Як учні та батьки оцінюють харчування та їдальні у школах: в МОН оприлюднили результати опитування

Як учні та батьки оцінюють харчування та їдальні у школах: в МОН оприлюднили результати опитування

Шкільними їдальнями користуються понад 50% школярів, а основними причинами, через які учні відмовляються від харчування у школі, є несмачна та холодна їжа або поганий вигляд та запах страв.

Результати опитування “Задоволеність батьків та учнів шкільним харчуванням” оприлюднено на сайті МОН 14 вересня 2020 року. 

В межах дослідження учні та їхні батьки могли оцінити шкільний буфет, якість перших і других страв, напоїв, смакові якості шкільного харчування загалом, а також чистоту шкільних їдалень та охайність їхніх працівників. 

Так, 51,28% батьків стверджують, що їхні діти користуються шкільним буфетом, 33,1% – не користуються ним, а 15,6% повідомили про відсутність буфету в школі. Водночас лише 11,5% батьків зазначили, що дітям подобаються страви та продукти зі шкільного буфету. Сукупність тих, кому страви шкільного буфету “скоріше не подобаються” та “не подобаються”, становить 26,3%.

Відео дня

Згідно з відповідями батьків, у шкільних буфетах трапляються продукти і страви, що на сьогодні заборонені до продажу у школах. 24,9% батьків підтвердили продаж солодких газованих напоїв, 21,3% – кондитерських виробів з кремами, 3,1% – нарізних салатів зі сметаною, майонезом чи оцтом. Також трапляються випадки продажу молока-самоквасу, морозива, грибів. 

Це підтвердили і відповіді учнів: 31,7% анкет інформують про наявність у продажу кондитерських виробів з кремами, 0,6% – морозива, 24,1% – солодких газованих напоїв. Водночас більшість опитаних учнів – 73,9% – не купують таких продуктів.

Майже чверть батьків вкрай незадоволені чистотою їдальні і лише 9% вважають її відмінною. На “відмінно” чистоту в їдальні оцінили 9% учнів, “добре” – 35%, “задовільно” – 31%, “вкрай незадовільно” – 25%.

Відповіді батьків засвідчили, що більшість дітей – 63,1% – користуються гарячим харчуванням у школі. Втім, майже половина респондентів зазначила, що страви шкільної їдальні не подобаються дітям, натомість подобаються вони лише 7,2% дітей. Відповіді учнів показали, що шкільне харчування подобається лише 10% із них, не подобається  – більш ніж 31%.

Згідно з відповідями батьків, основними причинами, через які учні відмовляються від харчування у школі, є:

  • несмачна та холодна їжа,
  • поганий вигляд та запах страв,
  • погане самопочуття після прийому їжі,
  • неадаптованість до особливих дієтичних потреб,
  • брудні посуд і прибори,
  • недовіра до якості шкільних страв,
  • одноманітне меню, напівфабрикати, відсутність перших страв,
  • поганий запах в їдальні, “антисанітарія”, комахи,
  • відсутність їдальні,
  • черги, їжі не вистачає для всіх учнів (старших класів).

З-поміж проблем також – забезпечення гарячим харчуванням лише учнів початкової школи, висока вартість харчування, недостатня кількість фруктів та кисломолочних продуктів.

Учні переважно жаліються на несмачну та холодну їжу, відсутність вибору, велику кількість цукру в напоях та олії у стравах. Жаліються, зокрема, й на чистоту у шкільних їдальнях.

Результати опитування окреслили наявні проблеми та у подальшому допоможуть покращувати шкільне харчування, а також відслідковувати ефективність змін, над якими МОН працює спільно з іншими міністерствами у міжвідомчій робочій групі, утвореній при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Зокрема, за короткий час вдалося:   

  • за підтримки Першої леді Олени Зеленської розпочати реформування шкільного харчування в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі;
  • розробити план заходів з реформування шкільного харчування;
  • напрацювати проєкт постанови Уряду щодо затвердження норм та порядку організації харчування учнів;
  • сприяти оновленню харчоблоків у їдальнях на кошти резерву освітньої субвенції 2019 року розміром у 400 млн грн;
  • розпочати інформаційну кампанію щодо популяризації культури  здорового шкільного харчування.

Опитування “Задоволеність батьків та учнів шкільним харчуванням” проводилось 5-15 березня 2020 року, в ньому взяли участь 923 учнів та 3 519 батьків зі всіх областей України та міста Києва, окрім тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і АР Крим.

Нагадаємо, МОН надіслало лист обласним та Київській міській державним адміністраціям щодо недопущення погіршення умов харчування у закладах освіти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Так дійсно, в 27 школі жахливе харчування. Дві оладки і стакан чаю це не харчування для дітей. Ось тільки чомусь ніхто навіть на це не звертає уваги.
  • Олеся Лт

    В 27 школі їдальня страшненька. І їжа так собі. Плачевно. 30років тому краще було, як тепер. Колись в садочках пахло праженим молоком. Тепер там молока і в близько немає. Сину на сніданок інколи давали сухі макарони з яйцем. Дорослий такого їсти не захоче😢
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up