Як працюватимуть ринки, громадський транспорт та спортивні майданчики після послаблень карантину

Як працюватимуть ринки, громадський транспорт та спортивні майданчики після послаблень карантину
  • З 11 травня почали діяти послаблення карантинних норм. Місто поступово повертається до звичного життя, однак карантин триває. Вже відновили роботу магазини непродовольчих товарів, парки, сквери, заклади громадського харчування, тощо.
  • Як зміниться життя міста та яких послаблень ще чекати – читайте у матеріалі.

Хоча у місті почали діяти різні послаблення, карантин ще не закінчився. До послаблень люди ставляться по-різному. Хтось позитивно реагує на те, що тепер можна відвідувати парки та сквери, а хтось вбачає в цьому небезпеку, адже хоча і захворюваність знижується, такі послаблення можуть стати причиною нового спалаху інфекції.  

Яка ситуація в області

- Загальний відсоток летальності від COVID-19 в області складає 1,95%, тобто на 100 хворих помирає близько 2-х людей, – каже лікар-епідеміолог обласного лабораторного центру Володимир Паничев. - Кількість лабораторно підтвердених випадків з 30-го квітня має тенденцію до зниження. Кількість підозр також знижуються. Це означає, що два незалежних показники, які характеризують захворюваність на коронавірусну інфекцію, мають одну тенденцію до зниження. Це триває останніх 12 днів.

Однак Володимир Паничев наголошує, що дотримуватися карантинних норм потрібно, щоб динаміка захворюваності продовжила знижуватися, а не пішла різко вгору. Тому пам’ятайте, що краще залишатися вдома та уникати людних місць.

Відео дня

- Хотілося б, щоб послаблення карантинних заходів не вплинуло на тенденцію захворюваності негативно, - каже Володимир Паничев. - Тому варто дотримуватись рекомендацій до кінця карантину.

Яка ситуація у Тернополі

У місті ситуація з захворюваністю краща, ніж загалом в області, про це свідчать дані обласного лабораторного центру. Загалом, від початку карантину, у Тернополі зареєстровано 96 осіб з коронавірусною інфекцією. 29 мешканців міста вже одужали, каже керівник міського відділу охорони здоров'я Василь Данчак.

- З 67 хворих, станом на 12 травня, 48 пацієнтів перебуває на амбулаторному лікуванні, - каже Василь Данчак. – Серед хворих на амбулаторному лікуванні є 5 дітей. Наразі є 13 підозр на COVID-19.

За даними сімейних лікарів, у місті на самоізоляції перебуває 495 осіб.

Враховуючи постанову Кабінету Міністрів України №334, в місті дозволили проведення невідкладних і термінових заходів з госпіталізації та планових операцій, якщо є ризики для здоров’я та життя пацієнтів, - каже Василь Данчак. - Однак попередньо пацієнти мають проходити ПЛР-тестування.

Як працюватимуть ринки

Під час вихідних на вулицях значно побільшало людей.

- Потік людей значно збільшився, оскільки покращилась погода та почались послаблення карантину, - розповідає керівник слідчого відділу Тернопільського районного відділення поліції Сергій Осадца. – Значна частина людей ходить без масок. Ми склали 3 протоколи на людей, які були в парках, хоча відвідувати парки та сквери на вихідних ще не можна було.

Блок-пости на в’їзді в місто перенесуть до міських ринків, які мають відновити роботу.

- Оскільки повинні відновити роботу ринки, а також почали працювати магазини, ми посилимо присутність правоохоронців в цих місцях, - каже Сергій Осадца. – Ми готові допомагати Держпродспоживслужбі на овочевих ринках. Присутність наших працівників буде обов’язкова під час роботи ринків. Також ми наголошуємо, якщо ви бачите скупчення людей – звертайтеся до поліції та самі уникайте скупчень людей.

Також перевірятимуть не лише покупців та продавців на території ринку, а й тих, хто привозить продукти. Оскільки багато постачальників привозять товар з обласних центрів, це необхідно. Як вважають у міській раді, перевірки постачальників не стануть причиною заторів, оскільки вони заїжджають на територію ринків близько 4:00, тому це не має викликати проблем.

- За період з 7 по 11 травня ми перевірили понад 9000 автомобілів, - каже начальник управління патрульної поліції в Тернопільській області Богдан Шевчук. – Під час проведення температурного скринінгу осіб з температурою вище 37 градусів за Цельсієм не виявлено. Тому я погоджуюсь з тим, щоб перевести правоохоронців з блок-постів на в’їзді в місто до ринків.

Ринки повинні почати працювати вже 13 травня. За підготовкою до роботи стежать працівники Держпродспоживслужби.

- Роботу відновлює Центральний ринок та ТзОВ ВІП-МАРКЕТ (Овочевий ринок), - каже начальник Тернопільського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Іван Гавришків. – Ринки відновлять роботу частково. До прикладу, на Центральному ринку реалізовуватимуть м’ясну продукцію.

Як повідомляли раніше у міській раді, у місті мають відновити роботу три ринки, однак Іван Гавришків каже, що керівництво ринку «Оріон» вирішило поки що не відновлювати роботу, оскільки це наразі не доцільно.

На ринках здійснюватимуть роз’яснювальну роботу, щоб запобігти можливим порушенням.

На спортивних майданчиках можна займатися

Послаблення карантинних норм не оминуло і спортивну галузь. Уряд дозволив відновити роботу професійним спортивним клубам та командам.

- Постановою Кабінету міністрів затверджено ряд пом’якшувальних заходів, зокрема індивідуальних тренувань спортсменів, а також навчально-тренувальні збори спортсменів Національної збірної, - каже начальник управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради Микола Круть. – Всі спортивні майданчики на прибудинкових територіях відновлюють роботу. Однак спортивні майданчики на балансі позашкільних навчальних закладів ще не можуть відновити роботу, оскільки позашкільні навчальні заклади ще не працюють. Тому прохання до тернополян поставитися до цього з розумінням.

- З 12 травня вже можна займатися на спортивних майданчиках, однак потрібно дотримуватися протиепідеміологічних норм, - каже Микола Круть. - Якщо дотримуватися цих вимог, роботу майданчиків не припинять. Все залежить від тернополян.  

Як працюватиме громадський транспорт

Оскільки багато підприємств відновили роботу, є потреба відновлювати роботу громадського транспорту. Однак це будуть робити поступово. Наразі обмеження на пересування у громадському транспорті триває. Користуватися ним можуть лише ті, хто має спеціальний дозвіл або довідку з місця роботи.

- Враховуючи послаблення карантинних норм, ми почали проводити моніторинг завантаженості транспортних засобів, - пояснює начальник управління транспортних мереж та зв'язку Олег Вітрук. - Якщо ми будемо бачити перевантаження на окремих маршрутах, ми будемо збільшувати кількість транспортних засобів на цих маршрутах. Наразі спецтранспортом можна користуватися лише за наявності спеціального дозволу. Ми розглядаємо можливість перевезення працівників підприємств з довідкою з місця роботи.

Окрім довідки з місця роботи, щоб користатися громадським транспортом, потрібно буде показати документ, що посвідчує особу, каже Олег Вітрук. Це потрібно для того, щоб пасажир міг довести, що це саме його довідка з місця роботи.

Наразі сплеску пасажирів в громадському транспорті немає. Додатковий транспорт додали на маршрут №8, оскільки ним користувалось багато пасажирів.

А як ви ставитесь до послаблень карантину? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Валентина Петришин

    Смисл відкривати ринки та парки якщо туди немає чим добиратись...

    Валентина Петришин reply Валентина Петришин

    Юля Дмітращук і то правда🥺

    Юля Дмітращук reply Валентина Петришин

    Валентина Петришин та і йти нема з чим🙄
  • Світлана

    Я просто вшоці з тої влади!!! В деяких країнах транспорт ходить і проїзд для жителів взагалі БЕЗКОШТОВНИЙ на час того довбаного карантину!!!!

    А тут недосить що платно то щей їхати неможна!!! Дурдом веселка як була так і залишиться!!!!
  • яч

    давайте тролейбуси маршруток металолому нетреба
  • Жанна

    Давайте транспорт для звичайних жителів,перестаньте знущатись над мешканцями міста

    Прохожий reply Жанна

    Ходити розучилися на самоізоляції?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up