Партнер рубрики Події

Як виготовити першу ID-картку, якщо ви за кордоном і як покарають, як паспорта не робити

Як виготовити першу ID-картку, якщо ви за кордоном і як покарають, як паспорта не робити
  • Подати заяву на оформлення ID-картки можна як у порядку «живої черги» так і за попереднім записом на сайті.
  • Якщо ви зібрались оформити перший паспорт у 18-ть, вам доведеться додатково проводити процедуру встановлення особи.

Кожен українець, який досягнув 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України у формі ID-картки, повідомили в управлінні Державної міграційної служби в області.

Проте як його оформити, якщо ви з дитиною перебуваєте за кордоном? Чи можливо виготовити паспорт пізніше і яким буде покарання, якщо паспорту не робити взагалі, дізнавались «20 хвилин».

За кордоном виготовили 148 тисяч ID

— Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України, — пояснила речниця управління Міграційної служби в області Ірина Бойко. — Паспорт є дійсним для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою лише на території України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Відео дня

Якщо вашій дитині виповнилось 14 років, а ви перебуваєте за кордоном, ID-картку можна виготовити, не повертаючись в Україну.

— Послуга оформлення першого паспорта громадянина у формі ID-картки по досягненню 14-річного віку доступна у відокремлених підрозділах ДП «Документ» за кордоном, — запевнила Ірина Бойко. — Із їхнім переліком можна ознайомитися за посиланням https://pasport.org.ua/centers

Минулого року українці за кордоном оформили 148 тисяч ID-карток.

Для оформлення паспорта за межами території України необхідно звернутися до найближчого ДП «Документ» за кордоном із наступними документами:

— свідоцтвом про народження або документом, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави.
— паспортом громадянина України батьків (або одного з них), які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України). У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків  на момент народження дитини були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;
— довідкою про реєстрацію місця проживання встановленого зразка (за наявності);
— реєстраційним номер облікової картки платника податків  (РНОКПП) або повідомленням про відмову від його прийняття (за наявності).

Подати заяву на оформлення ID-картки можна як у порядку «живої черги» так і за попереднім записом на сайті https://pasport.org.ua/solutions/e-queue

Яке покарання передбачене?

— У випадках оформлення паспорта вперше особам, які досягли 18-річного віку, додатково проводиться процедури встановлення особи, — повідомила Ірина Бойко.

Щодо відповідальності за життя без паспорту, вона регламентується статтею 197 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».

— Проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт громадянина України, без паспорта громадянина України або за недійсним паспортом громадянина України, а також проживання громадян без реєстрації місця проживання — тягнуть за собою попередження, — прокоментувала Ірина Бойко. — Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян, вказаний в диспозиції норм для настання адміністративної і кримінальної відповідальності, встановлюється не в розмірі 17 грн, а на рівні податкової соціальної пільги - 1/2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня поточного року (відповідно до п. 5 р. XX Податкового кодексу). Про це повідомляє «Ліга Закон. Бізнес».

Оскільки з 1 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатної особи з розрахунку на місяць складатиме 3028 грн, то у 2024 році для норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень застосовується неоподатковуваний мінімум в розмірі 1514,00 грн.

Нагадаємо, вартість оформлення паспорта громадянина України у формі ID- картки у зв'язку з досягненням 14-річного віку, (вперше) — безкоштовно.
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Maciej Szcześniak

    Не безкоштовно, за кордоном треба платити і то не мало!

keyboard_arrow_up