Партнер рубрики Події

Як Тернопільщина показала себе на ЗНО

Як Тернопільщина показала себе на ЗНО

Тернопільщина не погано виглядає у загальному за результатами ЗНО серед інших регіонів. Єдиний предмет, результатом з якого  не може вона пишатися, це українська мова. Причина -  цьогоріч вперше тестування з мови проходили учні системи ПТО і вони отримали слабенькі результати. 

Результати ЗНО-2018 дають підстави говорити, що випускники шкіл на Тернопільщині насправді готуються до тестування, аби у подальшому вступити в омріяні вищі навчальні заклади. Відтак у загальному рейтингу Тернопільщина виглядає не погано, кажуть відповідальні за проведення ЗНО в області. 

Водночас  ті ж результати ЗНО показали, з яких предметів в учнів є прогалини та чи має значення тип  закладу освіти, де навчається випускник. 

Цьогоріч вводили зміни

Нагадаємо, Український центр оцінювання якості освіти традиційно наприкінці літа підбиває підсумки проведення ЗНО в Україні.  Цьогоріч про них говорив на прес-конференції у столиці директор Українського центру оцінювання якості освіти (далі УЦОЯО — прим. ред.) Вадим Карандій 16 серпня.  Чи підбиті уже підсумки результатів ЗНО на Тернопільщині, які висновки напрошуються і як область виглядає у загальному списку, ми поцікавилися у заступника директора з питань ЗНО та моніторингу якості освіти обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Юрія Шайнюка.

- Говорячи про ЗНО, я хотів би нагадати, які цьогоріч в нас були зміни, - каже Юрій Шайнюк. - Зокрема, це проведення державної підсумкової атестації (далі ДПА — прим. ред.) з української мови для учнів та студентів  професійних закладів освіти та закладів вищої освіти І-ІІ рівня акредитації. Друге — було запроваджено аудіювання у тестах з іноземних мов. Тож під час  самого тестування виникали нюанси, були претензії щодо якості звуку в окремих аудиторіях, в тому числі і у нас. Але, разом з тим, ми можемо говорити, що воно пройшло на належному рівні. І третя новація — цьогоріч апробовано тести із використанням шрифту Брайля для осіб із порушеннями зору. Але на Тернопільщині цьогоріч такі тести не знадобилися.

Що ж до підсумків ЗНО-2018, то, за словами пана Шайнюка, зараз в нашій області готуються до обговорення результатів ЗНО на педагогічних  нарадах, конференціях. А, відповідно, ще аналізують чимало даних, які раніше мали виключно самі навчальні заклади, матеріали із двотомника на 360 сторінок від УЦОЯО та ін.

Українську мову - не дуже знають 

Одначе про деякі моменти уже таки можуть зараз говорити. Зокрема, про результати з предметів, з яких учні здавали ДПА у формі ЗНО.

- Результат ДПА з української мови у нашій області  говорить, що ми тут досить на нехорошому рівні в загальному серед всіх учасників тестування, - розповідає Юрій Шайнюк. -   На початковому рівні у нас - 22,2% учасників, які склали ЗНО — це близько 10 тисяч зареєстрованих учасників. Середній рівень — 38,4 %, достатній — 25% і високий — 14,4%. Цей показник з початкового  рівня більший, як середній по Україні — 16,7% і  це свідчить про те, що такий результат область отримала завдяки учням системи професійної технічної освіти (далі ПТО — прим. ред.). Вони склали тестування з української мови у формі ЗНО досить слабо. Для прикладу, ПТО на початковому рівні у нас набрала 57,6%, середньому — 39,2 %, достатньому — 3,1%, і високому — 0,1% від зареєстрованих учасників або тих, які взяли участь. Це означає, що  понад половина випускників профтехосвіти з української мови мають початковий рівень — це 1,2,3 бали. Виходить, що вміють  читати, писати — небільше.

Відео дня


Якщо говорити про випускників загальної середньої освіти, то там, за словами пана Шайнюка, ситуація  набагато краща. Випускники шкіл загалом показали хороші знання української мови.

- Тут початкового рівня лише 10,6%, а високого — 28%, - додає він. -  І, якщо порівнювати високий рівень серед інших областей, то в нас -  третє місце після міста  Києва та Львівської області. Показник у 28% говорить, що майже третина випускників школи мають високий рівень навчальних досягнень. Чи це завдяки школі, чи завдяки репетиторам — сказати важко,  тут ще треба аналізувати, але є такі результати. 

Якщо ж говорити про студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, то вони показали значно кращий результат, ніж учні системи ПТО, каже пан Шайнюк.
 Зокрема, початковго рівня в області лише 13,9%, а високого рівня — майже 5,7%. 

- Показники знань з української мови в учнів системи ПТО — це не тільки проблема закладів ПТО, - додає фахівець. - Адже вивчення основних розділів української мови триває з п'ятого по дев'ятий клас. І це означає, що такими не підготовленими діти прийшли зі школи і далі не дуже активно вивчали предмет. А тому, такий показник - це проблема не тільки ПТО, а загалом нашої школи та системи освіти і тут є над чим працювати всім.

Інші результати - пристойні

З інших предметів,  ДПА з яких проходило у формі ЗНО, результати кращі.  Так, другим обов'язковим предметом для учнів шкіл (учні ПТУ та студенти коледжів їх не складають — прим. ред.) була або історія України, або математика.  І, відповідно, Історію України вибрали 78% від загальної кількості випускників системи середньої освіти Тернопільщини, а математику — 30,1%.

- На початковому рівні склали ДПА з Історії України — 2,3% учасників , а на високомі рівні аж 21,5%, - говорить Юрій Шайнюк. - Це є третій результ, за показником висого рівня, по Україні після Києва та Львівської області. Це досить пристойно. Щодо математики, то результати  такі: початковий рівень — 12,5 %, середній — 39%, достатній — 32,6 і високий — 15,8. Це, якщо говорити про показник високого рівня, є 13-й результат в Україні, це середина серед всіх регіонів. В принципі, ми таки десь в середині з математики і завжди були, і навіть трохи ближче до тієї другої частини в списку. Але цьогоріч ми навіть трохи піднялись, бо у минулі роки мали 16-те, 17-те місце.


Непогані результати і з інших предметів, з яких учні вирішили здавати ДПА у формі ЗНО. 

Так, англійську мову обрало 22% випусників, географію — 37,7%, біологію — 23,5%, і дуже мало  фізики — 4%, хімії — 2%. 

- І тут також, скажімо, є результати ненайгірші, - каже Юрій Шайнюк. - Хоча, можливо, тут йдеться не про не місце, а про досягнення учнями мети —  щоб вступити в омріяний виш, треба отримати хорошу оцінку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ніна Козоріз

    Непогані результати з ЗНО це заслуга репетиторам і батькам  ,де діти ходили на окремі  уроки ,це не школа дає такі знання .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up