Як у Центрі Тернополя дефілювали у вишиванках. Шукайте себе на фото!

Як у Центрі Тернополя дефілювали у вишиванках. Шукайте себе на фото!

У Тернополі з нагоди Дня вишиванки провели мистецьке дефіле «Я душу одягну у вишиванку». Дійство організували у Центрі міста, біля пам'ятника Івану Франку. Про найцікавіші моменти дефіле читайте у матеріалі та шукайте себе на фото!

Мистецькі заходи, приурочені до Всесвітнього дня вишиванки, 18 травня, організували на відкритому майданчику біля постаменту «Каменярю». Стартували вони о 13:00.

Подивитись на цікаве видовище прийшли десятки тернополян. Більшість людей з нагоди свята одягнули вишиті сорочки. Імпровізовану сцену прикрасили елементами вишивки, рушниками та живими квітами. Символічно розпочали свято піснею «Незламна» у виконанні юної солістки народної вокальної студії «Шанс» Евеліни Сабан, й танцем хореографічного аматорського ансамблю «Сонечко» (керівник – заслужений працівник культури України Зіновія Бирда).

Відео дня

– Ми непереможні і віримо, що Україна якнайшвидше здобуде Перемогу над ворогом, що тисячоліттями хоче знищити наш народ. А ще сьогодні пригадаємо сумну сторінку нашої історії. Це депортація кримських татар, справжній геноцид, складовою частиною якого було насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної Батьківщини. Це здійснили саме 18-21 травня 1944 року. Ті дні навіки у нашій пам’яті… – наголосила ведуча.

Хвилиною мовчання присутні вшанували тих, хто віддав життя за рідний край на війні – військовослужбовців та військовослужбовиць. Після екскурсу в історію Дня вишиванки у рамках святкування проходило саме мистецьке дефіле. Його мета – показати, що у Файному місті поважають і відроджують українські звичаї та традиції. Усі охочі показати аудиторії свою вишиту сорочку (або навіть цілий образ) мали можливість попередньо зареєструватись онлайн чи перед початком заходу. Кожен з учасників отримав порядковий номер для дефіле.

На імпровізованому подіумі відважні тернополяни та гості міста під енергійну музику по черзі демонстрували вишиванки. Долучились до дефіле як жінки, так і чоловіки. Загалом, показали свою сорочку понад 50 дорослих, і окремо продефілювали ще 18 маленьких містян.

Дехто пройшовся по «червоній» доріжці з донькою чи сином. Зокрема, наймолодша учасниця дефіле Софійка, яку за руку вів тато. Пізніше вона отримала спеціальний подарунок.

По завершенню дефіле організатори провели розіграш подарунків серед тих, хто взяв у ньому участь. Приз отримав один дорослий та одна дитина – за найгарнішу вишиванку. Також вручили патріотичні аксесуари – ґердани, учасницям-переселенкам з регіонів України, де тривають бойові дії. 

 

Всі учасники також отримали пам'ятні фотографії на згадку про мистецький захід. На цьому дійство не закінчилось. Звучали патріотичні пісні у виконанні місцевих артистів, були акторські номери від гостей Тернополя, зокрема кременчан.

Колекцію одягу «Спадок поколінь» представила команда студентського «Театру мод», який діє у Галицькому коледжі. В образах молоді поєднали мотиви борщівської вишиванки, сучасні тенденції та аксесуари.

Також тернополяни могли подивитись на виставку рушників та презентацію артбуків «Історія української культури» та «В її душі і Бог, і Україна».

 

Читайте також: 

У Тернополі проїзд 18 травня у вишиванці безкоштовний. Чим ще дивуватимуть тернополян у День вишиванки?

Сьогодня, 18 травня: День вишиванки

У райцентрі на Тернопільщині вирішують, чи влаштовувати урочистості для випускників

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Теодозія Теодозівна

    Забули що в нас війна  д віддають життя наші дорогі хлопці  ганьба
  • Галина Павлівна

    Автентичності бракує…. Якась незрозуміла суміш стилів… А зберегти нам потрібно для поколінь стародавнє мистецтво вишивки,щоб покоління пам*ятали…
  • Kaktus

    Який стид. Кожного дня похорони, а ці йолопи концертять. Яки позор..
  • Марія Кузьма-Кривошия

    Чому Надал своїх родичів чи друзів на війну непошле а дурницями займається . СОВІСТЬ ТРЕБА МАТИ.  МАЄ РАДНИКА ЯКИЙ НІЧОГО НЕ ЗРОБИВ БУВШИ СТАРОСТОЮ СЕЛА

keyboard_arrow_up