Як визначити, чи справжній священник прийшов освятити водою хату

Як визначити, чи справжній священник прийшов освятити водою хату
  • Після Водохреща прийнято освячувати хату. Проте часто по домівках ходять шахраї, для яких це лише спосіб заробляння грошей.
  • Найкраще записатись заздалегідь в церкві та чекати на освячення на попередньо домовлену дату та годину.
  • Як має відбуватися обряд, пояснили в Тернопільсько-Зборівській Єпархії

На свято Водохреща священнослужителі ходять по оселях, щоб окропити їх. 
Проте часто це перетворюється на костюмований бізнес, чимало шахраїв ходять по домівках та вдають з себе священників.

- Одного разу пустив додому на освячення підозрілого "священника", - розповідає тернополянин Володимир. - Бородатий чоловік в рясі походив хатою, зазираючи в усі кутки, швидко покропив водою, протараторив "Отче наш" і почав якісь анекдоти розказувати... Я від такого освячення був в шоці, і більше підозрілих людей додому не пускаю. 

Щоб такого не сталося, найкраще не просто чекати, коли прийде священник, а піти записатись на освячення до свого храму, каже прес-керівник Тернопільсько-Зборівської Єпархії о. Олег Харишин. Також у деяких церквах вивішують розклад, на якій вулиці та в яку годину ходитимуть священники. 

Відео дня

- Якщо людина легковажить, і буде просто чекати без попередньої домовленості, то може дочекатись не ту людину, - каже отець. - Нічого нема поганого в молитві та окропленні людиною, яка не є священником. Проблемою є те, що  віряни в такому випадку не отримають благословення, бо "несвященник" не може його дати. Це буде просто молитва, за яку, ймовірно, ці люди чекатимуть гроші.  

Через освячення на Водохреща Христос прагне очистити людину через йорданську купіль, каже Олег Харишин. 

- У нас це називається душпастирські відвідини, - продовжує священник. - Наша мета не тільки окроплення, а й знайомство з парафіянами, спілкування, поцікавитись чи ходить родина до церкви. Священик читає певні спеціальні молитви, а не просто покропив дві хвилини та чекає на гроші. Має бути запалена свічка, і по можливості присутні усі члени сім'ї. Священник окроплює в присутності господаря кімнати.Чи кропити усі кімнати залежить від побажання вірних - ми не заходимо перевіряти стан кімнат, а по оселі проводить господар.

Щодо пожертв, отець Олег Харишин каже, що це виключно на добровільній основі - людина може давати кошти, а може не давати.

Зокрема в Церкві Успення Пресвятої Богородиці на Острозького закликають вірян не давати пожертви священникам, а приносити хто скільки зможе безпосередньо в церкву, щоб не відволікати людей від молитви матеріальними благами. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Ігор Мотрук

    Для чого ходити по квартирам. Має робоче місце ,хай там займається своєю справою
  • Vasyl Smoliak

    Легко розпізнати, сказати: "ГРОШЕЙ НЕ МАЮ", якщо це слуга Божий, то все рівно виконає свій обов'язок, а якщо ні, то слуга 💲
  • Oleksandra Hordiy

    Записатися у своїй церкві,в яку ходите.В нас без запису не приходять
  • Наталія Швайка Репак

    Легко - пускайте священника зі своєї церкви, у яку ходите і якого знаєте. Статтю не читала, якбишо)

keyboard_arrow_up