Партнер рубрики Події

"Свято важливіше від Дня Народження": як святкують іменини тернопільські Галини

"Свято важливіше від Дня Народження": як святкують іменини тернопільські Галини
  • Галини відзначають іменини 23 березня. Ми запитали у тернополянок, чому їх так назвали та як святкують свій День Ангела.
  • Галина – давньогрецькою мовою Галене – що означає безтурботність, спокій, тиша.

Галина Синоруб, викладачка:

- Мене хотіли назвати Світланою. Моя старша сестра ходила навколо мене і казала:"Чуєш, Галюню, тебе хочуть назвати Світланою". Батьки прислухалися до думки Марічки. Моє ім'я означає "тиша, спокій"...не знаю, чи завжди вдається бути такою, проте намагаюся. Люблю свій День Ангела, приймаю багато привітань, тому рівняється до Дня народження. З християнського боку - це найголовніше свято в житті людини. Погоджуюся. Люблю, коли називають повне ім'я, але не надаю цьому значення, важлива інтонація і частота вживання імені в розмові. Святкую зазвичай в родинному колі. Обов'язково йду до церкви і дякую Богу за прожитий день та за людей, які дарують добрі слова у свято!

Галина Федорович, директор Центру фізичного здоров'я населення 

- Назвали на честь бабусі. Ім'я подобається, але якщо чесно, "тиха " не зовсім про мене. Люблю, коли мене називають Галя, Галинка, дехто кличе Галюська. Щодо святкувань, то, мабуть, у дорослому житті дуже рідко святкую вдома. Ось, наприклад, сьогодні я в Ужгороді на змаганнях з велосипедного спорту, кілька років тому була в Чорноморську на змаганнях. Та й такі виїзні святкування більше запам'ятовуються.

Відео дня

Галина Мацикур, голова циклової комісії туризму ТК ТНТУ імені Івана Пулюя

- Я ніколи не пам’ятаю, коли саме в мене іменини, дізнаюсь лише вранці, коли починають всі вітати в соцмережах. Відповідно, планів святкувань і застіль немає. Планую потренуватись в тренажерному залі і відвідати курси кінезіомасажу. Батьки не могли довго визначитись з іменем. Але після народження за мною доглядала привітна медсестра на ім‘я Галина, тому вони обрали це ім‘я. Я не можу сказати, подобається воно чи ні, я до нього звикла. Щодо кличноі форми, то представляюсь незнайомим як Галина. Вважаю, що це найприйнятніший варіант. У перекладі з грецької моє ім'я означає "тиша і спокій". Мені здається, ім‘я таки пасує до мого миролюбного характеру.

Галина Груць, викладачка

- Спершу мама хотіла назвати мене Любою. Відтак передумала і назвала Галиною на честь моєї двоюрідної сестри,старшої на одинадцять років. Сестра була круглою відмінницею, розумницею, красунею, словом, взірцем для наслідування. Мама вважала, що я буду схожою на неї. У своє ім'я я закохувалася поступово. І лише з віком збагнула його особливий чар і звабу. У дитинстві мене називали Галюсею. Галюнею, Галочкою, Галинкою. Нині - Галею, Галиною Михайлівно. Зрослася я зі своїм іменем. Навіть не знаю, чи якесь інше мені б пасувало. Ім’я Галина грецького походження (galene ≈ спокій, тиша, штиль на морі). Однак сприймається як виключно українське.

Мабуть, жодне із жіночих імен не стало таким популярним у піснях, приказках, жартах. У говірках української мови ім’я Галина налічує понад 70 варіантів. 23 березня відзначають день пам'яті мучениці Галини Коринфської. На іменини Галини за церковним календарем дівчат та жінок з таким ім'ям заведено вітати з днем ангела. Галина жила в грецькому полісі Коринф у III столітті, за доби переслідування християн. Вона була однією з учениць святого старця Кодрата, який був талановитим цілителем та проповідником християнства. Імператор Декій наказав схопити Кодрата і його учнів-християн. Галину та її однодумців жорстоко катували за відмову зрадити віру в Христа. 23 березня (10) березня 251 року її стратили. На місці вбивства дівчини виникло джерело чистої води, яке стало нагадуванням про трагедію.

Галина Бабій,  юрист:

- Галиною мене назвали на честь бабусі. Це дуже важливо, коли ім'я зберігає зв'язок із родиною. На жаль, День Ангела не святкую, бо працюю сьогодні, але свято це дуже люблю. Я з дитинства вірю в те, що кожну людину оберігає Ангел охоронець, то якщо сьогодні він святкує свій день, отже треба і мені якось відзначити це свято. Багато друзів та знайомих телефонують, вітають мене. І коли я розумію, що люди пам'ятають про це свято, то це справді робить цей день особливим. Я люблю, коли мене називають Галинка або Галя. 

Галина Майор, держслужбовець:

- Батьки спочатку мене хотіли назвати Неля. Але моя бабуся вирішила, що ім'я Галина мені більше підходить. Я ніколи не задумувалась над тим чи люблю чи не люблю своє ім'я. Бо мені його дали батьки, а все, що мені дали вони, для мене дуже цінно. Мене батьки колись кликали "Галюся" і тому, коли тепер так називають мене. я ставлюсь дуже ревниво до того. Найбільше люблю так, щоб українською було "Галю". Хоча багато знайомих кличе мене "Галочко", як почав кликати мій чоловік. Я чомусь ніколи не планувала святкувати День Ангела, але сьогодні я справді відчула, що свято. Мені про це весь ранок нагадував телефон. І це дуже приємно, що в мене є люди, які хочуть мене привітати. Хай до них їх Ангел буде таким ж прихильним, як вони сьогодні до мене. У мене сьогодні особливий день, бо вперше за багато років я змогла приділити собі трошки часу.

Редакція "20 хвилин" вітає володарок імені Галина. Хай у серцях завжди буде весна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up