Партнер рубрики Події

Як вчителька фізкультури з Тернопільщини стала найкращою в Україні

Як вчителька фізкультури з Тернопільщини стала найкращою в Україні
  • Другий рік поспіль на цереремонії Global Teacher Prize Ukraine нагороджують кращого вчителя фізкультури. Цього року звання найкращої отримала вчителька з Козівської Українська гімназії ім. В. Герети Оксана Юрків.
  • Як змінилося життя вчительки після конкурсу, що планує робити та як заохотити свою дитину зайнятися спортом, а не сидіти в комп’ютері – читайте у матеріалі.

Оксана Юрків – вчитель першої категорії. В гімназії, де вона працює, вчиться 315 учнів. Вже сім років вона викладає, хоча починала свою кар’єру не з фізкультурниці, а з бухгалтерки. Однак врешті вирішила присвятити себе дітям та спорту, так і стала вчителем фізкультури. Каже – не пошкодувала

– Я починала свій життєваий шлях не з педагогіки, тому навіть не могла подумати, що колись я стану вчителем, – розповідає Оксана. – Але врешті так склалося, що я вирішила отримати освіту та займатися саме цим. До того моє життя також було пов’язано зі спортом.

Як каже Оксана, вона не планувала боротися за статус кращої вчительки фізкультури, але її номінували її учні, тому відмовитись вже не могла.

Відео дня

– Насправді я навіть не думала брати участь в конкурсі, – каже вона. – Мене номінували на нього мої учні, тому звичайно, я вирішила, що треб спробувати. Адже вони дають мені натхнення і підводити їх не хочеться.

Бути хорошим вчителем можна і без сучасного оснащення навіть у невеликих містечках чи селищах.

– У нас немає сучасного залу, де можна займатися, але попри все ми знаходимо можливість займатися та працювати з дітьми, заохочувати їх. Якщо є бажання – не важливо місце. Навіть влітку діти організовуються, щоб пограти разом. Це важливо мотивувати дітей до активності.

Як проходив конкурс

Учасники конкурсу мали заповнити анкети. Відкритий урок проводити не потрібно було. Журі враховували здобутки, методичні напрацювання та активність конкурсантів.

– Я заповнювала анкету. На це витратила два дні, – каже вчителька. – Там треба було вказати свої розробки, свої цілі, посилання на всі соцмережі, де я показую свою роботу. Спершу потрапила у 50–ку учасників, у що не одразу повірила, потім у першу 10–ку. Але чим ближче до фіналу, тим більше хотілось досягти кращого результату, стати переможницею.

Перед оголошенням результатів, коли ім’я переможця ще тримали у таємниці, у Оксани почали закрадатися підозри, що саме вона стане переможницею.

– Вже перед нагородженням мене від’єднали від реши фізкультурників і в мене почали закрадатися такі думки, що саме мене обрали. В нас був дрескод – вишиванки, але мені сказали одягнути плаття. І хоч мені не казали до оголошення, що я перемогла, я про це підозрювала, хоча до останнього не вірилося.

Окрім звання найкращої вчительки фізкультури, Оксана отримала грошову винагороду – 30 000 гривень та освітню поїздку до Німеччини. Кошти вчителька планує витратити на спортивне спорядження для школи. Ще 10 000 гривень для придбання спортивного інвентаря подарувала селищна рада.

– Звичайно, я не буду на цьому спинятися, хочеться більше удосконалюватися. Я беру участь у різних конкурсах. Тому це для мене це ще один поштовх, щоб ставати кращою для себе і для своїх учнів.

Що треба, щоб стати успішним

Бути успішним вчителем – не легка праця. Оксана Юрків каже, щоб стати успішним вчителем, треба три речі – любити свою професію, любити своїх учнів та мати здоровий фанатизм.

– Якщо ти любиш свою професію – ти розвиваєшся, ти хочеш бути кращим. Ти шукаєш щось нове. Я, до прикладу, хочу показати дітям нові види спорту. Ми з дітьми, окрім класичного футболу, волейболу, баскетболу, граємо в більш незвичні ігри. Учні відкрили для себе корфбол, хоча більшість людей навіть не знає, що це таке. Дітей треба зацікавити.

Щоб мати повагу та любов учнів – треба стати для них колегою. Оксана каже – направити енергію дітей в правильне русло не завжди легко, тому треба шукати індивідуальний підхід. Діти, які зазвичай бешкетують на інших уроках, при правильному підході можуть показати хороші досягнення у спорті.

– «Вредні» учні на фізкультурі найкращі – я в цьому переконалась. Але на фізкультурі таких можна спрямувати в правильне русло. Багато бешкетників при правильному підході стають більш дисципліновані та до закінчення школи стають ледь не відмінниками.

Як заоохотити дітей займатись спортом

Одна з проблем, з якими зіштовхуються батьки – дитина постійно в комп’ютері чи телефоні. Варто спонукати її до руху, хоча це не завжди легко. Тож Оксана Юрків радить знайти те, що «зачепить» інтерес дитини.

– В мене був такий учень, який кардинально не любив фізкультуру. Але, як виявилось, він дуже любив велоспорт та велопрогулянки. І цим можна переключити його інтерес від гаджета до активних рухових занять.

Шукати підхід до дитини не завжди легко – каже вчителька. Кіберспорт – ще один спосіб зацікавити дитину займатися фізкультурою, а не проводити увесь час вдома за ком’пютером. Головне – не примушувати дитину, а заохотити, показати, що спорт – це круто.

– Є багато людей, які скептично ставляться до кіберспорту. Звичайно, це не класичний спорт, але і з його допомогою можна прищепити дитині любов до фізичної культури. В мене були учні, які не любили фізкультуру. Але я разом з ними організовувала турніри і з часом в них з’явився інтерес до спорту. І таких прикладів є багато.

Є різні види спорту, як для активних дітей, які люблять бігати, так і більш спокійні. Треба давати можливість вибору, чим займатися. Комусь до вподоби футбол, хтось хотів би займатися велоспортом, комусь до вподоби бадмінтон, а комусь – плавання. Головне – працювати над вихованням дитини і в дома, і в школі, заохотити дитину, тоді і буде бажаний результат.

В час пандемії та дистанційного навчання ця проблема постала гостро, особливо для вчителів фізкультури. Однак і це не завадило займатися з дітьми дистанційно. Під час уроку діти включали відеотрансляцію і робили вправи прямо в себе в кімнаті.

–Перш за все хочу сформувати в них звичку здорового способу життя. Період пандемії та карантин змусив більшість змінити пріоритети. Адже саме здорова нація — успішна країна! А також хочеться максимально наситити учнів позитивними емоціями, щоб згадуючи мої уроки фізичної культури, у них виникала усмішка та приємні спогади! – каже Оксана Юрків.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Микола Габрель

    Вчителька молодець, більше б таких в  школах, тоді менше роботи було б правоохоронним органам.
  • Оксана Жулицька

    Молодець! Але таких - одиниці!!!

keyboard_arrow_up