Партнер рубрики Події

Як подружжя із Тернополя створює мультики

Як подружжя із Тернополя створює мультики
  • Роман пише книжки та музику, Катерина - художниця. Разом вони подружжя Кутенських, які створюють мультики, що дивляться у різних куточках світу. 
  • Тернополяни розповіли про те, як вони в однокімнатній квартирі облаштували міні-студію та впродовж 2 років там пишуть музику, створюють анімації і навіть озвучують мультиплікаційні стрічки. 

Анімація - спосіб самовиразитись 

-Анімація для нас - це найкращий спосіб самовиразитися та застосувати всі наші таланти, - розповідає подружжя Кутенських. - В житті у нас виникало багато кумедних ситуації та жартів і ми хотіли їх запам’ятати, зберегти та поділитися з іншими. Нам здалося що саме анімація зможе передати це все якнайкраще.

Із 2017 року, коли подружжя випустило свій перший мультик, пройшло 2,5 роки. За цей час пара створила три мультсеріали: “Павло Супер Равлик” , “Звичайні ми” та “Самі по собі”

Катерина - головний аніматор, режисер, дизайнер персонажів та фонів. А Роман - головний звукорежисер, композитор та сценарист.

Відео дня

Катерина, як режисер та дизайнер, вносить корективи у сценарій. Хоча він і може бути максимально точно описаним, його все одно необхідно правильно візуалізувати для глядача.

За освітою Катерина - професійний художник, а Роман - вчитель інформатики. І подружжя розповідає, що перед тим, як почати робити анімацію, вони рік наважувались та роздумували як підійти до цієї теми.

-Ми вчилися усьому самі. Шукали матеріали де тільки могли: в інтернеті та книжках, - каже пані Катерина. - Також ми переглядаємо популярні мультсеріали, шукаємо їхні сценарії, аналізуємо їх та розбиваємо на найменші деталі для того, щоб зрозуміти як вони працюють. Звісно, ми вивчаємо не лише хороші приклади, а й невдалі, щоб знати як не робити.

Перший мультик був про Супер Равлика - Павла 

Подружжя із усмішкою пригадує, що їх перший мультик був про Павла Супер Равлика, який у висновку перетворився в серіал. 

-Тривалість першого епізоду була приблизно до 30 секунд. Там не було багато персонажів і був відсутній фон, - розповідають мультиплікатори. - Ми хотіли створити мінімалістичний короткометражний мультик, а також взагалі навчитися оживляти персонажів на екрані. Це був експериментальний епізод і його розробка тривала приблизно кілька годин.

Зараз же ж розробка 12-ти хвилинного першого епізоду серіалу "Самі по Собі" тривала цілий рік, розповідає пара. Бо у цьому епізоді було багато сцен й персонажів, локацій та подій. А ще з’явилися діалоги та саундтреки.Тобто тривалість розробки залежить від складності анімації, додає Катерина Кутенська. 

Озвучують мультики українською та англійською 

-Ми також є і акторами наших мультсеріалів, - розповідає пан Роман. 

Роман озвучує більшіть із персонажів, а Катерина озвучує Пурпур - фіолетову кицьку із "Самі по Собі".

-Також ми запрошуємо наших друзів для озвучення інших персонажів, розповідає подружжя. - Стосовно англійської версії: Романові вдалося познайомитися із членами SBT Localization. Вони волонтерська організація, яка намагається українізувати світ. Працівники організації перекладають комп’ютерні ігри українською, а також озвучують їх. Тому Роман вирішив зв’язатися із ними. І вони погодилися допомогти не лише з перекладом, а й в озвученні. І деякі жарти були не просто перекладені, а адаптовані для англомовної аудиторії.

Подружжя - прототипи персонажів 

-Першими персонажами, яких ми придумали, були Марк та Анна. Для мультсеріалу "Звичайні Ми". І саме ми були їхніми прототипами, - розповідає пара. 

Наступним персонажем був Павло Супер Равлик -  його придумала Катерина. Він водночас простий для анімування і гарно підходить щоб навчитися цьому, має цікаву, милу і симпатичну зовнішність, а також ті якості та характеристики, якими хочеться наділити анімаційного персонажа: гнучкість, аморфність, тягучість, а також хоробрість, рішучість, цікавість та допитливість. Розповідає, що цей персонаж їй дуже близький по духу.

- Загалом кожен персонаж обов’язково має пройти певний урок під час історії, щоб ми могли йому співпереживати через співставлення його із собою. Інакше цей сюжет буде нецікавий, - розповідає подружжя. 

Беруть участь у закордонних фестивалях

-По можливості стараємось відвідувати як можна більше фестивалі, - розповідають співрозмовники. -  Ось буквально тільки що ми приїхали з анімаційного фестивалю “Равликфест”.Нас туди запрошували спікерами - ми ділилися досвідом з іншими аніматорами та бажаючими ними стати. Там ми перезнайомилися з надзвичайно багатьма талановитими, позитивними, креативними людьми з усієї Україна та з-за кордону, завели друзів та навіть вже домовились про подальшу співпрацю. 

Також тернополяни беруть участь і у закордонних фестивалях.

Розповідають, що вже навіть мають відзнаки за перемогу у фестах. Додамо, що переглянути мультфільми можна на Youtube каналі подружжя. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up