Партнер рубрики Події

Як журналісти «20 хвилин» разом з поліцією наркоторговців ловили. ЕКСКЛЮЗИВ

Як журналісти «20 хвилин» разом з поліцією наркоторговців ловили. ЕКСКЛЮЗИВ
  • Журналісти «20 хвилин» вирішили перевірити, чи справді у Тернополі реально придбати наркотики. Ми вирішили пройти увесь шлях самі – від їх замовлення до передачі поліції.
  • Наша мета була допомогти слідству в пошуках злочинної групи, яка займається розповсюдженням наркотичних засобів у місті. Експеримент розпочався 22 листопада о 15.00. Через два місяці правоохоронці повідомили - наркоторговців вдалось затримати.
  • Як журналісти «20 хвилин» замовляли наркотики та чим допомогли поліції – читайте у матеріалі.

Тернополяни помічають на фасадах будинків, платіжних терміналах, парканах та зупинках назви телеграм каналів. Коли вони тільки з’являлися на вулицях міста, поруч зі вказівкою на телеграм-канал були і назви того, що пропонують придбати, – сіль, марихуану, метамфетамін та інше. Останнім часом ці пояснення писати перестали, бо ті, кому треба, і так знають, що це за написи.

Замовили наркотики

Щоб перевірити, чи дійсно дістати наркотики може будь-хто, ми вирішили самотужки пройти увесь шлях – від пошуку сервісу до отримання заборонених речовин. Для того, щоб їх замовити, довго шукати не довелося – чи не на кожному будинку, платіжному терміналі та огорожі є вищезгадані назви телеграм-каналів.

Щоб перевірити, чи справді наркотики можна купити, обрали один з телеграм-каналів. Його реклама зустрічалась часто.

Відео дня

Ввівши в телеграм посилання – відкривається бот. Одразу бачимо детальну інструкцію, як можна придбати наркотики, однак спершу потрібно поповнити баланс. Це можна зробити через платіжний термінал. Поповнювати потрібно гаманець EasyPay на ту суму, на яку і плануєте замовляти. Після того, як гроші будуть зараховані на вказаний рахунок, треба ввести код підтвердження із квитанції при замовленні.

Доки в автомобілі чекали на зарахування коштів на рахунок, помітили, що до терміналу підійшло двоє молодиків. Вони ввели той же платіжний номер, який вказує бот. Навряд, що вони також вирішили провести експеримент...

Ховають у всіх на виду

Бюджет для експерименту – майже 1500 гривень. Вирішили купувати різні наркотичні засоби, щоб надати їх поліції. Бот одразу пропонує різні наркотики, які є в наявності, – амфетамін, “сіль”, марихуана та мефедрон. Найдешевше, що можна купити, – марихуана. 1 грам коштує 285 гривень.  Найдорожче – 1 грам мефедрона - за 600 гривень.

Спершу замовляємо 0,5 грама амфетаміну за 300 гривень. Вводимо номер квитанції і обираємо мікрорайон, де зручно забрати покупку – “Канада” або “Дружба”. Обираємо “Канаду”, усього кілька секунд, і бот відправляє фотографію з координатами закладки. Звичайно, ніхто особисто передавати наркотики не наважиться. Згорток схований у щілинах на виході з під’їзду на вулиці Коновальця.

Одразу замовляємо і інші наркотики в різних районах. Купуємо 0,5 грам Мефедрону. Бот дає координати будинку на Київській. Закладка прикріплена під підвіконням на магніті. Це обійшлося в 400 гривень.

1 грам “солі” за 550 гривень сховали біля входу в КП «Коменерго» на Чалдаєва під фанерною дошкою. Був згорток обмотаний чорною ізолентою. На 285 гривень купили марихуану. У цьому випадку бот кидав фото, на якому було видно, що місце вже більш потаємне. Це координати. Закладку довелося шукати в кущах.

На те, щоб замовити весь товар, журналісти витратили годину часу.  Щоб зберегти докази – для поліції робимо всі фотографії, що саме, та як ми замовляємо. Коли останнє фото з координатами нам відправили, відправилися збирати закладки. 

Шукали в темряві

За першою закладкою з амфетаміном пішли на вулицю Коновальця, 8. Там в щілині має бути клад, однак до кінця лишаються сумніви – можливо це звичайний обман, і ніяких наркотиків знайти не вдасться. Просто хтось собі влаштував напівлегальний бізнес. 

Поки людей немає – шукаємо те саме місце. Побачити щось в щілині важко. Через кілька хвили вдається відкрити шматок плитки. Поміж сміттям видніється коричневий згорток – перша закладка є.

Найближче місце з закладкою – біля «Коменерго» на Чалдаєва. Вирушаємо туди. Знаходимо ту саму фанерну дошку, під нею – невелика закладка в чорній ізоленті. Її було знайти найпростіше. Друга вдала спроба – лишається ще дві.

Тепер їдемо на Київську. Там закладка - під підвіконням однієї з квартир. Там нас чекає перша невдача –  нічого знайти не вдається. Як вказано на фото – закладка мала бути прикріплена на магніті, однак нічого немає. Складнощі додають і перехожі. Про експеримент журналістів ніхто не знає, і люди підозріло дивляться, що саме роблять невідомі під чужими вікнами та що там так шукають. Однак це місце доводиться лишити, бо на годиннику вже 16:30, і скоро почне темніти. Знайти четверту закладу поміж чагарників та трави в темряві буде важко, тому їдемо за вказаними координатами. На Київську повернемося згодом, а поки шукаємо місце по координатах.

Марихуана має бути на вулиці Тарнавського, неподалік одного з дитячих садків. Знаходимо саме це місце, яке вказано на фото, однак де саме варто шукати – невідомо. До того, ж вже сутеніє. 20 хвилин довелось «перекопувати» все навколо чагарників, які вказані на фото, однак нічого немає. Коли вже вирішуємо лишати це місце – таки знаходимо коричневий згорток. Він серед знайдених є найбільшим. Це третя закладка з чотирьох.

Однак справу ще не закінчено – варто знову їхати на Київську, щоб точно переконатися, що закладки з мефедроном немає. Можливо, вона впала і лежить поруч. На вулиці вже темно, тому доведеться підсвічувати ліхтариками. Підвіконня перевірили знову. Поки ми були на Тарнавського, у квартиру повернулися господарі. Довелось шукати тихо, однак господарі все ж помітили метушню у них під вікном. Щоб не лякати людей, довелося закінчувати. Закладку або знайши до нас, або її там не було з самого початку.

Добровільно здали наркотики

З трьома  пакунками з невідомими речовинами одразу їдемо в Головне управління національної поліції. Там пояснюємо всю ситуацію слідчому.

Ми добровільно передали всі знахідки. Їх запакували і відправили на спеціальну експертизу у Київ. Саме там три згортка з невідомими речовинами вивчили та встановили, що це справді були наркотичні речовини – марихуана, сіль та амфетамін.

Допит тривав понад годину. Щоб наш експеримент дійсно приніс користь, потрібно було надати всі показники слідчим. Тоді їх зможуть використати у суді, і наркоторговці не лишаться без покарання.

Разом з трьома згортками ми надали поліції всі скріншоти з телеграм-бота. 

Затримали 5 осіб

У ході розслідування працівникам правоохоронних органів вдалось затримати організатора незаконного бізнесу та ще чотирьох його посібників, які робили закладки.

- Наші працівники затримали групу осіб, які протягом року займалися збутом наркотичних речовин, – розповідає начальник Управління протидії наркозлочинності Михайло Димида. – Ця найпотужніша у Теренополі група осіб мала телеграм-канал та сайт, де вони займалися продажем заборонених речовин. Рік тому ми отримали оперативну інформацію і почали її відпрацьовувати. Так нам вдалось затримати організатора цього бізнесу та чотирьох його співучасників.

Усі затримані – жителі Тернополя. Правоохоронці затримали їх за місцем проживання.

Михайло Димида каже, що закладчики самі вживали наркотики. Вони не мали стабільного доходу. За одну закладку їм координатор платив 100 гривень. У день в місті лише ця група закладала від 10 до 50 пакунків різних наркотиків у різних мікрорайонах міста.

Після затримання телеграм-канал та сайт перестав функціонувати. Однак слідчі дії ще тривають. Завдання правоохоронців - з’ясувати, хто постачав наркотичні засоби.

Затримані під вартою. Вони очікують на суд, який обере міру запобіжних засобів. Молодикам, які займалися розповсюдженням наркотичних засобів, загрожує від 6 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вилучили наркотиків на пів мільйона

Правоохоронці провели понад 10 обшуків. У затриманих вилучили майно – комп’ютери, мобільні телефони, автомобіль, ваги, якими відміряли дози, та все необхідне для виготовлення закладок, а головне – наркотичні засоби майже на 500 000 гривень, розповідає Михайло Димида.

- Загалом вилучили наркотичних засобів, з яких можна було виготовити близько 4000 доз, - каже начальник управління по протидії наркозлочинності. – Координатор, якого вдалось затримати, спершу сам займався розповсюдженням – самостійно пакував наркотики, закладав їх та продавав. Коли клієнтів стало більше – почав шукати закладчиків. Їм він обіцяв повну анонімність та захист від правоохоронних органів. Задачею організатора була доставка наркотиків і передача їх закладчикам. Також він займався адмініструванням сайту та телеграм-каналом.

Загалом вдалось вилучити різні наркотичні засоби – амфетамін, метамфетамін, ПВП (на жаргоні - альфа або сіль), метилендіоксиметамфетамін (MDMA).

Яка ситуація на Тернопільщині

Михайло Димида розповідає, що робота правохоронів триває постійно.

- Ми постійно моніторимо інтернет-мережу, написи, які з’являються на фасадах будинків, – каже начальник управління. – Про всі ці групи нам відомо. Ми працюємо над тим, щоб затримати організаторів.

Затримки закладчиків також проводять регулярно, однак зазвичай це не може допомогти знайти ключових фігурантів, оскільки більшість таких груп займається безконтактним збутом. Спілкуються розповсюджувачі через анонімні месенджери. Закладчики не знайомі між собою і не знають, хто є головним. Вони лише отримують наркотичні засоби та вказівки координатора.

Минулого року правоохоронцям вдалось «накрити» таку групу осіб, які також розповсюджували наркотики через телеграм канали.  

Як розповідає Михайло Димида, закладчики, які розповсюджують наркотики – переважно молоді люди. Те, що цим займаються діти, щоб уникнути відповідальності за порушення закону – міф. Переважно цим займаються люди від 20 років, які самі вживають наркотики та не мають стабільного джерела доходу. Через це і йдуть на ризик.

Довідка:

Якщо ви володієте будь-якою інформацією про осіб, що збувають наркотичні засоби - одразу про це поліцію за номером «102». Також можна звернутися в Управління протидії наркозлочинності в області за телефоном:

+ 380 (352) 27 17 27

+ 380 (352) 27 13 81

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (41)
  • Кореспондент Українець

    Найбільш провальна операція , ТРУСА -Васьки Джиджори ,  Балбеса -прокурора Петьки Бойко і Бувалого - Олька Богомола , в порівнянні з іншими містами Ураїни , ( Житомером , Львовом , Києвом ) Ці клоуни зловили дві бригади наркоторговців в Тернополі . І на всіх знайдено близько ОДНОГО кілограма наркотиків ???!!! СУПЕР ОПЕРАЦІЯ , мої поздоровлення вам трутням !!! З матеріалів слідства , досі не найдено джерела постачання , мільйонів від неправомірних продажів , складів , нарколабораторії - ДЕ ЦЕ ВСЕ ??? Київ Тільки відзвітував , про захоплення двох банд і вилученнням близько тони героїну на суму 25 міліонів доларів , Житомир відзвітував , про вилучення близько 400 кг опіатів , Львівські вилучили героїну на 1,5 млн доларів в величезних ящиках !!! Було викрито величезні склади а також гігантські лабораторії з прекурсорами ! А Наші Тернопільські КЛОУНИ відзвітували знайденим ОДНИМ кілограмом солей !!! Олько Богомол на перенсконференції сказав - джерела постачання будуть встановлені слідством ! І це після піврічного слідкування ??? ( был бы клиент , а статья найдётся ) Подивіться  відео затримань в інших областях !!! Там , тре було трактора , щоб все забрати ! А Подивіться на роботу наших трутнів  ! Якісь тугрики нафоткали , по долару і п’ять ! А опіатів з відео і фото , це просто сміх ! Там декілька малих пакетиків на відео і фото ! Провал !!!!
  • Oksana Lyashenko

    Не стаття, а детальна покрокова інструкція! Розуму в журналістів не вистарчає
  • Петро

    Щеби зробили рейд біля "шостого" магазину, аптека 168, там постійно тусуються наркомани, беруть все по рецептах, можна тільки здогадуватися звідки в них рецепти???
  • Inna Orynycn

    Це е ужас.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up