Партнер рубрики Події

Як правильно сповідатись, аби не забути про всі гріхи. Запишіть їх: поради священника

Як правильно сповідатись, аби не забути про всі гріхи. Запишіть їх: поради священника

Триває Великий піст. У цей час священики радять більшу увагу приділити стану своєї душі. Важливо хоча б раз посповідатись. Проте треба знати, якою повинна бути сповідь, щоб вона принесла користь християнину.

Сповідь – одна із Святих Тайн, у якій завдяки щирому покаянню на людину сходить велика Божа благодать і відпускаються гріхи, розповів священик УГКЦ о.Олег Харишин. Гріх – це чинник, який віддаляє людину від Бога, робить її сліпою духовно і не здатною спілкуватися  з Богом, каже він. Кожного разу під час сповіді людина отримує відпущення гріхів, очищає себе, має можливість виправити свої помилки та направити життя у правильну сторону. Проте, щоб сповідь принесла добрі плоди, важливо дотриматися п'яти умов.

Умови доброї сповіді

1. Перша умова доброї сповіді, яку християнин має виконати перед сповіддю, - іспит сумління.

- Людина повинна зупинитися, спитати себе, які гріхи має, подумати, чим Бога образила, скільки разів, -розповідає о.Олег Харишин. -  Людина повинна побачити те зло, яке зробила і яке віддалило її від Бога. Усвідомити свою гріховність, побачити гірку правду про себе.

2. Жаль за гріхи.  Людина, яка усвідомила свої гріхи, повинна розбудити в своєму серці щирий жаль, наголошує священик.

Відео дня

- Це є відчуття жалю, гіркоти, перепрошення, через те, що образив Бога, свого люблячого Батька та Спасителя, -каже о. Олег Харишин. - Бог для мене так багато робить, Він є моїм Отцем Небесним, а ж в житті своєму Його часто зраджую, відкидаю, не звертаю на Нього уваги. Ба й навіть впадаю в ідолопоклонство.

Тут, очевидно, слід, як розбійник, якого розіп'яли на хресті біля Ісуса, розкаятись у своїх помилках. Стан жалю – це коли відчуваєш, що дійшов до певної критичної точки, де розумієш, що так більше тривати не може: проливаєш сльози перед Богом, жаліючи за скоєне зло, говорить священик.

3. Постанова виправитись.

Здійснивши внутрішній акт жалю, людина повинна поставити собі мету виправитись. Власне, коли просиш пробачення і жалієш за гріхи, виникає бажання стати іншим, виправити своє життя, не повторювати зло, щоб не опинитися в гіршому становищі. Кожна добра сповідь дає можливість виправити своє життя на краще, розповів о. Олег Харишин.

4.Сповідь. 

Це визнання своїх гріхів перед Богом в присутності священика. О.Олег Харишин радить перед сповіддю помолитись, попросити в Бога ласки для доброї сповіді.

- У Сповіді людина визнає свої гріхи перед Ісусом Христом. Священик діє, як посередник, він є особою, яка, згідно з отриманою владою відпускати гріхи, допомагає людині звільнитися від них. Священик у Сповіді повинен дати науку чи пораду людині, як стати духовно зрілим, повернутись до Бога.

Після цього священик дає покуту та відпускає гріхи людині, тобто дає розрішення.

5.Відбути покуту. 

Після Сповіді людина повинна виконати те завдання, яке радить священик: це може бути молитва чи добре діло тощо. Це духовне завдання є надолуженням за те зло, що християнин вчинив, пояснив священик.

У яких випадках сповідь лікує душу

Для тих, хто вперше йде до Сповіді, о. Олег Харишин рекомендує спочатку пройти приготування, прийти в церкву, поговорити про це зі священиком. Можна почитати відповідну духовну літературу, щоб зрозуміти, що таке сповідь і для чого вона потрібна. Діти проходять спеціальний річний курс приготування до цієї Святої Тайни.

- Коли ми це робимо як звичайну чинність: щось сказав, щось мені сказали, відмолився і пішов геть, висновків не роблю, то ця сповідь користі  не принесе. Слід також чітко усвідомити, що ми не йдемо до священика, а приступаємо до Сповіді, бо змучилися жити без Ісуса Христа. Мені бракує Бога, серце не має спокою, бо Його шукає.

Можливо від священика людина може щось затаїти, але від Бога -  нічого не заховає, тому коли йде сповідатися,  повинна перед Богом це робити: промовити слова покаяння, визнати гріхи у присутності священнослужителя і отримати прощення.

Священик говорить, що коли людина легковажить сповіддю, умисне не розповідає всі гріхи, затаює їх, -  така сповідь вважається святотацькою, вона спричиняє ще більшу шкоду душі людини. В такому випадку це може стати для християнина передумовою для ще більшого віддалення від Бога і в певній мірі до глибокого духовного занепаду.

- Краще почекати зі Сповіддю і не сповідатися, аж поки не будемо готові зробити це належним чином, у вірі до Бога, зі щирим серцем та глибоким покаянням, - каже священик.

Якщо християнин ставиться до сповіді відповідально, - це є запорукою духовного здоров'я людини: повертається духовна радість, наснага, бажання творити добро.

Отець також радить, якщо людина не може запам'ятати всіх гріхів, які скоїла, може написати собі їх на папері і скористатися цим під час сповіді.

Як часто сповідатись і про які гріхи варто знати

Церква радить людям щонайменше раз в рік сповідатися.  За словами о.Олега Харишина, сповідатися  потрібно якнайчастіше. Добре, коли людина хоч раз у місяць приходить до сповіді. Особливо важливо приходити до сповіді під час постів, назначених Церквою (їх у році чотири: Різдвяний, Великий, Петрівка, Успенський).

Крім цього слід зрозуміти, що гріхів є дуже багато, їх пізнати нам помагає наше сумління, каже священик. Сьогодні з розвитком цивілізації є нові гріхи. До категорії гріхів, з яких варто сповідатися, потрапили екологічні гріхи. Особа чинить екологічний гріх тоді, коли завдає шкоди природі, забруднює довкілля, смітить і тим самим руйнує красу Богом сотвореного світу. Раніше, за словами священика, люди використовували природні блага, бо їх було вдосталь. Проте зараз довкілля потребує охорони і нищити його - гріх.

Ще одним гріхом сучасності являється порушення правил дорожнього руху, що може призвести до летальних наслідків. Не варто забувати і про корупцію, яка була раніше, однак особливо поширена сьогодні, забобони та нові форми магії, які можуть бути особливо небезпечні. Тільки віра у Бога спасає, оздоровлює та помагає людині, походи ж до ворожок та псевдоцілителів, яка буцімто теж, може, моляться, можуть закінчитися для нас поважними проблемами, наголошує священик.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (38)
  • Маряна Шигінська

    Дно ))) правильно ті всі церкви переробити в  кінотеатри театри !!! А тих попів гнати ))) дурні люди придумали бога і кажуть бог іх придумав ))) ахаха позорище масове
  • Маряна Шетеля

    Амінь
  • Галина Влашин

    Цю сторінку поширено за 2020р., тому і піст з 2 березня, але то не так важно. Головне зміст.
  • Любов Шиба

    Молитва покаяння Пр. Андре Критського.
    Іди нещасна душе   моя враз зі своїм тілом та сповідайсяТворцеві всесвіту! Залиши вже давнєсвоє безумство, та   принеси Богусльози покути.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up