Як виїхати та як повернутися в Україну біженцю. Зібрали актуальну інформацію для вас

Як виїхати та як повернутися в Україну біженцю. Зібрали актуальну інформацію для вас
  • Через військову агресію росії багато українців були вимушені покинути рідні міста та села та виїхати за кордон.
  • Як повідомляє Державна прикордонна служба, ситуація на кордонах стабілізувалась. Вже немає великих черг на виїзд. До України також повертаються наші громадяни.
  • Ми зібрали актуальну інформацію про те, що потрібно для виїзду за кордон та повернення в Україну.

Як повідомляє Державна прикордонна служба, з України 26 квітня вибули більше 33 тисяч осіб. Понад 20 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до Словаччини, Угорщини, Румунії та Молдови.

До України за добу прибули 24,5 тисяч осіб, з них понад 23 тисячі – українці.

Тож дивіться правила виїзду та в'їзду до сусідніх з Україною держав. 

Відео дня

Польща

На офіційному державному сайті Республіки Польща створили окремий розділ для українських біженців. Наші польські друзі продовжують приймати та допомагати українцям, які тікають від російської агресії.

Кордони Польщі відкриті. Люди, які рятуються від російської агресії, отримають допомогу в Польщі. У підготовлених пунктах прийому біженців ви знайдете притулок та предмети першої необхідності.

Біженці можуть отримати допомогу у розмірі 300 злотих (приблизно 2000 грн). Для цього потрібно отримати номер PESEL, який дозволить, також користуватися послугами в сфері охорони здоров’я, соціальною допомогою або навіть створити фірму в Польщі. Отримати номер можне людина, яка прибула до Польщі з 24 лютого 2022 року безпосередньо з території України у зв’язку з бойовими діями у своїй країні та має громадянство України або є чоловіком/дружиною громадянина України, але не має українського громадянства.

Ви законно можете перебувати на території Польщі 18 місяців. Ви можете працювати. Польща надає, зокрема, необхідну підтримку, медичну допомогу або транспорт до місця проживання. Після перетину польського кордону, якщо ви хочете поїхати в іншу країну, вам слід звернутися до посольства цієї країни.

Як повернутися

Повернутися до України біженці можуть у будь–який час. Кордон для виїзду з Польщі залишається відкритим. Якщо ви втратили документи або у вас виникли інші запитання – можна безпосередньо звертайтатися до прикордонної служби. Телефон довіри: +48 82 568 51 19.

Урядовий контактний центр надає роз’яснення для українців щодо повернення додому. Переконайтеся, що ви звернулися до посольства чи консульства у Польщі електронною поштою чи за телефоном гарячої лінії на їхній офіційній сторінці (https://bit.ly/33ucZ3u). Також можна звернутися на сторінках посольства і консульств у соцмережах. Повідомте ваші ім’я та прізвище, місце перебування та готовність до повернення в Україну.

Постарайтеся добратися до пунктів пропуску для автомобільного сполучення, що наразі працюють у цілодобовому режимі.

Чекайте на подальші інструкції щодо формування груп для повернення в Україну. Ситуація аналізується в режимі 24/7 і розробляються плани евакуації громадян України.

Словаччина

На офіційній сторінці державного управління Словацької Республіки є актуальна інформація для українських біженців.

Словаччина встановила так звані гарячі точки на пунктах перетину кордону і в деяких муніципалітетах для прискорення адміністративного процесу, який необхідно пройти при в’їзді в країну. В’їзд до Словаччини дозволений всім особам, які втікають від війни в Україні, а також громадянам інших країн, які знаходяться в Україні, крім чоловіків віком від 18 до 60 років.

На даний момент в’їзд можливий також для осіб, які не мають діючого проїзного документа (біометричного паспорта). У такому випадку необхідно попросити тимчасового або політичного притулку (азилу).

Жителі України, яким надано тимчасовий притулок, мають такий самий доступ до ринку праці, як і громадяни Словаччини (крім державних службовців). Вони можуть бути працевлаштовані за трудовим договором або у формі угоди.

Як повернутися

Українські громадяни можуть в будь–який час повернутися додому. Для цього вам необхідні документи, які посвідчують особу – українські або видані у Словаччині, якщо ви втратили українські документи. Інфолінії для україномовних осіб - Міністерство внутрішніх справ Словацької Республіки

+421 513 816 111

+421 259 765 111

Огляд контактних даних консульств та посольств у Словацькій Республіці з якими ви можете зв’язатися у разі потреби, наприклад, повертаючись додому можна переглянути за посиланням.

Угорщина

Інформацію для українців публікують на офіційних державних ресурсах про допомогу біженцям.

Якщо ви приїхали з України, то вам можуть надати допомогу наступні організації: УВКБ ООН, місцеві та міжнародні організації та члени Комісії з Благодійності. Натисніть тут,  щоб отримати додаткову інформацію.

Особи, які приїжджають з України, можуть мати право на подання заяви на отримання Статусу Тимчасового Захисту. Даний статус відрізняється від 30-денної посвідки на проживання, яка видається на кордоні.  Статус Тимчасового Захисту дає право на отримання тимчасового житла та доступу до освіти.

Члени Комісії з Благодійності надають допомогу у «Пунктах допомоги» поблизу прикордонних переходів. Ви можете запитати дорогу до найближчого «Пункту допомоги» під час перетину кордону, або якщо Ви без автотранспорту, Вас доставлять туди на автобусі.

Ви можете мати право на роботу, отримання житлової допомоги та доступ до освіти для ваших дітей. Статус діятиме до 1 червня, але може бути подовжений урядом Угорщини.

Як повернутися

Інформацію про посольство та консульства України в Угорщині дивіться за посиланням. https://hungary.mfa.gov.ua/ Там можна ознайомитися з графіком роботи, адресою та контактними даними.

Румунія

У Румунії запрацював спеціальний інформаційний портал для українців, які планують виїздити до Румунії через війну.

Будь-хто, хто покидає Україну, може в’їхати до Румунії через будь-який з офіційних пунктів перетину кордону.

Громадяни України, які мають закордонний паспорт, можуть в’їхати до Румунії на 90 днів із статусом особи, яка в'їжджає для короткострокового перебування і попросити притулку (статусу біженця) негайно або в будь-який інший момент під час перебування. Ті, хто хоче подати заяву про надання притулку на прикордонному пункті, можуть в'їхати до Румунії без документів.

Не хвилюйтеся, якщо у вас немає паспорта. Вам буде дозволено в’їхати до Румунії з будь-якими документами, що посвідчують особу, або без них, попросивши притулку на кордоні.

Громадяни України, що прибули в Румунію у зв'язку з озброєним конфліктом, також можуть скористатися стимулами для працевлаштування і захистом у рамках системи страхування по безробіттю на умовах, передбачених законом для громадян Румунії, за умови, що вони зареєструються в повітових агентствах зайнятості і у Бухарестському агентстві зайнятості.

Як повернутися

Актуальну інформацію громадяни Украхни  можуть дізнатися у консульстві України в Румунії. Адреси та контакти можна побачити за посиланням.

Молдова

Важливу інформацію для біженців повідомляють на офіційній сторінці Посольства України в Молдові.

в Республіку Молдова можна в'їхати з ID-карткою (якщо у вас немає паспорта). Дозволяється в’їзд автомобілів без Зеленої Карти при умові її придбана протягом наступних 24 годин.

Зелена лінія, на яку можна подзвонити - 080001527 (Дзвінки на номер 112 будуть перенаправлені на Зелену лінію).

Як повернутися

Актуальна інформація для українських громадян та адреси посольств України розміщені за посиланням.

Які документи потрібно щоб повернутися в Україну

У випадку з поверненням додому не все так просто, як з виїздом до Європи – заїхати з будь-яким документом не вийде.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував у своєму твітері, що чимало громадян вимушено виїхали за кордон без документів. Наразі роблять все для вирішення їхніх проблем. Міністр доручив зробити безкоштовним оформлення посвідчень особи на повернення до України. У Мінцифрі працюють над тим, щоб з часом документ генерувався в Дії. Інші рішення теж готують, однак які саме – не повідомляють.

Visit Ukraine  наводить актуальний перелік документів, які необхідні для повернення.

В постанові КМУ про Правила перетину державного кордону громадянами України сказано, що документом, що дає право на в'їзд, є:

1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

2) дипломатичний паспорт;

3) службовий паспорт;

4) проїзний документ дитини (чинний протягом строку, на який він виданий);

5) посвідчення особи моряка;

6) посвідчення члена екіпажу.

Отже, основним документом для повернення в Україну є закордонний паспорт. Якщо ж строк дії вашого закордонного паспорта добігає кінця – новий паспорт закордоном ви отримати, скоріш за все, не зможете: біометричні документи виготовляються в Україні і не всі дипломатичні установи закордоном поновили логістику виготовлених документів з України. Проте є вихід.

Згідно з постановою КМУ від 28 лютого 2022 р. на період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування:

перетин державного кордону може здійснюватися громадянами України в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено, а також дітьми на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон їх законних представників, до якого внесено інформацію про дитину.

Отже, на час дії воєнного стану в закордонних дипломатичних установах (посольствах/консульствах) ви зможете продовжити закордонний паспорт на 5 років, а також внести дані дитини в паспорт батьків, якщо паспорт дитини також прострочений. Після продовження строку дії паспорта, вже з дійсними закордонними паспортами можна сміливо прямувати додому.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олена Потапчук

    Як, виїхати до Чехії, біженкою?
  • Ирина Лебедева

    Документи є,але як виїхати з дитиною із Іспанії?
  • Поночка

    а з Германії як повертатись?

keyboard_arrow_up