День ангела тричі на рік: що кажуть про своє ім'я тернопільські Світлани

День ангела тричі на рік: що кажуть про своє ім'я тернопільські Світлани
  • День ангела Світлани відзначають тричі на рік: 2 квітня - Фотіна (Світлана) Самаряниня, Римська, мучениця; 16 листопада - Світлана (Фотинія), мучениця; 26 лютого - Світлана (Фотіна, Фотинія) Палестинська, преподобна.
  • Ми запитали у тернополянок, чому їх так назвали та як святкують свій День Ангела.

Ім'я Світлана - слов'янського походження, походить від слова "світла". 

Cвітлана Гуменна, журналістка, депутатка Тернопільської районної ради

- У нас подвійне свято. У моєї доньки теж День народження - День ангела. Вона Ілона-Світлана. До речі, батьки розповідали, що спочатку хотіли мене назвати по-іншому, Нелею або Юлею. Хоча, поки тато не прийшов з свідоцтвом про народження - ніхто не знав про ще один варіант імені "Світлана". До речі, народилась на 6,5-місячному терміні. Манюсінька. То тато й назвав символічно. Появилась як світло, - так трактував. Від імені у мене багато чого, мабуть. Майже завжди наполягаю на своєму, ну дуже рідко відмовляю в допомозі, довірлива. В дитинстві називали Світлячком. Тому й досі друзі так мене кличуть.

Відео дня

Світлана Чернецька, журналістка

- Взагалі, щойно переїжджаєш Збруч -  День ангела вже стає значно менш популярним святом. Зараз живу в столиці і тут не прийнято святкувати це свято.

Назвав Світланою мене брат старший. Просто поглянув і сказав "Це ж Світлана"... Але рідні і знайомі кажуть, що з іменем вгадали, бо я світлоока, світловолоса і з позитивним легким характером. Раніше моє ім'я мені не подобалось. Тепер я його дуже люблю, бо воно гарно звучить в устах дорогих мені людей. і взагалі я зараз почала любити слов'янські імена. У них є якась сила наших предків, відчуваєш зв'язок.

Світлана Щур, держслужбовець

За словами батьків, назвали мене Світланою, через те, що ім‘я сподобалося всім членам родини, ну і я народилася я світловолосою, тому інших варіантів не розглядали. Найкращий подарунок - щирі слова близьких мені людей, які зробили цей особливим!

Світлана Шуляр, фітнес-тренер, громадська діячка

Люблю своє ім'я дуже, так як і себе всю. Ім'я Світлана, кажуть, вибирав мені дідусь, але так як я народилась дуже світла, то всі в родині погодились, що ім'я сама собі вибрала. У житті мене асоціюють мене завжди з сонцем і світлом. Бажаю кожному мати частинку світла, яку мають усі Світланки.

Світлана Гривас, журналістка

Кажуть, якщо в році кілька Днів Ангела, а твій - той, який найближче до Дня народження. У моєму випадку - це 26 лютого. Але нічого проти не маю, коли вітають і 2 квітня. Сідаю така і кажу - ну, вітайте, говоріть мені купу всього хорошого, бажайте. Що ж поганого у тому, аби отримати трохи позитивних емоцій? Я не відмовляюсь ні у соцмережах, ні вживу, хоча святкую не завжди.

Зазвичай, на День ангела отримую у подарунок від найрідніших якісь приємні дрібниці для побуту. Загалом, люблю свої Дні ангела, люблю своє ім’я. Та й важко не звикнути до свого імені, не любити його, то якось було б неприродно. А назвав мені Світланою тато. Чому так, я якось і не питала. Від початку я мала бути Оленою, Лєною - так звуть мамину молодшу сестру. Але тато переконував, що або мама погоджується на Світлану, або він піде і запише Фроською. Вочевидь, мама пошкодувала доцю, захотіла врятувати від такої веселої перспективи і погодилась на Світлану.

Світлана Сокирко, прес-секретар Тернопільської ОДА

- Своє ім'я дуже люблю, воно асоціюється завжди зі світлом, усмішками і позитивом. Батьки досі не можуть пояснити, чому мене так назвали. Напевно, це інтуїтивно. Називали і називають мене по-різному: Світлана, Світланка, Світланя, Свєточка, Свєтка. А на роботі була Світлана Ігорівна. Чесно, трохи було незвично спочатку. День Ангела якось особливо не святкую. Всім іменинницям бажаю міцного здоров'я, весняного настрою і натхнення!

Редакція "20 хвилин" вітає володарок імені Світлана. Хай Ангел завжди оберігає вас від зла.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Светлана Чепурная

    Светлана Чепурная

    Свiтлана не слов'янське iм"я, а придумане Жуковським, та розрекламоване його балладою Свiтлана. Мае аналог церковного iменi грецького походження Фотиния
  • Светлана Чепурная

    Свiтлана не слов'янське iм"я, а придумане Жуковським, та розрекламоване його балладою Свiтлана. Мае аналог церковного iменi грецького похождения Фотиния
  • Ярослав Іванців

    УРА ,так сьогодні Світлани! Вітаю всіх Світлана,свою кохану дружину.
  • Владимир Шилов

    День ангела три раза в год: как празднуют именины на МКАД и Ленинградке тернопольские Светланы

keyboard_arrow_up