Партнер рубрики Події

Як затримували керівників Helix

Як затримували керівників Helix

Про процес затримання організаторів Helix та розслідування справи розповів начальник Тернопільського обласного управління Національної поліції у середу, 7 грудня. 

Кримінальне провадження за частиною четвертою статті 190 - це шахрайство в особливо великих розмірах, а також частиною другою статті 209 - це легалізація коштів здобутих злочинним шляхом стосовно представників підприємства ТОВ Helix Capital Україна порушили 18 січня 2016 року. 

- На той час до нас не було жодного звернення від людей, які вкладали гроші в це підприємство, - каже начальник Тернопільського обласного управління Національної поліції Олександр Богомол. - Але ми розуміли, що ця фінансова піраміда швидше за все буде такою як і усі попередні.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Почали з документування діяльності керівного складу цього підприємства, каже пан Богомол.

- На жаль, реформування нам не дало можливості швидко це робити, кілька місяців ми, скажемо так, боксували, - пояснює начальник. - Бо у нас не було можливості проводити оперативно-пошукову діяльність, деякі сліді дії на початку року. Активізувались ми в травні-червні і побачили, що піраміда справді є скерованою на те, щоб незаконно заволодіти коштами людей.

Previous Next

Проблеми у піраміди почались у квітні, а влітку у поліцію почали надходити скарги від людей про те, що вони не отримують дивіденди, їм не повертають кошти.

- Спочатку цих скарг було кілька, ближче до осені уже з десяток, - продовжує Олександр Богомол. - А на сьогодні - три мільйони збитків. Ми проводили обшуки, затримали трьох осіб, вони взяті під варту. У вівторок, 6 грудня, керівник фінансової установи був випущений під заставу в 5 мільйонів гривень. Суму застави визначив суд. Зараз він перебуває у Києві під електронним засобом контролю.

Два інших підозрюваних перебувають від вартою. Два з половиною мільйони та мільйон гривень визначеної застави за них поки не внесено.

- За останніх два дні поступило близько 20 заяв від громадян, також обдурених цією бандою, - повідомляє Олександр Богомол. - Також є звернення і від потерпілих з інших областей. Знаю, що були дзвінки з Одеси, Хмельницького. Поки ми домовились таким чином, що ці дзвінки фіксуватимуть там, по-областях, документуватимуть і відправлятимуть матеріали до нас. 

Затримати відразу трьох організаторів піраміди правоохоронці не могли близько місяця. Бо, як зазначив пан Богомол, потрібно було, щоб усі троє одночасно були в Україні.

- А виходило так, що то одного немає, інший поїхав, але ми знайшли той момент, щоб усіх разом затримати, - продовжує чоловік. - Щоб потім не було питань, що когось випустили, хтось десь за кордоном. Ми провели обшук у Києві, Хмельницькому за місцями проживання затриманих. Вилучили значні суми коштів, авто, банківські картки, на всі рахунки наклали арешт. Поки не можу озвучити суму, яка є на рахунках, але найближчим часом матимемо точні дані і зможемо це повідомити. 

Наразі озвучили лише те, що накладено арешт на ноутбуки, значні суми коштів у гривнях та іноземній валюті. Також на дві квартири у Києві, одну у Ковелі та одну у Хмельницькому. Два будинки в Хмельницькому. Авто Cadillac, Bentley, Mercedes, Volkswagen Transporter. Та близько 30-ти грошових рахунків у банках. 

- Я надіюсь, що найближчим часом ми отримаємо інформацію від усіх осіб, які постраждали від цієї фінансової піраміди і зможемо оцінити, які були обʼєми, - каже пан Богомол. - Бо піраміда працювала дуже вишукано, людей затягували дуже витончено. Всі ви бачили, які були презентації у них, але, на жаль, це все була мильна бульбашка. 

Підприємство, на яке посилалась піраміда, про яке розповідали її засновники, мало капітал в 451 фунт стерлінгів, каже пан Олександр Богомол. Інформацію про діяльність цього підприємства правоохоронці отримали з-за кордону. 

- Ми дуже довго добирались до самої верхівки піраміди і, коли вже документування цієї злочинної діяльності підтвердило те, що організатори знають, що за ними бульбашка і все одно закликали людей нести гроші, то лиш тоді цей факт дав можливість затримати їх, - додає чоловік. - Ми хочемо якомога швидше провести це розслідування і направити справу до суду і просимо, щоб потерпілі звертались до нас.

Бути обережними і пильними тернополян та жителів області просить і радник міністра внутрішніх справ України Іван Стойко.

- Ми закликаємо людей бути обачними і не піддаватись на такі спокуси, - каже Іван Стойко. - Бо не може бути 100 чи 200% прибутку в будь-якого нормального підприємства чи бізнесу. В неспокійний час аферистів завжди багато і, повірте, ми такого бачимо багато. Бандити є повсюди, а особливо грузинська мафія - це квартирні злодії. Жителі Тернопілля повинні бути дуже обережними.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Ви б хоча б не показували ті довольні пики тих шахраїв
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up