика дякує всім небайдужим, які допомагали Максиму.

Відомо, що зброю, з якої поранили двох хлопців, уже вилучили. На офіційному сайті ГУНП в Тернопільській області повідомили, що розслідування слідчі районного управління поліції розпочали за статтею 296 ККУ (Хуліганство).

«Бачила, як там робили стрільбище»

До редакції «20 хвилин» звернулась тернополянка, яка розповіла, що неподалік 27-ї школи, де трапилося нещастя, не раз бачила людей, які стріляли по мішенях.

– Це було у серпні, посеред дня неподалік школи, – каже жінка. – Там був чоловік з жінкою та дитиною, які стріляли зі зброї по мішені. Вони були не зовсім тверезі, у руках мали пляшки з алкоголем. Навколо були люди, але тоді ніхто не наважився ні викликати поліцію, ні підійти до них ближче. Хто його знає, що в голові в них?

Як каже жінка, з якої саме зброї вони стріляли, вона не знає. Можливо, це була пневматична гвинтівка.

– На тренажерах гуляли діти, батьки поруч ходять, – продовжує тернополянка. – Я одразу забрала свою дитину звідти. Стріляли з чогось подібного на рушницю. Я не розуміють в цьому. Можливо, то пневматична рушниця була.

Чому відкрили провадження за хуліганство

Правоохоронці розпочали розслідування за статтею 296 ККУ «Хуліганство». Багатьох тернополян це обурило.

– Нічого собі "хуліганство". Він що, в під'їзді стіни розмалював чи шибку розбив ? Це конкретний замах на вбивство, – пишуть у соцмережах.

Як пояснив юрист Віталі Вітів, наразі це – найбільш підходяща стаття для початку розслідування, адже багато обставин ще невідомі. Згодом, у залежності від того, що вдасться з’ясувати слідчим, справу можуть перекваліфікувати і в необережне поводження зі зброєю, і в умисне чи неумисне завдання тілесних ушкоджень, і в замах на вбивство. Поки що можна мати лише здогадки, що насправді там сталося.

– Правоохоронні органи вносять відомості до ЄРДР за фактом події, яка може містити ознаки кримінального правопорушення, – пояснює юрист. – Після цього слідчі органи, які займатимуться розслідуванням, на основі тих доказів, які вдасться зібрати, зможуть перекваліфікувати справу. Усе залежить від обставин. Адже достовірно не відомо, чи справді дитині нанесли ушкодження пострілом з рушниці. Можливо, це був саморобний вибуховий пристрій, можливо, хтось бавився з патроном. Ми не знаємо, чи умисно людина це зробила. Адже якщо хтось ніс заряджену рушницю, вона випала і стався постріл – це можуть кваліфікувати за статтею 414 ККУ  «Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення».

Тому передбачити, що може загрожувати винуватцю – невідомо, адже ще триває слідство. Також це залежатиме від результатів судово-медичної експертизи.

– Після проведення експертизи вдасться дізнатися, які ушкодження отримала дитина, – продовжує юрист. 

Також юрист нагадує, що в населених пунктах заборонено використовувати зброю та стріляти по мішенях, навіть якщо мова йде про пневматичну зброю.

– Стріляти дозволяється лише у спеціально відведених для цього місцях – це спеціально облаштований тир або за межами населених пунктів, – каже юрист. – Однак навіть за межами населених пунктів є ризики, адже багато нещасних випадків стається саме під час полювань.

Якщо ж ви бачите, що у місті люди бавляться зі зброєю – варто не зволікати та повідомити про це правоохоронні органи. Не варто самому підходити близько чи робити зауваження.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією. Більше – читайте згодом.

Читайте також:

"Це не петарда, а дріб по всьому тілу!" Потрібна допомога 11-річному Максиму, якого поранили біля школи
Крім Максимка, постраждав ще 8-річний хлопчик. Чи встановили винуватця, який поцілив зброєю у дітей?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (95)
  • Marc Ciceron

    +
  • Галя Борин

    ++++++++++
  • Людмила Ліщук

    +++++++
  • Людмила Ліщук

    +++++++
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up