Якщо тривога застала вас у ресторані. Ми дізналися, чи можна сховатися у самих закладах

Якщо тривога застала вас у ресторані. Ми дізналися, чи можна сховатися у самих закладах
  • Під час повітряної тривоги заклади громадського харчування повинні припиняти свою діяльність. Так вирішила рада оборони області.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, що робити, якщо ви в ресторані, а прозвучала сирена:  Чи є укриття та чи доступні вони для всіх тернополян, а не лише для працівників та відвідувачів закладів?

На інтерактивній карті укриттів міської ради побільшало місць, куди можуть ховатися тернополяни у разі повітряної загрози. Більшість нових – це підвальні приміщення будинків. Вони є найпростішими укриттями. У міській раді наголошують – якщо поруч немає облаштованого сховища – варто спуститись до підвалу.

Готують нові укриття

Як розповів міський голова Сергій Надал під час брифінгу ради оборони Тернопільської області, нові укриття облаштовують не лише у підвалах будинків, а і в приватних закладах, де є така можливість. Сховатися там зможуть всі, хто опинився під час повітряної загрози поруч.  

– У місті тривають роботи по збільшенню укриттів не лише на базі житлового фонду, а і в приміщеннях приватної, державної та комунальної власності, – розповів міський голова Сергій Надал. – З’являються нові приміщення, які будуть промарковані. Будь–хто зможе туди прийти. Ми інформуватимемо та наноситимемо їх на мапу.

Відео дня

Наразі працюють відповідні комісії, які перевіряють приватні заклади, де можна облаштувати укриття. Їм дозволять працювати під час тривог.

– У нас є ряд закладів, які відповідають вимогам безпеки, – каже міський голова. – Вони можуть використовуватися як укриття для людей. Спеціальні комісія їх наразі обстежує. Ми надамо можливість таким закладам працювати, але за умови, що туди матимуть доступ всі тернополяни.  

Речниця міської ради Мар’яна Зварич додала – наразі проводять роботу із адміністраціями закладів торгівлі та ресторанного господарства щодо забезпечення загального доступу до приміщень, що можуть слугувати як укриття для населення. Деякі вже надають укриття для населення та мають відповідні повідомлення на вході до закладу.

Однак під час повітряної тривоги заклади громадського харчування повинні припинити обслуговувати населення – нагадує начальник обласної поліції генерал Олександр Богомол.

– Хочу наголосити, що під час повітряної тривоги підприємства, у тому числі заклади громадського харчування, не обслуговують людей, – каже Олексадр Богомол. – Не ігноруйте повітряні тривоги. Ми бачили трагедію у Вінниці. Ми розуміємо, що «прилетіти» може будь–де. У нас є достатньо безпечних місць, щоб сховатися під час тривоги.

Що кажуть ресторатори

Ми побували у різних закладах громадського харчування та запитали у рестораторів, як вони працюють під час повітряної загрози.

У деяких закладах вже є укриття. Є і такі, що лише облаштовують безпечні місця у підвальних приміщеннях. У решті, де немає підходящих приміщень, – радять ховатися у найближчих укриттях.

Ресторан «Оскар»

У цьому закладі є укриття. На вхідних дверях – оголошення, що укриття для населення працює у робочий час з 11:00 до 23:00. Під час повітряної тривоги сюди зайти можуть всі охочі.

Головний Бухгалтер закладу Тамара Чупанова розповідає – наразі у робочий час у заклад  можуть прийти тернополяни, які проживають у сусідніх будинках, працівники офісів поруч та ті, кого застала тривога неподалік їхнього закладу.

Укриття – це одна з зал ресторану, яка розташована у підвальному приміщенні.

– Від початку війни наш заклад був відкритий для усі тернополян та гостей міста, як укриття, – розповідає Тамара Чупанова. – Тут є столи, диванчики, туалетні кімнати. Найбільш комфортного приміщення в цьому районі, певно, немає. До нас приходили жителі прилеглих будинків, бо, самі знаєте, у якому стані підвали будинків. Впускали людей під час тривоги цілодобово.

Так працював заклад до початку липня. Як розповіла пані Тамара, приміщення не мало офіційного статусу сховища, тож деякий час місцевим все ж радили переходити до інших укриттів неподалік, про які повідомляли у міській раді. Тепер заклад знову надає укриття.

– У міській раді все ж звернулись до рестораторів та підприємств, щоб ті, хто мають пристосовані приміщення, відкрити їх для місцевих, – каже бухгалтер. – Звичайно, ми погодилися це зробити. Укриття працює у певні години, точніше з 11:00 до 23:00. На дверях у нас є оголошення, що тут можна сховатися.

Тамара Чупанова каже – під час тривог люди приходять до закладу.

– Звичайно, приходять до нашого укриття. Це переважно працівники прилеглих офісів, дехто з жителів будинків поруч. Зараз людей не так багато – може бути кілька десятків. У перші дні війни це могли бути і понад сотня людей, – каже вона.

Сім’я ресторанів Файне Місто

Тернопільський ресторатор Петро Заставний продовжує – у деяких їхніх закладах є укриття. Їх наразі доводять до ладу, щоб туди могли ховатися як відвідувачі, так і звичайні перехожі.

– Намагаємося максимально їх облаштувати відповідно до вимог. На жаль, поки що влада нам не надала чітких вимог, тож ми шукаємо їх у відкритих джерелах. До прикладу, у «Клубі Файного Міста» у нас є великий підвал. У закладі «На Небі», «Паса» та YOUNG – є також підвальні приміщення, де ми облаштовуємо укриття, – каже він. 

У «Клубі Файного Міста» вже є оголошення про наявність укриття, яке працює з 10:00 до 21:00.

Ресторатор запевняє – усі укриття будуть доступні для всіх жителів міста.

NA Пошті

Одне зі сховищ розташоване у будинку на перехресті вулиць Чорновола-Коперника у закладі «NA ПОШТІ». На інтерактивній карті міської ради вказано, що сховище розраховане на 150 осіб.

Працює воно від початку війни. Як розповів орендар приміщення підприємець Ігор Мамус, під час тривоги сховище відчинене – сюди можуть прийти тернополяни.

– Наразі у закладі відбуваються мистецькі виставки, концерти, –  каже підприємець. –  З перших днів війни приміщення доступне для всіх мешканців. У випадку повітряної тривоги є відповідальні, які відчиняють укриття. Воно доступне для населення і в день, і вночі.

Якщо укриття немає

У деяких закладах, на жаль, не має підходящих приміщень. Ресторатор гастропабу NATURA Володимир Харкавий розповів – під час повітряної тривоги гостям закладу радять перейти до найближчого укриття.

– Ми розмістили у закладі інформацію про адреси найближчих укриттів, які подає міська рада. Якщо починається тривога – офіціанти розраховують клієнтів та радять перейти до укриття. Але ті зазвичай вирішують залишитися у закладі, – каже він.

Також адреси найближчих укриттів ми побачили на вході до закладу PastaFresca біля Театрального майдану.

Як вважаєте, чи повинні ресторани обслуговувати клієнтів під час тривоги? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up