Як правильно зав'язувати хустку — навчать фахівці Тернопільського краєзнавчому музею

Як правильно зав'язувати хустку — навчать фахівці Тернопільського краєзнавчому музею

На майстер-класі можна дізнатися про традиції та обряди, пов’язані із хустиною, і переконатися, що давні головні убори дуже личать сучасним дівчатам і жінкам.

Про цікаві традиції, звичаї та обряди, повязані з хусткою, можна дізнатися на заході «Хустина у традиціях, звичаях та обрядах українців» та проведення майстер-класу по хусткуванню, які можна замовити у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Про це повідомляє Тернопільський краєзнавчий музей.

Саме такий захід та майстер-клас відбувся 20 січня 2023 року у школі №16 імені Володимира Левицького. У розповіді учні багато дізналися про традиції та обряди пов’язані із хустиною. На майстер-класі переконалися, що давні головні убори їм дуже личать. Залюбки фотографувалися у хустках, підтверджуючи те, що цей головний убір може пасувати усім, — розповідає Оксана Гулик, завідувачка науково-просвітницького відділу музею.

Відео дня

Цікаві факти про хустку

  • Хустина упроводжувала наших предків протягом усього життя. Важливу роль вона відігравала не тільки у житті жінок, але і у чоловіків.
  • Першим полотном-покривалом, в яке огортали новонароджену дитину, була хустина (намітка), виготовлена із домотканого полотна. Гості, коли йшли на хрестини, обов’язково брали у подарунок хустку, яка була надійним оберегом як для породіллі, так і для дитини. А ще нею матері накривали колисочку – надійний захист від зурочень і усього злого.
  • Коли у сім’ї хворіло немовля, його сповивали у мамину хустку і хвороба відступала.
  • Якщо думали, що дитину зурочили, то її обличчя витирали виворотною стороною ношеної хустки.
  • Вишиту хустину мама клала за пазуху дорослого сина, котрий йшов служити у військо чи на війну. Вона виконувала роль надійного оберегу та слугував щасливому поверненню її дитини додому.
  • Якщо хлопець збирався у далеку дорогу, дівчина давала йому свою хустку, в знак того, що чекатиме на нього.
  • На сватанні дівчина, як знак згоди вийти заміж, вручала хлопцеві вишиту хустину.
  • Окрім цього, шовкові хусточки з «вибитими» квітами (в одному кольорі як тло, так і орнамент) носили парубки та чоловіки, вони закріплювали їх спеціальним мосяжним перснем чи кованим «кочілом» на шиї. По суті, можна припустити, що такий спосіб носіння хустки у чоловічій одяговій традиції є прообразом краватки.
  • І зрештою, по хустині можна було визначити як заробляє чоловік, бо хустина показувала рівень достатку сім’ї. Її тканина та оздоблення свідчили про те, наскільки заможний був чоловік тощо.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up