Партнер рубрики Події

Як тернополяни ставляться до закону про мобілізацію (ОПИТУВАННЯ)

Як тернополяни ставляться до закону про мобілізацію (ОПИТУВАННЯ)

Верховна Рада схвалила законопроєкт про мобілізацію. Журналісти «20 хвилин» запитали у тернополян, що вони про це думають.

Закон про мобілізацію набере чинності через місяць після підписання його президентом

Основні положення:

  • Визнані обмежено придатними мають повторно пройти ВЛК.
  • Ті, хто отримав II - III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.
  • Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно буде оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.
  • Обмеження права керування авто для ухилянтів від військової служби. 
  • Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію.
  • Необхідність обов'язково мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ.

Думки серед тернополян щодо цього закону розділилися. Дехто вважає, що він необхідний, а хтось впевнений, що він є недосконалим та потребує правок або і взагалі не потрібен.

Відео дня

Закон обмежує права громадян

Микита, 23 роки, студент:

— Я негативно ставлюсь до цього законопроєкту. Вважаю, що його не потрібно приймати, оскільки він обмежує права людей. Україна - це вільна і демократична країна. Не можна обмежувати свободи і права громадян. 

Це не законно

Ольга, 55 років,  доглядальниця:

— Я вважаю, що це незаконно. Не кожен може взяти в руки зброю, та піти воювати. Все ж таки думаю, що цим повинні займатися військові. Призов до війська повинен бути не примусовим, а за бажанням кожного громадянина.

Законопроект про мобілізацію необхідний

Володимир, 65 років, пенсіонер: 

— На мою думку, якщо людина має інвалідність, то її не можна мобілізовувати. Якщо ж здорова, то треба захищати державу.  Законопроєкт про мобілізацію необхідний, адже ми живемо в час війни.

Потрібно знаходити шляхи, аби залучати людей у військо

Василь, 50 років, колишній військовий: 

— На мою думку, потрібно знаходити шляхи для того, аби залучати людей у військо. Також потрібно розуміти, що мобілізація повинна проходити правильно з підготовкою людей до військової служби. Я був на фронті, зараз комісований. Молодих людей, було мало. Я вважаю що 25-30 років - це ідеальний вік для солдата.

Законопроєкт про мобілізацію потрібно прийняти.

63 роки, пенсіонерка:

— Я вважаю, що законопроєкт про мобілізацію потрібно прийняти. Оскільки ми перебуваємо у стані війни, то або ми відстоюємо власну незалежність, або ворог прийде в кожен регіон України. Я б сама пішла захищати Україну, але вже вік не той.

Законопроєкт занадто вимогливий

Вікторія 26 років, працівниця логістики: 

— На мою думку, даний законопроєкт занадто вимогливий. Хтось повинен залишатись у тилу, та працювати, сплачувати податки. Краще було б, якби вступ у військо залишався добровільним вибором кожного громадянина України. Я вважаю, якщо людина примусово мобілізована вона немає мотивації. Тому потрібно працювати над тим, щоб мотивувати людей йти у військо. 

Багато речей потрібно змінювати

Ігор, 24 роки:

— Я вважаю, що цей законопроєкт містить багато речей які потрібно змінювати. Насамперед потрібно внести пункт про демобілізацію. Оскільки вже 3 рік триває повномасштабне вторгнення, то ротація є необхідною. Це основний пункт, який мав би бути у цьому законопроєкті.

Не потрібно мобілізовувати молодь

Марія, 62 роки, пенсіонерка:

— Ми усі маємо діяти у межах конституції України. Законопроєкт не містить пункту про демобілізацію, який повинен там бути. Мобілізовувати потрібно військових, які на пенсії. Адже витрачались кошти на їх навчання, забезпечення, зарплати, пенсії. Тому зараз саме час їм вступити у лави війська. У нас великий демографічний спад. Молоді люди повинні створювати сім’ї та ростити дітей.

А що думаєте ви, щодо законопроєкту про мобілізацію? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Pavel Akiev

    20хв - кацапія?
  • PM

    Думаємо, що зелупа після 21 травня стане простим злочинцем, який незаконно захватив владу, що є кримінальним злочином.

    Віримо що знайдуться люди які покарають узурпатора.

keyboard_arrow_up