Партнер рубрики Події

Як тернополян у партизани готують

Як тернополян у партизани готують
Поводження зі стрілецькою зброєю та ведення рукопашного бою, основи домедичної допомоги і транспортування пораненого… Усе це – далеко не повний перелік дисциплін, які викладають тернополянам на партизанському вишколі. Основний акцент інструкторів – як рекрутам виконувати перелічене в умовах бойових дій.

Субота, 20 вересня. Земля зволожена дрібним осіннім дощем. Вітряно. Інколи з-за хмар, ніби з окопів, визирає сонце. Але тепла від нього немає.

Ми – на тренувальній базі біатлоністів, що в кількох кілометрах від Тернополя, у селі Підгородньому. Зазвичай тут вправляються спортсмени-лижники. Зі зброї у них – лише спеціальна «біатлонська». Щоправда, цього разу картина дещо інша…

«Боївка»

Відео дня

Замість спортивної команди – ватага людей у камуфляжі. У більшості присутніх він дорогий – від елітних спецпідрозділів європейських та американських військ. Дехто одягнув бронежилетну, «розвантажку». Хтось – узагалі у повній бойовій амуніції. У чоловіка, який поруч зі мною, бачу на поясі пістолет Макарова. Щоправда, як зброя ця пневматична. Словом, іграшкова.

Біля лавок на тренувальному майданчику ще видніються «розвантажки». На кількох – нашивка «медик». Самі ж лавки виконують роль зброярні. На них викладені автомати. Усі вони теж не придатні для стрільби будь-якими бойовими набоями, хоча зброя - ніби зі складу.

- Тут або муляжі, або страйкбольні автомати, - пояснює інструктор якомусь зацікавленому чоловіку. – На них ми вас вчитимемо, як правильно розбирати та збирати такий тип зброї. Або як перезаряджати її на відкритій місцевості, коли триває безперервний бій. Якщо вдасться організувати ще й стрільби, то і вони будуть.

Чотири «підрозділи»

Співорганізатор партизанського вишколу – кремезний чоловік із великими козацькими вусами. Його звати Микола Більчук. Він теж у камуфляжній формі. Поводиться по-військовому, розмовляє чітко і лаконічно.

- Вишкіл, який ми організували, має чотири напрямки, - каже пан Микола. – Перший стосуватиметься тих учасників, які планують після цих навчань піти добровольцями на фронт. Другий – це медики, які працюватимуть в умовах бойових дій. Третій – журналісти та волонтери, які перебуватимуть у зоні АТО тощо.

Під четверту категорію підпадають звичайні городяни. Місія таких рекрутів, за словами співорганізатора вишколу, - оборона міста.

- Якщо ворог ступить на нашу землю, то ці люди зроблять усе, щоб земля горіла під ногами загарбника, - запевняє співрозмовник.

Сюди, у партизани, набирали всіх охочих – і дорослих чоловіків, і ще зовсім юнаків, навіть жінок. Було й кілька дітей. Щоправда, радше як вільні слухачі.

Жорсткий кастинг на участь у вишколі не проводили. Організатори кажуть: важливо лише, аби людина розуміла, для чого їй це потрібно. А також щоб не була надто слабка фізично.

Інструктори – бувалі

Після півгодинної перерви на обід рекрутів знову збирають на тренувальному майданчику. До цього у них були уроки поводження зі зброєю. Тепер – домедична допомога в умовах бойових дій.

За інструкторів – «білі берети». Один з них - хлопчина, який був медволонтером ще під час майданівських протистоянь. А також Юрій – член підрозділу тактичної медицини. Каже, що був у зоні АТО, допомагав пораненим. Тепер передає свій досвід цивільним.

- Усі ми, а надто тут, на Заході, психологічно не готові до війни, - розмірковує Юрій. – Нам це необхідно змінити у своїй підсвідомості. Коли частина нашої країни перебуває у стані повномасштабних боїв, в іншій жити звичним життям нелогічно. Потрібно бути готовим до війни психологічно.

Отже, тренування. Біля моїх ніг лежить «поранений» вояка – молодий усміхнений хлопчина. Його пояс охоплений тонким, але цупким канатом. Через три-чотири метри від «пораненого» - інструктор. Він натягує канат і, ніби спійману рибину, волочить хлопця по землі. Продемонстрований прийом – один із варіантів, як забрати пораненого з місця обстрілу.

- Ви повинні пам’ятати, що навіть під час допомоги своєму товаришу ви зобов’язані виконувати те завдання, яке вам поставив командир, - уточнює інструктор.

Неподалік від нас – ще кілька тренувальних локацій. На одній показують елементарну методику домедичної допомоги – непрямий масаж серця, штучне дихання тощо. На іншому - як перед транспортуванням травмованого бійця перевірити ступінь пошкоджень.

Вишкіл триває майже весь день. Микола Більчук каже, що такі навчання – неодноразові. Проводитимуть їх щотижня. Охочих, каже чоловік, чимало. І новим учасникам тільки раді будуть.

- Тренування некомерційні. Грошей за навчання ми не беремо. А все спорядження купуємо самі, а також меценати допомагають, - розповідає співорганізатор вишколу.

Попри те, що на місці були кілька представників від різних промайданівських і політичних організацій, пан Микола стверджує, що вишкіл не має стосунку до політики.

  • Ми це робимо не для того, щоб якусь політичну чи громадську структуру піарити, - запевняє чоловік. – Ми робимо це за покликанням. Люди повинні вміти постояти за себе, свою домівку і країну, якщо ворог сюди сунеться.

 

Довідка

Додаткову інформацію можна знайти у соцмережі: https://www.facebook.com/pages/manager. Записатися на вишкіл можна за номером 097-205-50-55.

Картка Приват Банку для підтримки проекту 5168742308204688.

А також потрібно : Зв"язок, радіостанції, пальневисотне спорядження (обв"язки, мотузки, карабіни) масогабаритні макети (муляжі)розвантажувальні жилети, страйкбольні приводи 10шт, тактичні окуляри та тактичні рукавиці,  Детальна інформація про вишкіл 067 196 1881.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Вовчик

    Партизани із страйкбольними рушницями це крьіндєць. Ще б із патиками пішли воювати. :-)

    Pavel Tsytsorin reply Вовчик

    Маєш альтернативу запропонуй, козаче, а патякати з розумним лицем, сидячи на дивані, кожен може :-)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up