Партнер рубрики Події

Як працюють комунальні служби Тернополя і куди дзвонити в разі аварії

Як працюють комунальні служби Тернополя і куди дзвонити в разі аварії
  • В усіх службах міста, що обслуговують «комуналку», працюють в звичному або посиленому режимі.
  • Тернополян просять оплачувати комуналку в міру можливостей. Пені не нараховуватимуть, але можливі борги за оплату послуг накопичуватимуться.
  • Всі телефони аварійних служб міста, які працюють у цілодобовому режимі, в довідці у тексті.

 

Водоканал, тепловики, енергетики та обслуговуючі підприємства Тернополя працюють в штатному режимі. Води, скажімо, у Тернополі споживають менше, бо частина мешканців виїхала з міста, проте додалось її використання на потреби переселенців.

На тепловиків, які рили землю через планові роботи, тернополяни викликали поліцію. Тому у довідці – посилання на сторінку у Фейсбук, де повідомлятимуть про такого роду роботи, аби мешканці не хвилювались.

Планові роботи в електромережах наразі не проводяться. У випадках виникнення аварійних ситуацій — підрозділи ВАТ «Тернопільобленерго» оперативно працюватимуть над їх усуненням.

Відео дня

Куди дзвонити, якщо прорвало трубу, зникло світло, чути газом чи виникла інша проблема зараз, у час війни, – «20 хвилин» зібрала всі телефони аварійних служб у довідці.  

Води споживають менше

— Водоканали працюють навіть в Сумах і Херсоні. Тернопіль — в штатному режимі, лише посилили охорону стратегічних об'єктів, — запевнила речниця КП «Тернопільводоканал» Наталка Федорців. — Городяни звертаються до нас фактично з тими ж проблемами, що й у мирний час: засмічення каналізацій, витоки води на зовнішніх мережах, в квартирах і підвалах.

Внутрішні мережі, нагадують у КП «Тернопільводоканал», обслуговують жеки і ОСББ. Аварійні служби виїжджають лише у вихідні та в позаробочий час. Особливих змін у кількості звернень нема. Споживання води — нижче довоєнних показників, бо багато людей виїхали. Але й транзитом багато людей проїжджає через Тернопіль, ці люди також використовують воду.

— Просимо, за можливості, послуги оплачувати, бо зобов'язань з водоканалу ніхто не знімав, — звертається речниця водоканалу. — Щодня за енергоносії маємо платити близько 300 тисяч гривень, щоб забезпечити цілодобове водопостачання і водовідведення. Пеню, на відміну від деяких міст, ми і так не нараховуємо. А цілодобово забезпечуємо обласний центр і 13 сіл водою і відведенням стоків.

До тепловиків викликали поліцію

Обслуговуючі підприємства/жеки працюють. Але не проводиться прийом громадян. Якщо виникли невідкладні проблеми чи питання, радять звертатись безпосередньо до керівників ОСББ чи приватних підприємств-балансоутримувачів. Окрім основної роботи, ПП і ОСББ долучаються до волонтерства, допомагають блок-постам з дровами, піском тощо. Деякі розгорнули волонтерські штаби на базі обслуговуючих підприємств – там теж плетуть сітки, збирають допомогу та готують харчі для потребуючих.

Ліфти у Тернополі, нагадаємо, не працюють. Їх вимкнули саме для безпеки городян і увімкнуть лише, коли закінчиться війна.

Тепломережі працюють, котельні теж. На тепловиків, які виконували планові землян роботи, пильні тернополяни викликали поліцію. Тому, аби більше не виникало проблем і городяни не хвилювались, інформацію про можливі земляні роботи розміщуватимуть на сторінці (див у довідці).

Аварійні РЕМ — в посиленому режимі 

Якщо виникли проблеми з теплопостачанням чи інші, комунальники просять повідомляти про це через довідку міськради або через сіті-бот. Диспетчери працюють цілодобово і проблему оперативно можна буде вирішити.

Скільки звернень на довідку міськради надійшло від початку війни, зараз точну цифру повідомити не можуть, бо складно порахувати. Проте всі служби оперативно реагують на аварійні ситуації, запевнила речниця міськради Мар’яна Зварич.

У комунальних підприємствах Тернополя просять городян розраховуватись за спожиті комунальні послуги. Пені за борги, нагадують, не нараховуватимуть, але борги будуть накопичуватись.

ВАТ «Тернопільобленерго» продовжує свою роботу в штатному режимі для забезпечення надійного електропостачання споживачів, що є основою для життєдіяльності нашого регіону. Диспетчерська служба, оперативно-виїзні бригади та інші аварійні служби працюють у посиленому режимі. 

— Планові роботи в електромережах наразі не проводяться, — запевнили у пресслужбі ВАТ «Тернопільобленерго». — У випадках виникнення аварійних ситуацій — підрозділи ВАТ «Тернопільобленерго» оперативно працюватимуть над їх усуненням.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив рішення про заборону нарахування та стягнення штрафів/пені за несвоєчасну або неповну оплату послуг ЖКГ населенням.

Також надання комунальних послуг у разі несплати чи оплати не в повному обсязі припинено не буде.

Довідка

У разі виникнення аварійних ситуацій потрібно звертатись в диспетчерську службу відповідного РЕМ або на телефон кол-центру ВАТ «Тернопільобленерго»: 0-800-50-90-40 (цілодобово та безкоштовно).

Якщо чути газом чи виникла інша проблема з газопостачанням, телефонуйте 104. Аварійна служба газу: 104

Диспетчер аварійної служби КП “Тернопільводоканал»: 050-437-43-53.

Довідка міськради: 15-80 (зі стаціонарного телефону), 0-800-30-35-22 (з мобільного, цілодобово, безкоштовно)

Інформація щодо земляних чи аварійних робіт – на фб-сторінці Тернопіль житлово-комунальний 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up