Як у Центрі готовності цивільних тернополян навчали розрізняти вибухонебезпечні предмети?

Як у Центрі готовності цивільних тернополян навчали розрізняти вибухонебезпечні предмети?
  • Провести вихідні з користю допоможуть волонтери «Центру готовності цивільних. Тернопіль». Щосуботи вони влаштовують тренінги для містян, на яких можна отримати базові навички, як долати різні воєнні ризики.
  • Цієї суботи тернополянам розповідали про вибухонебезпечні предмети: найпоширеніші види мін, як їх ідентифікувати, як діяти, коли побачили щось підозріле поблизу.
  • Які ще знання дають на тренінгах? На яку тему буде заняття наступного тижня та як долучитись – читайте у репортажі.

Проєкт під назвою «Центр готовності цивільних» є всеукраїнським. Перший з центрів виник у Полтаві, а згодом ідея їхнього створення розширила свої територіальні межі. Наразі вони діють у 16 областях України. Є такий центр й у Тернополі. Щосуботи його волонтери організовують для людей навчальні тренінги: теорія + практичне відпрацювання.

Проєкт організований «Благодійним Фондом Сергія Притули», а його партнерами у нашому місті стали Західноукраїнський національний університет та Освітньо-аналітичний центр розвитку громад. Один із заходів від «Центру готовності цивільних» у суботу, 3 грудня, відвідала й наша журналістка. Для цього вона заздалегідь зареєструвалась відповідно до умов, прописаних в анонсі.

Відео дня

Тема тренінгу: «Заходи безпеки при поводженні з вибуховими матеріалами». Дійство розпочалось об 11 годині. В аудиторії зібрались два десятки людей. Та це небагато, зауважує Максим Черкашин, координатор «Центру готовності цивільних. Тернопіль». Кількість учасників залежить від теми навчань. Наприклад, на тренінг з тактичної медицини, який відбувся раніше, записались 150 осіб. Аби не відмовляти нікому, волонтери поділили їх на чотири групи: дві працювали до обіду, а дві – після.

– Загалом ми провели приблизно десять тренінгів. Щосуботи робимо один або два такі заходи для цивільного населення Тернополя й області. Є учасники, які приїжджають до нас навіть із сусіднього регіону. Дехто відвідує тренінги регулярно, а є ті, хто прийшов вперше, – говорить пан Максим.

Спікерами навчання, присвяченого вибухонебезпечним предметам, стали:

  • Віталій Ярошенко – підполковник поліції, заступник начальника відділу вибухотехнічної служби Головного управління Національної поліції в Тернопільській області.
  • Андрій Гаврилюк – майор поліції, старший інспектор відділу вибухотехнічної служби Головного управління Національної поліції в Тернопільській області.

Правоохоронці розповіли, що підрозділ поліції, в якому вони працюють, багато років займається пошуками, знешкодженням і перевезенням різноманітних вибухонебезпечних предметів. Всім охочим показали фотоальбом, в якому зібрали світлини, що ілюструють роботу відділу вибухотехнічної служби до початку повномасштабної війни. Частину боєприпасів учасники тренінгу могли побачити на власні очі. Їх принесли поліцейські, аби поділитися своїм досвідом: про найпоширеніші види мін, як їх розрізнити і що робити, якщо натрапили на міну.

– З перших днів російського вторгнення ми стикнулися з непритаманною для нас роботою. Кількість вибухонебезпечних предметів, які треба знешкодити, дуже зросла. Тому наш підрозділ почав їздити у ротації на деокуповані території. Два тижні тому ми повернулися із завдання, а частина нашого відділу вирушила на звільнену Херсонщину, – каже підполковник поліції Віталій Ярошенко.

Війна триває і нікому не відомо, що на нас чекає завтра. Тому мати бодай елементарні знання про вибухонебезпечні пристрої потрібно. Варто знати їхні характеристики, щоб ідентифікувати ту чи іншу міну. Також слід вміти поводитись у випадку, коли побачили деінде небезпечний предмет.

– Якщо вам доведеться поїхати в деокуповані області або ті, де тривають бойові дії, часто наші вороги залишили там неприємні «сюрпризи». Ще ми іноді отримуємо інформацію про замінування в Тернополі. Люди мають бути обізнані, як тоді поводитись, щоб не трапилось нещастя, – додає координатор Максим.

Тренінг про заходи безпеки при поводженні з вибуховими матеріалами більш теоретичний. Але, говорить Максим Черкашин, від «Центру готовності цивільних» намагаються навчити людей й практичним навичкам. Приміром, коли проводили тренінг по стрільбі й самозахисті, учасники працювали у двох групах. Спершу одна отримувала знання по самозахисту: людям демонстрували його основи. Паралельно друга група вивчала ведення бойових дій в умовах міста. Їм розповідали про бойові порядки і як себе вберегти. Потім учасників вивели на спеціально облаштовану територію, де кожен під керівництвом інструктора міг спробувати стріляти з навчальної зброї.

Наприкінці навчання учасників попросили заповнити анкету, аби організатори отримали фітбек. Це потрібно ще й для того, щоб спланувати наступні заходи.

– Важливо, щоб до нас приходили вмотивовані люди, котрі зацікавлені у темі. Тоді вони зможуть взяти від тренінгу максимум. Для тих, хто не може завітати «наживо», ми влаштовуємо онлайн-заходи. Плюс, не завжди є змога запросити тренерів офлайн. Тому граємось з навчальним форматом. Приміром, нещодавно дистанційно спілкувались про те, як тернополянам підготуватись до надскладної зими, – пояснює нам координатор «Центру готовності цивільних. Тернопіль».

Як записатись на наступні тренінги?

Анонсують заходи від Центру на їхній фейсбук-сторінці. Лінк на неї прикріплюємо нижче: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086465843011.

Кількість місць на тренінги обмежена. Щоб відвідати навчання, Вам заздалегідь треба зареєструватись за формою, яка буде під відповідним дописом у Фейсбуці.

Навчання абсолютно безкоштовне. За вхід ви платите лише добровільний внесок до Благодійного фонду Сергія Притули. Це, за словами організаторів, може бути будь-яка сума: чи то одна гривня, чи то тисяча гривень.

Місце проведення тренінгу вам повідомлять телефоном після реєстрації. Цікавимось, чому? Максим Черкашин говорить, що така позиція фонду. Подібні навчання відбуваються у містах, наближених до прифронтової території: Харків, Дніпро, Полтава тощо. Тренінги там збирають багато людей, у якості тренерів виступають військові. Тому відразу вказувати локацію небезпечно, бо може бути «приліт». В Тернополі значно безпечніше, але краще перестрахуватись.

Якщо зазвучить сигнал про повітряну тривогу – тренінг продовжать в укритті.

Щодо тематики майбутніх занять, координатор «Центру готовності цивільних Тернопіль» запевняє, що невдовзі вкотре проведуть навчання з тактичної медицини і поводження зі зброєю, адже на це є великий запит. Далі враховуватимуть потреби самих тернополян і наявність спікерів. На рівні фонду, додає він, створили базу даних кваліфікованих тренерів, яких можуть запросити.

– Тому нам вкрай важливо знайти саме ті теми для тренінгів, які будуть цікаві пересічним людям, і під них закликати спікерів, – завершує Максим Черкашин.

Напишіть у коментарях, які знання вам би було цікаво отримати. На тренінг з якої тематики Ви би прийшли? Ми передамо усі відповіді у «Центр готовності цивільних. Тернопіль» і волонтери врахують це у своїй роботі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up