Партнер рубрики Події

Як святкують іменини тернопільські Анни

Як святкують іменини тернопільські Анни

Дена ангела Анни (Ганни) відзначають 22 грудня. Як святкують і чи святкують свої іменини тернопільські Анни та Ганни та чому їх назвали саме так дізнавалась «20 хвилин». 

Редакція «20 хвилин» вітає всіх Анн та Ганн з іменинами. Ім`я Анна — одне з найпопулярніших в Європі та у світі. Має давньоєврейське походження. Одначає «благодать», «»милість Божа», за іншими тлумаченнями – «гарна, мила, симпатична, добра». 

Ганна чи Анна?

Тернопільська журналістка Анна Василенко розповідає, що до одержання паспорта з її іменем завжди були непорозуміння.

Відео дня

— Батьки зробили мені два свідоцтва про народження, одне з іменем Анна, інше — з Ганна. Відтак у шкільних грамотах, атестаті, водійському посвідченні та закордонних документах завжди були потрібні додаткові уточнення та перепровірки. То як будемо писати в паспорті? — запитували реєстратори. Я вирішила бути Ганною. Хоча всі мене називають Аня і я не бачу принципової різниці. Та все ж найрідніші кличуть Ганнуся і це для мене індикатор любові та близькості. Відзначаю іменини дуже скромно. Бо головне до мене в цей день затишок та спокій. Піду до церкви, зустрінусь з друзями (з кожним окремо) та зателефоную рідним.                                              

Не святкує, бо не любить свят «на замовлення»

Маркетолога з Тернополя Анну Мельник назвали в честь її прабабусі. Своє ім'я дівчина довго не любила, бо її кликали Ганною. 

— Мої батьки, коли познайомились, уже були одруженими. Він з Росії, вона з України, зустрілись в Чехії і «капець» — знесло голову. Мати зі скандалом пішла від чоловіка, батько зі скандалом пішов від дружини. Відповідно його батьки були м'яко кажучи не в захваті від ситуаціі. Більше того: його шлюб давав йому великі перспективи. Він був військовим, а дружина — донька генерала. А тут — якась «хохлушка» та ще й з дитиною від першого шлюбу. І тільки бабця мого тата — відповідно моя прабаця — прийняла мою маму. Коли тато її привів, прабабця підняла мамине волосся з чола, зазирнула ій в очі і сказала, що він зробив добрий вибір, це хороша жінка. А прабабцю звали Анна. В її честь, власне, мене і назвали. Сама я своє ім'я ненавиділа аж поки ми не переїхали в Росію. Бо тут, в селі я була Ганна, Ганя. Так грубо і неотесано. А в Росії це ім'я набуло інших барв і по-новому зазвучало: Аня, Анєчка, Анюта. Стосовно святкування: не святкую. Я дуже не люблю свят "на замовлення", за календарем. Радій, бо так вказано в календарі. Свято, то стан душі, а не дата.

Ім'я Анна означає благодать

Молоду маму та журналістку Анну Кравець батьки навали саме так з двох причин. 

— Мою бабцю звати Ганна, а Анна — це благодать з грецької, якщо не помиляюся. У мене дуже цікава історія появи на світ. Можна сказати, що своєю появою поставила маму на ноги, вберегла від інвалідного візка. Мабуть тому так назвали. А святкую з чоловіком.

Вітають знайомі

Іншу тернопільську журналістку Анну Золотнюк назвали також в честь бабусі. 

— У історії мого імені нічого оригінального нема. Назвали в честь бабці. Єдине, що час від часу перепитують Анна я чи Ганна, бо деяким здається, що Анна не достатньо українське, то кажу ні, таки так і в паспорті так. Про святкування — то просто поздоровляють знайомі.

Чи є серед наших читачок Ганни та Анни? Розкажіть в коментарях свою та як святкуєте іменини.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Любомир Лень

    Тільки Анна
  • Назар Володимирович

    А толку то. Шахрай покористується 2 міс карткою, коли заблокують - викине а потім знову купить нову

keyboard_arrow_up