Чи є вакцина від грипу у Тернополі, кому варто робити щеплення у період пандемії COVID-19 та які ризики

Чи є вакцина від грипу у Тернополі, кому варто робити щеплення у період пандемії COVID-19 та які ризики
  • Тернополяни шукають в аптеках міста вакцини від грипу, щоб захистити себе від хвороби в осінньо-зимовий період. Цього року додався ще й COVID-19, тому лікарі радять підготувати свій імунітет та зробити щеплення від грипу, який має схожі симптоми з коронавірусом.
  • Чи є вже вакцини в аптеках міста, кому варто вакцинуватися та хто зможе зробити щеплення безкоштовно?

Кожного року вакцини від грипу з'являються в аптеках зазвичай у жовтні. Цього року медики очікують більше охочих щепитись від грипу у зв'язку з можливим спалахом захворюваності на коронавірус, адже симптоми у них схожі, отож медикам буде значно важче встановлювати діагноз.

Краще зробити щеплення ще до початку циркуляції вірусів грипу - у вересні-жовті, щоб виробився імунітет. Однак щеплення можна робити і пізніше.

Відео дня

Чи є вакцини в аптеках?

На початку жовтня у Центрі громадського здоров'я України повідомили, що перша партія (30 360 доз) трьохвалентної вакцини «Джісі Флю» (Південна Корея) пройшла лабораторний контроль і вже доступна у продажу. Ми перевірили, чи є вже вакцини від грипу у аптеках міста. Однак нам знайти вакцину не вдалося.

- Наразі ми очікуємо вакцини, але їх ще немає, - кажуть в аптеці DS. – Вона мала б бути у жовті. Розраховуємо, що через 1 – 2 тижні вже буде. Вакцина буде тривалентна. Орієнтовно коштуватиме до 400 гривень.

У аптеці «Подорожник» також очікують вакцину.

- На постачальниках вакцини ще немає, - пояснює фармацевт. – Тому не можемо сказати, яка саме вакцина буде і скільки коштуватиме.

Чекають вакцину і в «Першій соціальній аптеці» та аптеці «Бажаємо здоров’я».

А от в деяких аптеках вакцини взагалі не буде, оскільки немає холодильників для їх зберігання.

Орієнтовно вартість вакцини складатиме 350 – 400 гривень.

100 тис. на безкоштовні вакцини

Вакцинація від грипу не входить в перелік обов'язкових щеплень. Однак об'єднані територальні громади можуть виділяти кошти для того, щоб закупити вакцину і провести безкоштову вакцинацію первним категоріям населення. Це переважно ті, хто входять до групи ризику, мають проблеми зі здоров'ям або мають контактувати з багатьма людьми.

Як розповіли у міській раді, на придбання вакцин від грипу заклали 100 тис. гривень.

- Заплановані кошти для придбання вакцини від грипу у сумі 100 000 грн. для медичних установ первинної ланки, - пояснює речниця міської ради Мар'яна Зварич. -  Безкоштовна вакцинація буде проводитися для громадян групи ризику - медичних працівників, водіїв громадського транспорту. 

Скільки саме безкоштовних вакцин вдасться придбати на ці кошти – наразі невідомо, оскільки все залежатиме від ціни.

Коли чекати вакцину?

Загалом в Україну мають доставити 665 тис. доз вакцин від грипу. Про це повідомили у Центрі громадського здоров'я МОЗ України.

До епідсезону 2020 – 2021 року в Україну поставлять:

  • 500 000 доз вакцини «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція, чотирьохвалентна);
  • 45 000 доз вакцини «Інфлувак («Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди, трьохвалентна);
  • 100 000 доз вакцини «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея, трьохвалентна);
  • 20 000 доз вакцини «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея, чотирьохвалентна).

Цьогоріч вакцини були розроблені з урахуванням прогнозу ВООЗ щодо циркуляції таких штамів:

  • вірус, подібний A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

У Тернополі вакцини очікують в середині жовнтя. Ближче до кінця місяця почнуться вакцинації.

- Постачальники обіцяють, що вакцина буде в Україні орієнтовно в середині жовтня, - пояснює заступниця директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Надія Боднар. – Буде дві вакцини – «Ваксігрип» та «Джісі Флю». Цього року з місцевого бюджету також виділили кошти на закупівлю вакцини для пільгових категорій. Це, в першу чергу, медики, освітяни і ті, хто через свою роботу має контактувати з багатьма людьми, тому знаходиться в групі ризику.

Як проходить процедура?

Якщо ви вирішили зробити щеплення, перед тим, як купувати вакцину, домовтеся зі своїм сімейним лікарем.

- Спершу ми радимо пройти огляд у сімейного лікаря, щоб дізнатися, чи немає протипоказів, - пояснює Надія Боднар. - Якщо немає – можна йти до аптеки та купувати вакцину. Тоді сімейний лікар направляє вас до кабінету щеплень, де виконають процедуру. 

Якщо ви купуєте вакцину в аптеці - її потрібно правильно доставити.

- Перевозити вакцину варто у спеціальній термосумці, - пояснює Надія Боднар. - Цю сумку може мати сімейний лікар, або її можуть надати в кабінеті щеплення - про це варто домовитися завчасно. Це вже потрібно обговорити з вашим сімейним лікарем. 

Деякі аптеки можуть надати спеціальну термосумку для транспортування під заставу, однак не всі аптеки мають такі і надають цю послугу. 

Кому варто вакцинуватися?

У Центрі громадського здоров’я повідомляють, що від ускладнень грипу протягом минулого епідсезону померла 71 людина. На грип та ГРВІ у 2019 – 2020 перехворіли 4,9 млн людей (12,9% населення), 63% з яких — діти віком до 17 років.

У Тернопільській області, за даними ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр" минулого епідсезону 8,5% від всього населення. перехворіло на грип та ГРВІ. У 2019-2020 років (30.09.19р.–15.03.20р.) в області перехворіло 88 363 осіб. 8 людей в області померло від грипу.

Минулого епідсезону в Україну було поставлено 500 000 доз вакцин від грипу, однак вакцинувалися лише 238 079 людей (0,6% населення), частка дітей серед щеплених становить 10,5%.

Цього року ситуація може змінитися, і кількість охочих зробити щеплення від грипу збільшиться у зв’язку з пандемією коронавіруса.

- Наближається сезон гострих респіраторних вірусних інфекцій, грипу, - пояснює академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин. - Тому з часом може мати місце поєднання COVID-19 з цими хворобами. Я не можу сказати, як це буде відбуватися, бо такого досвіду науковців та лікарів ще не мали, коли нове захворювання набувало пандемічного характеру поширення. Але з багаторічного досвіду можу сказати, що ці поєднані інфекції частіше перебігають у важчу форму, протікають вони довше та частіше дають ускладнення. Я не думаю, що у разі поєднання коронавірусу та інших гострих респіраторних інфекцій буде позитивна тенденція. 

 Варто підготуватися до сезону грипу та ГРВІ завчасно. Якщо зробити щеплення від грипу – це дасть свої результати.  

- Велике значення мають профілактичні заходи респіраторних хвороб, зокрема грипу, - пояснює Михайло Андрейчин. - В Україні скоро мають завезти вакцину від грипу. Кожного року склад вакцини змінюється, адже враховують нових антигенних варіантів вірусу, які вважаються актуальними, тобто які циркулюють в людській популяції. Якщо хоча б у жовтні зробити щеплення від грипу – це вже дасть свої результати.

Які покази та протипокази?

Як пояснюють лікарі – боятися щеплення від грипу не варто, адже сама вакцина – інактивована, тобто вірус мертвий. Щеплення не може стати причиною хвороби. Серед побічних ефектів може бути незначне підвищення температури, однак жодних ускладнень вакцина викликати не може.

Однак все ж варто пройти огляд у сімейного лікаря, адже є і певні застереження.

- Щеплення від грипу має більше показів, аніж протипоказів, - пояснює лікар сімейної медицини Михайло Данильчук. – Навіть якщо людина перехворіла коронавірусом – варто зробити щеплення, щоб захистити себе від грипу. Якщо ви хочете захистити свій організм – спершу варто проконсультуватися з сімейним лікарем. Лікар має огляну вас.

Серед протипоказів до щеплення є:

  • гіперчутливість до будь-якої складової вакцини, а також до компонентів курячого м’яса чи курячого яйця (вакцину отримують шляхом вирощування вірусів грипу в курячому яйці);
  • пацієнти з лихоманкою або недостатньою вагою тіла;
  • пацієнти з гострим, серйозним чи активним захворюванням серця, судин, нирок або печінки;
  • пацієнти з гострим респіраторним захворюванням або іншими активними інфекційними захворюваннями;
  • пацієнти у період одужання;
  • пацієнти, у яких діагностовано імунодефіцитне захворювання.

- Є таке поняття, як перехресний імунітет, - пояснює лікар. – Після щеплення наш організм виробляє антигени від певного збудника. Дослідження показують, що ці антигени мають структуру, яка захищає і від деяких подібних вірусів, які схожі на той, від якого зробили щеплення. Тому фактично, коли ми робимо щеплення, ми можемо отримати імунітет і від схожих хвороб. Це такий позитивний «побічний ефект».

Однак щеплення не гарантує того, що ви точно не захворієте. Як пояснюють у Центрі громадського здоров’я, результати досліджень свідчать про те, що у людини після вакцинації на 60% зменшується перебіг хвороби та ускладнень, ймовірність летального випадку через хворобу - на 80%, а частота госпіталізації - приблизно на 50%.

- Думаю, що цього року, тим паче під час пандемії коронавірусу, кількість охочих зробити щеплення збільшиться. У мене є багато пацієнтів, які вакцинуються кілька років поспіль і задоволені, адже під час сезону вони не хворіють грипом, або це легка форма хвороби, -  каже Михайло Данильчук.

Чи можна проводити щеплення вагітним?

Чимало людей сумніваються – чи варто робити щеплення від грипу вагітним, чи не викличе воно побічний ефект. Однак медики заспокоюють – боятися щеплення не варто.  

- Варто пояснювати людям, чому важливо робити щеплення, - каже лікар сімейної медицини Михайло Данильчук. – Є групи людей, які мають бути в пріорітеті. Серед них – вагітні жінки. Багато людей вважають, що робити щеплення від грипу під час вагітності – це ризик. Але насправді захворіти вагітній на грип є справжнім ризиком. Грип – це вірус, який проникає трансплацентарно і хвороба може негативно вплинути на розвиток плоду. Це справді великий ризик, тому варто захистити себе і дитину. Небезпечними є і ускладнення від хвороби. Захворіти через те, що вам ввели вакцину – неможливо. Це щеплення проходить дуже легко. Боятися вакцинації не варто.

Міністерство охорони здоров’я також радить проводити щеплення від грипу вагітним, людям похилого віку, дітям, пацієнтам з хронічними захворюваннями, адже імунітет цих людей потребує захисту.

А ви будете робити щеплення від грипу цього року? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • marijka

    Чому в наших поліклініках не можуть організувати щеплення так як і в приватних: пройшов огляд в сімейного лікаря, заплатив гроші і тобі одразу зробили щеплення, а не самому шукай вакцину в аптеках і думай як її зберігати.

    Роман reply marijka

    Шахер-махер буде.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up