Партнер рубрики Події

Котли шалено горять – на ремонт чекають тижнями! Як захистити прилади від перепаду напруги?

Котли шалено горять – на ремонт чекають тижнями! Як захистити прилади від перепаду напруги?
  • Через відключення світла та перепадів напруги техніка виходить з ладу. Особливо потерпають котли. Фірми, які займаються ремонтом, наголошують: зараз повний аншлаг. Тому радять захистити свої прилади. 
  • Ми дізналися, як зберегти котел від перепадів напруги, щоб залишатися у теплі. Що для цього потрібно придбати та у скільки може обійтись ремонт. Як діяти у випадку повного блекауту?
  • Візьміть на озброєння ці практичні поради. 

Чимало тернополян мають індивідуальне опалення. Однак перепади напруги можуть на довго залишити вас без тепла та добряче вдарити по гаманцю, якщо знадобиться ремонт котла, наприклад.

– У нас індивідуальне опалення у квартирі, – розповідає тернополянка Олена. – Вирішили встановити стабілізатор напруги, щоб підключити до нього котел та холодильник. Він обійшовся у дві з половиною тисячі гривень. Вирішили, що краще перестрахуватися. Бо якщо техніка згорить – ремонт обійдеться не в одну тисячу.

Черги на два тижні наперед

Чимало місцевих зіштовхнулися з поломкою котлів через перепади напруги. Ми поспілкувалися з директоркою компанії «Теплопартнер» Любов'ю Фурман. Вона розповідає, електроніка котлів індивідуального опалення шалено горить. Таких черг на ремонти котлів ще не було ніколи, запевняє співрозмовниця.

Відео дня

– Зараз до нас звертаються дуже багато людей, – розповідає Любов Фурман. – Котли горять від перепадів напруги. Ми помітили, що в зоні ризику будь–яке обладнання. Не має різниці, якої фірми у вас котел, скільки років йому та скільки він коштував.  

Залежно від пошкоджених елементів, вартість ремонту в середньому може обходитись від 2 до 10 тисяч гривень. Тому якщо завчасно не запобігти перепадам напруги, доведеться віддати кругленьку суму. До того ж –  ще довго чекати на ремонт та сидіти у холоді.

– Черга на ремонти дуже велика, може бути і два тижні, – каже Любов Фурман. – До того ж, є значні проблеми з деталями. Їх потрібно замовляти, ще кілька днів чекати доставки. Якщо з запасними запчастинами до котлів популярних виробників і сучаснішими моделями проблем менше, то знайти елементи до старих котлів маловідомих брендів дуже важко.

Як зберегти котел від перепадів напруги

Щоб залишатися в теплі – варто про це потурбуватися завчасно. Як радить Любов Фурман – найкращий варіант – це встановити стабілізатор напруги. Це обійдеться дешевше, ніж ремотнувати техніку та кілька тижнів бути без тепла.

– Радимо встановлювати стабілізатор напруги, – каже вона. – Вони є різної потужності та різної цінової категорії. Обирати їх вже варто від ваших потреб та потужності техніки, яку ви плануєте підключати. То ж це все вже обирається індивідуально. Придбати стабілізатор, щоб підключити котел індивідуального опалення, можна і за 2000 гривень. Не обов’язково замовляти дорогі імпортні прилади, оскільки українського виробництва ні чим не гірші.

Реле напруги також можуть врятувати техніку від перепаду напруги.

– Реле та відсікачі також допоможуть, хоча вони поступаються стабілізаторам, – пояснює пані Фурман. – Якщо у мережі стрибок напруги – стабілізатор вирівнює її, і техніка продовжує стабільно працювати у нормальному режимі. Реле ж, якщо напруга падає або зростає – просто відключає прилад.

Якщо у вас немає коштів, щоб придбати захист – варто користуватися індивідуальним опаленням тоді, коли подача електроенергії стабільна.

– Краще вмикати опалення на деякий час, тоді, коли подача електроенергії стабільна. Відстежуйте, коли у вас найчастіше вимикають світло. Ці години є найбільш небезпечні, – наголошує пані Любов 

Що можна купити у Тернополі

У пошуках реле та стабілізаторів, які допоможуть зберегти котел чи іншу побутову техніку від перепадів напруги, ми вирушили на Центральний ринок.

Знайти реле напруги, яке можна підключити до розетки, нам не вдалося. Ми обійшли чимало магазинів та кіосків, однак продавці розводять руками – все давно розкупили, коли буде у продажі – не знають. У магазинах такі є, вартість стартує від 550 грн. 

– Зараз з ними проблеми, не вистачає. Чекаємо доставку, але коли саме будуть – невідомо, – каже один з продавців.

Дехто каже – ціна на них буде приблизно 700 грн за реле на одну розетку, хоча ще кілька тижнів вони були по 500.

Важко знайти і стабілізатори напруги. В одному з магазинів ми знайшли стабілізатори різної потужності. Ціни стартують від 2780 гривень.

Як радять продавці, потужність варто обирати залежно від потужності котла та техніки, яку ви плануєте підключати. Якщо стабілізатор потрібно лише для котла – можна обрати менш потужний. Його вистачить, щоб впоратися з перепадом напруги.

А от на мережеві фільтри надіятись не варто – кажуть продавці. Ліпше замовити стабілізатор або реле напруги та не ризикувати.

– Мережевий фільтр не врятує, – каже продавець Олександр. – Вони можуть допомогти від короткого замикання. При перепадах напруги користі від них не багато. Це, звичайно, краще, ніж нічого, але вже ліпше знайти те, що допоможе від саме від перепадів.

Вартують мережеві фільтри від 200 гривень. Ціна залежить від виробника та кількості розеток.

Скільки коштує в інтернеті

В інтернет-магазинах можна замовити реле напруги для однієї розетки. Ціна – від 650 гривень і може сягати майже 2000 гривень!

Також можна замовити і стабілізатори напруги. На них ціни починаються від 1500 гривень і можуть сягати 10 тис. гривень.

Що робити на випадок блекауту

Потрібно бути готовим і до найгіршого сценарію. Якщо місто на тривалий час залишиться без світла – власники котлів індивідуального опалення будуть без тепла.

– Щоб котел працював – можна використовувати спеціальні потужні зарядні станції. Також ті, хто живуть у приватних будинках, можуть використовувати бензинові генератори. Однак з ними потрібно бути обережними. Якщо ви встановили генератор – потрібно мати і стабілізатор напруги, щоб ваш котел не згорів у випадку перепадів.

Читайте також:

Потужні повербанки, реле напруги та свічки: що скуповують тернополяни через відключення світла

Якщо ви на тривалий час плануєте покинути своє помешкання – краще спустити воду з опалювальної системи.

– Не можна допускати замерзання води в системі. У випадку повного і тривалого блекауту це цілком можливо. Дехто виїжджає за кордон і спускає воду з системи, – підсумовує пані Любов. 

А як ви захищаєте свою техніку від перепадів напруги? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ирина Шевела

    Для таких проблем есть отличного качества есть у производителя АСКО-УКРЕМ автоматические выключатели серии UTrust https://www.acko.ua/e-store/xml_catalog/modulni_avtomatichni_vimikachi_utrust/ . Такие можно заказывать оптом напрямую у производителя через контакты на сайте в любом количестве. А в розницу такие товары ищите на полках электротехнических магазинов вашего города.

  • Danielle Lorenzo

    Дякую за пораду !
  • Сергій Кохмат

    Обов'язковий мінімум: реле напруги на квартиру, в щиток після лічильника. А далі вже від фінансових можливостей, можна й стабілізатор на квартиру, синус-інвертор чи зарядну станцію.

keyboard_arrow_up